Ορχήστρα των Χρωμάτων / ΣΤΕΓΗ
menu

Ορχήστρα των Χρωμάτων

Σε έργα νέων Ελλήνων συνθετών

8 Μαΐου 2012
21:00
Μικρή Σκηνή
Η Ορχήστρα των Χρωμάτων ερμηνεύει έργα τεσσάρων νέων συνθετών: Σοφίας Σέργη, Θανάση Δεληγιάννη, Ορέστη Γούμενου και Λίνας Τόνια.
18 € | Μειωμ. 10 €
Η Κύπρια συνθέτης και πιανίστρια Σοφία Σέργη ζει στις ΗΠΑ. Το πολυδιάστατο έργο της (για ορχήστρες, σύνολα μουσικής δωματίου, θέατρο κ.ά.) έχει παρουσιαστεί σε συναυλίες και δίσκους από σημαντικά σύνολα. Οι Πλειάδες γράφτηκαν με ανάθεση του Relâche Ensemble, μετά από διαγωνισμό. Το σύνολο της ζήτησε ένα έργο σχετικό με την ελληνοκυπριακή καταγωγή της κι εκείνη δημιούργησε ένα μουσικό πορτραίτο για καθένα από τα έξι ορατά άστρα του αστερισμού των Πλειάδων, που στην ελληνική μυθολογία θεωρούνταν Νύμφες.

Ο Θανάσης Δεληγιάννης σπούδασε σύνθεση στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και από το 2007 ζει στο Άμστερνταμ, όπου συνεργάζεται με διάφορα σύνολα και εργάζεται στο Ωδείο της πόλης. Ο Υριέας γράφτηκε μετά από χρόνια έρευνας του συνθέτη στην ελληνική παραδοσιακή μουσική. «Είναι ένα έργο που απαιτεί ένταση. Η μουσική αγωνίζεται να αρθρώσει τις φραστικές ποιότητες της ομιλίας – σόλο, ντουέτα και τρίο μάχονται για την πρωτοκαθεδρία και την παρουσία τους στη σκηνή. Πρόκειται για μία δυσλειτουργική αναπαράσταση ενός αποδομημένου επεισοδίου».

Ο Ορέστης Γούμενος σπούδασε γαλλικό κόρνο, αρμονία, αντίστιξη και φούγκα και ζει στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας. Η μουσική του συνδυάζει τον ακουστικό με τον ηλεκτρονικό ήχο με επιρροές από την ελληνική παράδοση. Στα Μαύρα Νερά κεντρικό ρόλο έχει η απεικόνιση των κυμάτων, τα οποία ξεκινάνε ήσυχα και σταδιακά αγριεύουν και σκοτεινιάζουν αποκτώντας ένα όλο και πιο έντονα ρυθμικό στοιχείο, ενώ το Inverted Tonsils γράφτηκε για ένα project που επικεντρωνόταν στη σχέση μουσικής και αρχιτεκτονικής και η δομή του είναι βασισμένη στην κάτοψη του κονσερβατορίου της Ουτρέχτης.

Η Λίνα Τόνια σπούδασε σύνθεση στο ΑΠΘ και στο Εδιμβούργο (διδακτορικό). Έχει γράψει περίπου 70 έργα ορχηστρικής και μουσικής δωματίου και τρεις όπερες. Το ΚΡΑΜΑ (1ο βραβείο στον 7ο διεθνή διαγωνισμό σύνθεσης Young Virtuosos 2011 στη Σόφια) στηρίζεται σε ηχοχρωματικές εναλλαγές οι οποίες διαταράσσονται κάθε φορά από τις εξάρσεις που παρουσιάζει η ίδια μουσική. Το ηχόχρωμα είναι το βασικό δομικό στοιχείο του έργου. Αναπτύσσεται μέσα από τη χρήση τεχνικών των οργάνων, την χρήση ισοκρατών και μικροπολυφωνίας ενώ στο φθογγικό του υλικό παρουσιάζει μια ανάπτυξη με σχέσεις ημιτονίων και διαστημάτων 7ης που απροσδόκητα εμπλουτίζονται από μια ελαττωμένη συγχορδία.

συντελεστές

Μουσική διεύθυνση: Μίλτος Λογιάδης

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σοφία Σέργη [γενν. 1972, Λευκωσία]
Πλειάδες (2005)

Θανάσης Δεληγιάννης [γενν. 1983, Λάρισα]
Υριέας (2010)

Ορέστης Γούμενος [γενν. 1984, Αθήνα]
Μαύρα Νερά (2012)
Inverted Tonsils (2010)

Λίνα Τόνια [γενν. 1985, Αλεξάνδρεια]
ΚΡΑΜΑ (2009), για φλάουτο, κλαρινέτο, κρουστά, πιάνο, βιολί, βιόλα και βιολοντσέλο