MP6: Φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης από τον αραβικό κόσμο / ΣΤΕΓΗ
menu

MP6: Φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης από τον αραβικό κόσμο

Οmar Amiralay: Αφιέρωμα στο Σύρο κινηματογραφιστή με προβολές ταινιών του

9 Μαρτίου 2012
22:30-01:00
Μικρή Σκηνή
2 ώρες και 30 λεπτά
Ένα αφιέρωμα στο έργο του μεγάλου κινηματογραφιστή από τη Συρία.
Είσοδος ελεύθερη
Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της ημερίδας Οι Επαναστάσεις του Σήμερα: Συζητήσεις-Διαλέξεις του Meeting Points 6.

Ο Ομάρ Αμιραλάυ γεννήθηκε το 1944 στη Δαμασκό. Το 1965 έφυγε στο Παρίσι για να σπουδάσει δραματουργία στο Théâtre des Nations. Δύο χρόνια αργότερα, το 1967, εγγράφηκε στο Institut des Hautes Études Cinématographiques για να σπουδάσει κινηματογράφο. Όταν το Μάη του 1968 ξέσπασαν οι φοιτητικές ταραχές, ενώθηκε με τις μάζες των διαδηλωτών και άρχισε να κινηματογραφεί τα γεγονότα. Το γεγονός αυτό σφράγισε το μέλλον του. Ο ίδιος δεν επέστρεψε ποτέ ξανά στην Ανωτάτη Σχολή Κινηματογραφίας, επιλέγοντας να αφοσιωθεί στην τέχνη του ντοκυμανταίρ.

Επιστρέφοντας στη Δαμασκό, ο Αμιραλάυ γύρισε την πρώτη του ταινία, με τίτλο Film-Essay on the Euphrates Dam (1970). Ασκώντας αμείλικτη κριτική στη συριακή κυβέρνηση, η δεύτερη ταινία του, με τον τίτλο Everyday Life in a Syrian Village (1974), ήρθε να σηματοδοτήσει τη ριζοσπαστική στροφή στις προθέσεις του κινηματογραφιστή. Στη συνέχεια, ο Αμιραλάυ ανέλαβε να γυρίσει ντοκυμανταίρ για τη σοσιαλιστική επανάσταση στην Υεμένη (About a Revolution, 1978) και για τον εμφύλιο πόλεμο στο Λίβανο (The Misfortunes of Some..., 1982). Το τελευταίο παραμένει μέχρι σήμερα ένα από τα πιο συγκλονιστικά ντοκυμανταίρ γύρω από αυτή τη σύρραξη. Ακολούθησαν πολυάριθμες άλλες ταινίες, κατά κύριο λόγο για λογαριασμό γαλλικών τηλεοπτικών καναλιών, όπως: The Sarcophagus of Love (1984), ένας απολογισμός για τις συνθήκες διαβίωσης των γυναικών στην Αίγυπτο· The Intimate Enemy (1985), για την έξαρση του ριζοσπαστικού ισλαμικού φονταμενταλισμού μεταξύ μεταναστών αραβικής καταγωγής στη Γαλλία· A Plate of Sardines – Or The First Time I Heard of Israel (1997), μια αναδρομή στο έργο του Σύριου σκηνοθέτη Μωχάμεντ Μαλάς, όπου συμπεριλαμβάνεται και μια συζήτηση με τον ίδιο γύρω από την υποκειμενική αποτύπωση του μεσανατολικού ζητήματος· τέλος, το ντοκυμανταίρ A Flood in Baath Country (2003), όπου ο Αμιραλάυ επιστρέφει για δεύτερη φορά στο φράγμα του Άσαντ στον Ευφράτη, το θέμα της πρώτης ταινίας του. Οι ταινίες του απέσπασαν πολυάριθμες διακρίσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, αρχής γενομένης με το Film-Essay..., το 1971 στη Λειψία. Το έργο του αποτέλεσε πρότυπο για γενιές ολόκληρες κινηματογραφιστών στον αραβικό κόσμο. Πέθανε στις 5 Φεβρουαρίου του 2011, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της τελευταίας του δουλειάς με τον τίτλο Seduction.

