Ο σύγχρονος χορός στην Ελλάδα σήμερα / ΣΤΕΓΗ
menu

Ο σύγχρονος χορός στην Ελλάδα σήμερα

Talk Forward / Το ελculture στη Στέγη

22 Μαΐου 2012
19:00
Χώρος πολλαπλών λειτουργιών
Θα μπορέσει ο σύγχρονος χορός να ανθίσει στη χώρα μας μέσα σε ένα πλαίσιο που θα απελευθερώνει τη δημιουργικότητα, την έμπνευση και το ταλέντο των ανθρώπων του;
Είσοδος ελεύθερη
Τη δεκαετία του 1990 έγινε λόγος για άνθηση του σύγχρονου χορού στον τόπο μας. Χάρη και στον προγραμματισμό των φεστιβάλ, οι χορευτικές ομάδες κατάφεραν να μυήσουν ένα σχετικά μαζικό κοινό σε σύγχρονες χορευτικές πρακτικές και αισθητικές που έως τότε μόνο στο εξωτερικό μπορούσε να παρακολουθήσει.  

Σήμερα, όμως; Το τοπίο φαντάζει ζοφερό. Η Κρατική Σχολή Χορού εξακολουθεί να παράγει έργο μέσα σε αντίξοες οικονομικές συνθήκες, ενώ το ΕΚΕΘΕΧ δεν υπάρχει πια. Χορευτές και χορογράφοι, με ελάχιστες εξαιρέσεις, υποαπασχολούνται. Την ίδια στιγμή υπάρχουν λόγοι αισιοδοξίας. Μικρές ομάδες ξεπηδούν και με λίγα μέσα καταφέρνουν να ανεβάσουν παραστάσεις με ενδιαφέροντα δείγματα χορευτικής γραφής. Ο σύγχρονος χορός φιλοξενείται με εισπρακτικές επιτυχίες σε μεγάλες αίθουσες και φεστιβάλ. Πρόσφατα το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων στήριξης για την εξάπλωσή του χορού σε όλη την Ελλάδα, υποστηρίζοντας συνέργειες με την ΑΣΚΤ αλλά και με ΔΗΠΕΘΕ από όλη τη χώρα.

Η συζήτησή μας, λίγο πριν από την έναρξη των μεγάλων θερινών φεστιβάλ, που υποστηρίζουν σθεναρά το σύγχρονο χορό, θα προσπαθήσει να λειτουργήσει ως μια αφορμή για να συναντηθούν οι άνθρωποι του χορού, να ανταλλάξουν απόψεις, να θέσουν ερωτήματα και να λάβουν, ει δυνατόν, απαντήσεις. Θα καταφέρει ο σύγχρονος χορός να βρει την υπόσταση και την ταυτότητά του στη σημερινή ελληνική κοινωνία αλλά και στο εξωτερικό; Θα αναγνωριστεί η σημασία και η ανάγκη ενίσχυσης των σπουδών χορού σε ανώτατο επίπεδο; Πώς μπορούν να επιβιώνουν οι ομάδες χορού έξω από το πλαίσιο της κρατικής επιχορήγησης; Και τελικά: Θα μπορέσει ο σύγχρονος χορός να ανθίσει στη χώρα μας μέσα σε ένα πλαίσιο που θα απελευθερώνει τη δημιουργικότητα, την έμπνευση και το ταλέντο των ανθρώπων του;

συντελεστές

Συντονισμός συζήτησης:
Κατερίνα Κανέλλη, Αρχισυντάκτρια ελculture
 
Συμμετέχουν:
  • Πατρίσια Απέργη, χορεύτρια και χορογράφος, ομάδα Αερίτες
  • Χριστιάννα Γαλανοπούλου, ιστορικός τέχνης, καλλιτεχνική διευθύντρια MIR festival
  • Αντιγόνη Γύρα, χορεύτρια και χορογράφος, Κινητήρας dance company
  • Γιάννης Καρούνης, χορευτής και χορογράφος, μέλος του Σωματείου Εργαζομένων στο χώρο του Χορού, dancetheater.gr
  • Μαρία Κολιοπούλου, χορογράφος, ομάδα χορού Πρόσχημα, μέλος του Συνδέσμου Χορού
Στη συζήτηση έχουν προσκληθεί και θα συμμετέχουν παρουσιάζοντας τις ιδέες, τις απόψεις και τις δράσεις τους ομάδες και σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στο χώρο του χορού.

διαβάστε περισσότερα

Η είσοδος είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιότητας.
Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από την εκδήλωση.