Όλες οι εκδηλώσεις του Μαΐου / ΣΤΕΓΗ
menu

Όλες οι εκδηλώσεις του Μαΐου

26 Απρ 2011

ΜΟΥΣΙΚΗ: Στις 5 Μαΐου το πιο διάσημο κουαρτέτο εγχόρδων στον κόσμο, το Kronos Quartet, παρουσιάζει έργα σύγχρονων Νεοϋορκέζων συνθετών από τους χώρους του μινιμαλισμού, της αβάν-γκαρντ και του ροκ (Terry Riley, Steve Reich, Laurie Anderson, Bryce Dessner των National, JG Thirlwell κ.ά.). Στις 14-15 Μαΐου τέσσερις νέοι δημιουργοί (ο συνθέτης Τάσος Ρωσόπουλος, ο σκηνοθέτης Κωσταντής Φραγκόπουλος, ο πιανίστας Θοδωρής Τζοβανάκης και η κιθαρίστρια Κορίνα Βουγιούκα), συμπράττουν στην παράσταση ιανέμτα: οι ήχοι του πάρκου, που συνδυάζει πρωτότυπη μουσική και μεταγραφές κλασικών έργων, βίντεο και αφηγηματικό πλαίσιο. Στις 21 Μαΐου άλλοι τέσσερις νέοι, διακεκριμένοι σολίστες σε αυτή την περίπτωση, ενώνουν τις δυνάμεις τους και παρουσιάζουν Μουσική δωματίου του 20ού αιώνα, και πιο συγκεκριμένα τα έργα Αντιθέσεις του Μπέλα Μπάρτοκ και Κουαρτέτο για το τέλος του κόσμου του Ολιβιέ Μεσσιάν. Στις 17 Μαΐου ένας από τους τελευταίους μεγάλους ντράμερ της μεταπολεμικής τζαζ, ο Jack DeJohnette, κάνει αναδρομή στο πλούσιο ρεπερτόριό του, έχοντας στην τετραμελή παρέα του και μια έκπληξη: τον σαξοφωνίστα Ravi Coltrane, που βαδίζει επάξια στα χνάρια του John και της Alice Coltrane.
Το Μάιο ολοκληρώνονται και οι τρεις κύκλοι που διέτρεξαν το φετινό μουσικό πρόγραμμα της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών. Στις 19 Μαΐου, η Ορχήστρα των Χρωμάτων ερμηνεύει το Μπαλέτο των μακάριων πνευμάτων του Γκλουκ, το Κοντσέρτο για κλαρινέτο και ορχήστρα σε λα μείζονα του Μότσαρτ και την Τετάρτη συμφωνία του Μέντελσσον. Στις 22 Μαΐου τα όργανα εποχής της Καμεράτα διασταυρώνονται με το δοξάρι και την μπαγκέτα του μεγάλου Ιταλού μαέστρου και βιολονίστα Fabio Biondi, παρουσιάζοντας μοναδικές στιγμές του ιταλικού μπαρόκ. Και στις 28 Μαΐου ο Κύκλος Ελληνικό Τραγούδι παρουσιάζει μια βραδιά αφιερωμένη στο Γ΄ Πρόγραμμα της ΕΡΑ.

ΘΕΑΤΡΟ: Οι παραστάσεις του έργου πόλη-κράτος από το Θίασο Κανιγκούντα, σε σκηνοθεσία Γιάννη Λεοντάρη, συνεχίζονται έως τις 13 Μαΐου, ενώ στο τέλος του μήνα ο διάσημος Γάλλος ηθοποιός της Κομεντί Φρανσαίζ, Ντενί Πονταλυντές, παρουσιάζει την Υπόθεση Τζέκυλλ, σε τρεις μοναδικές παραστάσεις (24-26 Μαΐου).

ΧΟΡΟΣ: Από τις 11 έως τις 15 Μαΐου η Κεντρική Σκηνή φιλοξενεί μία από τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές ομάδες χορού, το Εθνικό Μπαλέτο Ισπανίας, σε χορογραφίες του Νάτσο Ντουάτο, που συνδυάζουν το κλασικό λεξιλόγιο με ένα σύγχρονο χορευτικό ύφος. Το τριήμερο 18-20 Μαΐου, η χορογράφος Κατερίνα Παπαγεωργίου και η ομάδα της adLibdances παρουσιάζουν το δεύτερο μέρος της σειράς έργων Oh! Deep Sea, που έχει κοινό παρανομαστή την Οδύσσεια.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ: Η έκθεση Πολυγλωσσία, με καλλιτέχνες ελληνικής καταγωγής οι οποίοι έχουν γεννηθεί ή ζουν και δημιουργούν εκτός Ελλάδας, συνεχίζεται όλο το Μάιο.

ΛΕΞΕΙΣ & ΣΚΕΨΕΙΣ: Στις 4 Μαΐου, ο Μιχάλης Μοδινός και ο Γιώργος Σταυρακάκης αναζητούν τις συνδέσεις μεταξύ λογοτεχνίας και οικολογίας, σε μια συζήτηση με τίτλο Όταν η πεζογραφία στοχάζεται πάνω στις περιβαλλοντικές προκλήσεις του καιρού μας. Στις 11 Μαΐου έχει σειρά η ιστορία: η Χριστίνα Κουλούρη, ο Αντώνης Λιάκος και ο Χάγκεν Φλάισερ προσεγγίζουν το ερώτημα Γιατί γιορτάζουμε την είσοδο της χώρας στον πόλεμο και όχι το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου. Η τελευταία εκδήλωση του Κύκλου για το καλλιτεχνικό έτος 2011-12, στις 24 Μαΐου, είναι αφιερωμένη στις νέες τεχνολογίες: Το Διαδίκτυο, η δημοκρατία και η δημοσιογραφία των πολιτών, με ομιλητές τον Αστέρη Μασούρα, τον Evgeny Morozov και τον Δημήτρη Κ. Ψυχογιό.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις παραπάνω παραστάσεις και εκδηλώσεις, καθώς και για κρατήσεις εισιτηρίων, κάντε κλικ πάνω στους αντίστοιχους υπερσυνδέσμους.