Αφιέρωμα στον συνθέτη Ανέστη Λογοθέτη / ΣΤΕΓΗ
menu

Αφιέρωμα στον συνθέτη Ανέστη Λογοθέτη

ηχητικές εικόνες / γραφικοί ήχοι

8 - 9 Ιουνίου 2012
Σε διάφορους χώρους της Στέγης
Ένα διήμερο αφιέρωμα στο αξιόλογο έργο αλλά και στην ιδιαίτερη μουσική σημειογραφία ενός μεγάλου Έλληνα συνθέτη που έζησε όλη τη ζωή του στο εξωτερικό.
H Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Ινστιτούτο Έρευνας Μουσικής & Ακουστικής (IEMA), πραγματοποιούν ένα διήμερο αφιέρωμα στον συνθέτη Ανέστη Λογοθέτη.

Ο Ανέστης Λογοθέτης γεννήθηκε στον Πύργο της Ανατολικής Ρωμυλίας το 1921. Μετά τις γυμνασιακές του σπουδές στη Θεσσαλονίκη, πήγε στη Βιέννη όπου σπούδασε (Πολυτεχνείο και Μουσική Ακαδημία) και έζησε την υπόλοιπη ζωή του, έως το θάνατό του το 1994. Θεωρείται από τους πιο σημαντικούς πρωτοπόρους συνθέτες του 20ού αιώνα, έχοντας αφήσει πίσω του ένα πλούσιο έργο με ρηξικέλευθες προτάσεις σύζευξης εικόνας, ήχου και λόγου.

Έγινε διεθνώς γνωστός όχι μόνο για το αξιόλογο έργο του, αλλά και για το ιδιόμορφο σύστημα γραφικής σημειογραφίας που ανέπτυξε στα τέλη της δεκαετίας του '50. Με αυτήν ο συνθέτης προτείνει νέους τρόπους γραφικής αναπαράστασης της μουσικής και επαναπροσδιορίζει τους ρόλους του συνθέτη, του ερμηνευτή και του κοινού. Οι εικαστικές του παρτιτούρες ακολουθούν ένα προδιαγεγραμμένο από τον ίδιο σύστημα συμβόλων. Ο τρόπος αυτός γραφής οδηγεί στην ιδιάζουσα αισθητική του, που επιτρέπει εκφραστικές ελευθερίες στο πλαίσιο μιας «πολυμορφικής μουσικής», όπως την αποκαλούσε ο ίδιος, προάγοντας παράλληλα τη φαντασία και δημιουργικότητα του εκτελεστή, πάντα όμως στο πλαίσιο των οδηγιών της παρτιτούρας. Πολλά από τα έργα του δεν είναι για προκαθορισμένα όργανα αλλά μπορούν να εκτελεστούν με οποιοδήποτε σύνολο. Ο ίδιος μάλιστα πειραματιζόταν και με μη «κλασικούς» εκτελεστές με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Δυστυχώς, λόγω της παραμονής του στο εξωτερικό, το έργο του είναι σχεδόν άγνωστο στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στις νεότερες γενιές.

Στόχος αυτού του αφιερώματος είναι να κάνει γνωστό το έργο του Λογοθέτη στο ελληνικό κοινό, να αναδείξει τον ευρηματικό τρόπο της σημειογραφίας του, να ενεργοποιήσει ερευνητές στη μελέτη του έργου του και να ευαισθητοποιήσει του νέους καλλιτέχνες (μουσικούς και εικαστικούς) να προσεγγίσουν δημιουργικά τη σχέση εικόνας και ήχου.

Το διήμερο αφιέρωμα περιλαμβάνει: Η Διημερίδα και οι συναυλίες μεταδίδονται απευθείας μέσω του Διαδικτύου και η παρακολούθηση είναι ελεύθερη και διαθέσιμη μέσω του συνδέσμου:
http://live.grnet.gr/sgt

Περισσότερες πληροφορίες για τον Ανέστη Λογοθέτη μπορείτε να βρείτε στο logothetis.musicportal.gr.

συντελεστές

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ:
  • Χρήστος Καρράς (Εκτελεστικός Διευθυντής και Υπεύθυνος Τομέα Μουσικής, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Αθήνα)
  • Julia Logothetis (Καλλιτέχνης, Βιέννη, Αυστρία)
  • Αναστασία Γεωργάκη (Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, Αθήνα)
  • Κώστας Μόσχος (Ινστιτούτο Έρευνας Μουσικής και Ακουστικής - IEMA, Αθήνα)
  • Katrin Zenz (Επίκουρη Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, Συνεργάτης ΙΕΜΑ)
  • Γιάννης Σαμπροβαλάκης (Hellenic Music Centre & Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, Αθήνα)
  • Μαρία-Δήμητρα Μπαβελή (Υποψήφια Διδάκτωρ, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, Αθήνα)
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

8 - 9 Ιουν 2012

5ος όροφος - Εργαστήριο Εφηβικού Θεάτρου
Είσοδος ελεύθερη

ΜΟΥΣΙΚΗ

Αφιέρωμα στον συνθέτη Ανέστη Λογοθέτη: Διημερίδα

8 - 9 Ιουν 2012

21:00 Μικρή Σκηνή
10 € | Μειωμ. 7 €

ΜΟΥΣΙΚΗ

Αφιέρωμα στον συνθέτη Ανέστη Λογοθέτη: Συναυλίες