MP6: Φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης από τον αραβικό κόσμο / ΣΤΕΓΗ
menu

MP6: Φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης από τον αραβικό κόσμο

Laila Soliman

11 Μαρτίου 2012
22:30-23:30
Μικρή Σκηνή
Ένας κύκλος περφόρμανς-ντοκυμανταίρ σχετικά με την αστυνομική και τη στρατιωτική βία στη σημερινή Αίγυπτο.
10 € | Μειωμ. 5 €
Πακέτο 2-sessions: 14 €
Πακέτο 3-sessions: 18 €
Πακέτο Meeting Points All
Η εκδήλωση εντάσσεται στο Μαραθώνιο σόλο και περφόρμανς του Meeting Points 6

No Time for Art / 0 & 1 (2011-12)

No Time For Art / 0
Διαδραστική περφόρμανς προς τιμήν των μαρτύρων της επανάστασης.

No Time For Art / 1     
Μια περφόρμανς που συνδυάζει και διατέμνει τρεις πηγαίες μαρτυρίες, συγκρίνοντας την αστυνομική και στρατιωτική βία και αδικία πριν και μετά την επανάσταση στην Αίγυπτο. Ένας νεαρός τυφλός μουσικός, η μαρτυρία ενός νεαρού κρατούμενου μέσα από τη φωνή της αδελφής του, και ένας νεαρός ηθοποιός διηγούνται τις ιστορίες τους σαν να ήταν μία.

Πολιτικές Επιστήμες, Μάθημα 1ο:
Πώς πρέπει να απεικονίσεις έναν πραγματικό εγκληματία;
Χρειάζεσαι κοκτέιλ μολότωφ, μαχαίρια και βόμβες φτιαγμένες από τσάι.
Ένας στρατιώτης τα απλώνει με τον κατάλληλο τρόπο γύρω από το νεαρό άνδρα, ενώ προκαλεί επίσης στα γρήγορα και μια έκρηξη. Μια πραγματική σκηνοθεσία για ένα «πραγματικό» τηλεοπτικό σκηνικό.
Κατά τη διάρκεια του διαφημιστικού διαλείμματος τα βασανιστήρια συνεχίζονται.


Στο No Time For Art / 1, η Λάιλα Σουλεϊμάν φιλτράρει σημειώσεις από ημερολόγια και προσωπικές μαρτυρίες μέσα στη δική της δημιουργική αφήγηση. Κινούμενοι μεταξύ σοκ και οργής, απελπισίας και σαρκασμού, τρεις ηθοποιοί ερμηνεύουν διαφορετικούς ρόλους από εμπειρίες με την αστυνομία και το στρατό. Συμπληρώνουν και διαχωρίζουν τα νήματα της πλοκής, τα οποία περιστρέφονται τυχαία γύρω από τη βάναυση σύλληψη δύο κρατουμένων: ο ένας τον Οκτώβριο του 2007, ο άλλος το Μάρτιο του 2011.

Το σκηνικό αυτής της περφόρμανς-ντοκυμανταίρ είναι μινιμαλιστικό, ενώ η δύναμή της οφείλεται στα λόγια από μαρτυρίες που είναι με ακρίβεια «κομμένες». Η ένταση κατακλύζει και συγκινεί. Στο φόντο του σκηνικού, βλέπουμε το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι να παίζει με «χιόνια». Ευλογημένη είναι η επιτυχία του στρατού κατά των «Εγκληματιών που έχουν τρομοκρατήσει την κοινωνία.»

Η Λάιλα Σουλεϊμάν (γενν. 1981) είναι μια ανεξάρτητη Αιγύπτια θεατρική σκηνοθέτης και συγγραφέας, που ζει και εργάζεται στο Κάιρο. Αποφοίτησε από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου το 2004, με πτυχίο σπουδών Θεάτρου και Αραβικής Λογοτεχνίας. Αμέσως μετά σκηνοθέτησε το έργο της Naomi Wallace, Retreating World. Το 2006 ανέβασε την παράσταση Ghorba, Images of Alienation, ένα πρωτότυπο κείμενο βασισμένο σε αυτοσχεδιασμούς από τους ηθοποιούς της παράστασης.

Το έργο της Σουλεϊμάν διαπνέεται από μια βαθιά ριζωμένη πίστη στο ρόλο του θεάτρου και της τέχνης ως εργαλεία για την ενδυνάμωση του ατόμου και την ενίσχυση της προσωπικής έκφρασης. Αυτό άλλωστε υποδεικνύει και η συμμετοχή της στην ίδρυση του Cairo to Camps το 2002, ένα πρότζεκτ που βασίζεται στη διεξαγωγή εργαστηρίων με σκοπό την αρωγή Παλαιστινίων προσφύγων στο Λίβανο, καθώς και την ευαισθητοποίηση και την αλληλεγγύη για το θέμα των προσφύγων στην Αίγυπτο.

Το 2008, το Royal Court Theatre του Λονδίνου την φιλοξένησε ως ανερχόμενη θεατρική συγγραφέα. Το έργο της Egyptian Products παρουσιάστηκε στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη και στη Βηρυτό. Την ίδια χρονιά εργάστηκε ως δραματουργός στο θεατρικό έργο Radio Muezzin του Ελβετού σκηνοθέτη Stefan Kaegi.

Το 2009 σκηνοθέτησε στο Hanager Τheatre του Καΐρου το …At your service!, που προήλθε από την προσαρμογή δύο έργων, του Χάρολντ Πίντερ και των Ντάριο Φο/Φράνκα Ράμε. Το 2010 έγραψε και σκηνοθέτησε την πρώτη προσαρμογή στα αραβικά του έργου τού Φρανκ Βέντεκιντ, Το ξύπνημα της άνοιξης, το οποίο παρουσιάστηκε στο Κάιρο, στην Αλεξάνδρεια, στη Δαμασκό και στη Βηρυτό.

Το 2011 σκηνοθέτησε από κοινού με τον Ruud Gielens την παράσταση Lessons in Revolting, η οποία απέσπασε πολλές θετικές κριτικές. Η παράσταση πραγματοποιήθηκε με την ουσιαστική συμβολή δέκα Αιγύπτιων καλλιτεχνών κατά τη διάρκεια της εξέγερσης στην Αίγυπτο.

συντελεστέςΈνας κύκλος περφόρμανς-ντοκυμανταίρ σχετικά με την αστυνομική και τη στρατιωτική βία στη σημερινή Αίγυπτο.

Ημερολόγια, μαρτυρίες, ήχοι, κινήματα, σφαίρες, αντίσταση και ό, τι συνιστά μια επανάσταση.

Σύλληψη & σκηνοθεσία: Laila Soliman
Ερμηνεύουν: Mina El Naggar, Mustafa Said, Shereen Hegazy, Zainab Magdy
Παραγωγή & τεχνική διεύθυνση: Ruud Gielens
 
Στα αγγλικά με υπέρτιτλους στα ελληνικά
Μετάφραση υπερτίτλων: Γιάννης Καλιφατίδης
Ταυτόχρονος υπερτιτλισμός: Γιάννης Παπαδάκης