Διόνυσος & Αριάδνη: Είμαι ο λαβύρινθός σου / ΣΤΕΓΗ
menu

Διόνυσος & Αριάδνη: Είμαι ο λαβύρινθός σου

Εκδήλωση Συνδέσμου Υποτρόφων Ιδρύματος Ωνάση

26 Μαΐου 2012
20:00
Κεντρική Σκηνή
O Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση παρουσιάζει μια συναυλία, που αποτελεί συνεργασία της υποτρόφου Άννας Παγκάλου με το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο και τον Μανώλη Μαυροματάκη.
Ελεύθερη είσοδος
Γύρω στα 1789 ο Joseph Haydn συνθέτει την καντάτα Αριάδνη στη Νάξο για πιανοφόρτε και σόλο φωνή. H καντάτα αποτελείται από δύο ιδιαίτερα εκφραστικά τμήματα σε μορφή ρετσιτατίβου τα οποία εναλλάσονται με δύο άριες. Στην αρχή η Αριάδνη μιλά για την ευτυχία που νιώθει μέσα στον έρωτα της για τον Θησέα, αλλά βαθμιαία, καθώς η σύνθεση προχωρά κι εκείνη αναζητά τον αγαπημένο της, διαπιστώνει την προδοσία του και η ευτυχία μετατρέπεται σε μοναξία, θυμό και απελπισία. Η σύνθεση, με τη συνοδεία του πιανοφόρτε, μοιάζει σαν να είναι μια συμπυκνωμένη όπερα και διάφοροι μελετητές εικάζουν πως ο Χάυντν ήθελε να την εμπλουτίσει με συνοδεία ορχηστρας.  Η Αριάδνη μένει μόνη και εγκαταλελειμμένη.

Ο Ηρόδοτος όμως εδώ δημιουργεί την ανατροπή του μύθου. Ο Διόνυσος βλέπει την πανέμορφη απελπισμένη Αριάδνη, την ερωτεύεται, την παίρνει μαζί του στον Όλυμπο, την κάνει γυναίκα του και μητέρα των παιδιών του, την θεοποιεί και το διάδημά της το τοποθετεί στον ουρανό. Ο Νίτσε ανανοηματοδοτεί το μύθο αυτόν και γράφει τους Διθυράμβους του Διονύσου, μέσα στους οποίους βρίσκουμε το ποίημα «Ο θρήνος της Αριάδνης». Για τον Νίτσε, ο λαβύρινθος από τον ελληνικό μύθο της Αριάδνης θα μπορούσε να εξισωθεί, σε σύγχρονους όρους, με την περιπλοκότητα των αινιγμάτων της ζωής.

Στη συναυλία, η μουσική του Γιόζεφ Χάυντν για κουαρτέτο εγχόρδων αρχίζει να ξετυλίγει το μίτο, αναζητώντας την αρμονία και την πληρότητα. Στην καντάτα «Arianna a Naxos» η Αριάδνη ξυπνά στη Νάξο, όπου εξομολογείται τον απόλυτο έρωτά της για τον Θησέα. Όταν ανακαλύπτει την εγκατάλειψή της και την προδοσία της εξιδανικευμένης αγάπης της, αναρωτιέται αν θα μπορούσε κάποιος να την παρηγορήσει. Στο «Θρήνο της Αριάδνης» του Νίτσε ξεδιπλώνεται ο μύθος. Η Αριάδνη θρηνεί και ο Διόνυσος δίνει τη λύση. H ημιτελής μουσική σύνθεση «Τα θραύσματα μέσα σου», οδηγούν τον θεατή στην αναζήτηση του προσωπικού του λαβυρίνθου.

συντελεστές

Άννα Παγκάλου: τραγούδι
Μανώλης Μαυροματάκης: απαγγελία

Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο
Γεώργιος Δεμερτζής: βιολί
Δημήτρης Χανδράκης: βιολί
Χαρά Σειρά: βιόλα
Άγγελος Λιακάκης: βιολοντσέλο

Κοστούμια: Digitaria

Η μεταγραφή του έργου του Νίτσε για κουαρτέτο εγχόρδων έγινε από τον Φίλιππο Τσαλαχούρη και η μετάφραση του ποιήματος από τη Μαρία Μαυροματάκη.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Joseph Haydn (1732-1809)
Κουαρτέτο op. 76 νο. 2 σε ρε ελάσσονα Ηοb.III.76 (1796-97)    
1. Allegro / 2. Andante o più tosto allegretto / 3. Menuetto. Allegro ma non troppo / 4. Vivace assai

Arianna a Νaxos Hob. 26/b  (1788-90)
έκδοση για κουαρτέτο εγχόρδων και σόλο φωνή
1. Adagio / 2. Aria – Largo / 3. Recitativo / 4. Aria

Friedrich Nietzsche (1844-1900)
Ο θρήνος της Αριάδνης [Klage d’ Ariadne] (1889)
από τη συλλογή ποιημάτων Οι διθύραμβοι του Διονύσου [Dionysos Dythiramb]

Τα θραύσματα μέσα σου [Das Fragment an sich] (1871)
έργο για σόλο πιάνο, μεταγραφή για κουαρτέτο εγχόρδων
 

διαβάστε περισσότερα

Η είσοδος είναι δωρεάν και θα τηρθεί σειρά προτεραιότητας.
Η διανομή των δελτίων εισόδου θα ξεκινήσει 1 ώρα από την εκδήλωση.