Διάλεξη του Trevor Wishart / ΣΤΕΓΗ
menu

Διάλεξη του Trevor Wishart

Borderline Festival 2012


8 Απριλίου 2012
20:00
Μικρή Σκηνή
30 λεπτά
Η είσοδος είναι δωρεάν, με σειρά προτεραιότητας.
Ο Τρέβορ Ουίσαρτ (γενν. 1946) είναι μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της σύγχρονης αγγλικής μουσικής λόγω των συνεχών ερευνητικών του ενασχολήσεων (tape manipulations, software design), ενώ διακρίνεται στη σύνθεση με διαφορετικά ψηφιακά μέσα.

Η μουσική του απηχεί ένα ανθρωπολογικό, οικουμενικό ενδιαφέρον για τον πλουραλισμό και τις αναφορές που συνηχεί η ανθρώπινη γλώσσα. Όλα μετουσιώνονται σε μια ζωηρή, διαρκή αλληλεπίδραση στο έργο του: συγγραφή βιβλίων (On Sonic Art, Audible Design), εκπαιδευτικά πρότζεκτ, φωνές ανθρώπων και ζώων που κινητοποιούν τις πρωτότυπες ηλεκτροακουστικές συνθέσεις του (μεταξύ των πιο γνωστών είναι οι: Red Bird, Globalalia και Imago) και φωνητικά έργα.

Για τη δουλειά του έχει βραβευτεί από διεθνούς φήμης φορείς της ηλεκτρονικής μουσικής, όπως η Ars Electronica (1995), το Giga-Hertz (2008) και το Bourges Festival.

Στη σόλο παράστασή του θα παρουσιαστεί ένα αυτοσχεδιαστικό φωνητικό σετ, άσχετο από οτιδήποτε νοείται ως «τραγούδι», χωρίς ηλεκτρονικά μέσα, καθώς και δύο ηλεκτροακουστικά του έργα, τα Imago και Globalalia, ως active diffusions.

Όλα τα παραπάνω απηχούν τις αναζητήσεις του πάνω στο πρωταρχικό και το σημειολογικά πολυσήμαντο γύρω από την ανθρώπινη φωνή και την ερμηνεία της, μέσα σε ζωηρή και έντονη μουσική δράση, καθώς και τις απρόβλεπτες, πλούσιες, συχνά σαν κολλάζ, ηλεκτροακουστικές του συνθέσεις που εκφράζουν και το ενδιαφέρον του για μια καθαρά προσωπική μεταμόρφωση του ήχου και μια σύνδεση της concrete ηχητικής εμπειρίας με κοινωνικές διαστάσεις. Οι τελευταίες λειτουργούν ως αφορμή για την ανάπτυξη της δικής του μυθολογίας, της κριτικής/πολιτικής του σκέψης και της ηχητικής ανάλυσης/ανάπλασης.

Θέμα της διάλεξης, που απευθύνεται στο ευρύ κοινό και θα είναι με ελεύθερη είσοδο, είναι η σύνθεση με ήχους από τον έξω κόσμο (real-world), ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη χρήση της ανθρώπινης φωνής.

διαβάστε περισσότερα

Διάρκεια:
30 λεπτά

Γλώσσα:
Αγγλικά