συντελεστές

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΤΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ
  • Film-Essay on the Euphrates Dam (Συρία, 1970), 12΄, ασπρόμαυρη, αποκατεστημένη και ψηφιοποιημένη κόπια
Το πρώτο έργο του Αμιραλάυ παρακολουθεί την κατασκευή ενός φράγματος στον ποταμό Ευφράτη, ένα αναπτυξιακό σχέδιο του κόμματος Μπάαθ το οποίο υπόσχεται να φέρει σημαντική βελτίωση στις συνθήκες διαβίωσης του πληθυσμού των γύρω χωριών.
  • Everyday Life in a Syrian Village (Συρία, 1974), 80΄, ασπρόμαυρη, αποκατεστημένη και ψηφιοποιημένη κόπια
Πρόκειται για το πρώτο ντοκυμανταίρ που ασκεί ανοιχτά κριτική στις αγροτικές και εδαφικές μεταρρυθμίσεις της συριακής κυβέρνησης. Η ταινία Everyday Life in a Syrian Village είναι μια γερή γροθιά στο πρόσωπο μιας αυτάρεσκης πολιτικής η οποία πασχίζει μάταια να εξαλείψει την κοινωνική και οικονομική αδικία. Οι συνεντεύξεις με αγρότες, εργαζόμενους στη δημόσια υγεία και με έναν αστυνομικό αποκαλύπτουν τη βαθιά αντίθεση ανάμεσα στο σεβασμό των αγροτών για το κράτος και στη στάση των κρατικών εκπροσώπων απέναντι στους αγρότες. Το πρότζεκτ πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον δραματουργό και δοκιμιογράφο Σανταλλάχ Βαννούς. Μέχρι και σήμερα η προβολή της ταινίας απαγορεύεται στη Συρία.
  • A Flood in Baath Country (Συρία / Γαλλία, 2003), 46΄
Τριάντα χρόνια μετά το Film-Essay on the Euphrates Dam, ο Αμιραλάυ επέστρεψε στο θέμα της πρώτης του ταινίας. Όταν το 2003 ήρθαν στο φως ορισμένες κραυγαλέες κατασκευαστικές ατέλειες, ο Αμιραλάυ αντέδρασε με την επικριτική αυτή ταινία, η οποία ήρθε να αποκαλύψει τις επιπτώσεις των εν λόγω ατελειών. Χωρίς ίχνος σχολιασμού ή κριτικής, το ντοκυμανταίρ ξεσκεπάζει την προπαγανδιστική εκστρατεία του κόμματος Μπάαθ και την παράλυση που επέφερε το ίδιο στον πληθυσμό του Αλ Μασί, ενός χωριού σε απόσταση 400 χλμ. βορειοανατολικά της Δαμασκού. Η κάμερα καταγράφει με αργές κινήσεις τις δηλώσεις φοιτητών, καθηγητών και κρατικών υπαλλήλων, οι οποίοι, μηδενός εξαιρουμένου, επαναλαμβάνουν ακριβώς τα ίδια εγκωμιαστικά σχόλια προς το πρόσωπο του προέδρου και εξυμνούν με ενθουσιώδη τρόπο το κόμμα Μπάαθ. Η ταινία αποτελεί δριμύ κατηγορώ ενάντια στο καθεστώς, καταδεικνύοντας την κατάντια στην οποία οδήγησε τη συριακή κοινωνία η σκληρή διακυβέρνηση της χώρας από το κόμμα Μπάαθ επί τριάντα πέντε ολόκληρα χρόνια.

Όλες οι ταινίες στα αραβικά με αγγλικούς υπότιτλους.

διαβάστε περισσότερα

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του Κύκλου «Λέξεις & Σκέψεις» είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιότητας.
Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από κάθε εκδήλωση.
Για τις ομιλίες των ξένων προσκεκλημένων υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία.

Οι συζητήσεις των κύκλων Λέξεις & Σκέψεις αναμεταδίδονται και με live streaming μέσω του sgt.gr.
Τα βίντεο παραμένουν διαθέσιμα στο sgt.gr και μετά το τέλος της εκδήλωσης.