Όταν η δυσκολία στην κίνηση μετατρέπεται από εμπόδιο σε ήχο! / ΣΤΕΓΗ
menu

Όταν η δυσκολία στην κίνηση μετατρέπεται από εμπόδιο σε ήχο!

Ένα εργαστήριο μουσικής για παιδιά με περιορισμένες κινητικές δυνατότητες

Across the Great Divide


21-23 Οκτωβρίου 2012
Είσοδος ελεύθερη (απαραίτητη προϋπόθεση είναι η κράτηση θέσης)
Το AUMI (Adaptive Use Musical Instrument) είναι ένα ειδικό λογισμικό σχεδιασμένο έτσι ώστε να επιτρέπει σε ανθρώπους με περιορισμένες κινητικές δυνατότητες να φτιάχνουν και να παίζουν μουσική. Το εργαλείο αυτό, το οποίο μπορεί να προμηθευτεί κανείς δωρεάν από το Ίντερνετ και να το εγκαταστήσει σε υπολογιστή, μεταφράζει τις πιο ελαφριές ή ανεπαίσθητες κινήσεις του σώματος σε μουσικούς ήχους. Χρησιμοποιεί απλές τεχνικές που «συλλαμβάνουν» την κίνηση, η οποία με τη σειρά της συλλαμβάνει τους ήχους ή τη μουσική με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, εστιάζοντας σε ένα μέρος του σώματος (μάτι, μύτη, στήθος που αναπνέει). Το πρόγραμμα έχει μεγάλη επιτυχία διεθνώς. Πάρα πολλά παιδιά με κινητικά προβλήματα βοηθούνται να λειτουργήσουν αυτόνομα, να εκφραστούν μουσικά και να δημιουργήσουν ομαδικά.

Το εργαστήριο αυτό δίνει επίσης την ευκαιρία σε εκπαιδευτικούς, ενήλικους χρήστες να συζητήσουν και να εξερευνήσουν τις δημιουργικές και θεραπευτικές δυνατότητες χρήσης αυτού του προγράμματος. Το κλείσιμο του εργαστηρίου περιλαμβάνει μία περφόρμανς (μικρή συναυλία και παρουσίαση) από τους συμμετέχοντες, με την καθοδήγηση της ομάδας των συντελεστών και άλλους μουσικούς.

Τα laptops παρέχονται για το εργαστήριο από τη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, ενώ το πρόγραμμα με οδηγίες για τη χρήση του δίνεται σε όλους τους συμμετέχοντες στο τέλος του προγράμματος, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν την ενασχόληση με αυτό και στο δικό τους χώρο. Ο χώρος της Στέγης είναι προσβάσιμος με αναπηρικά αμαξίδια. Τέλος, το εργαστήριο θα διεξαχθεί στα αγγλικά, αλλά θα υπάρχει διαδοχική μετάφραση καθ’ όλη τη διάρκειά του.

συντελεστές

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από την Pauline Oliveros, μουσικοσυνθέτρια, θεωρητικό, αυτοσχεδιάστρια και μέλος της ομάδας σχεδιασμού του ΑUMI, και τον Eric Lewis, μουσικό αυτοσχεδιαστή και καθηγητή φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο McGill του Καναδά.

διαβάστε περισσότερα


* Κυριακή 21 Οκτωβρίου (17:00-20:00), για εκπαιδευτικούς, μουσικοθεραπευτές και όσους έχουν επαφή με παιδιά με κινητικές δυσκολίες.
Δευτέρα 22 Οκτωβρίου (10:00-12:00), για μία ομάδα παιδιών με κινητικές δυσκολίες και τους συνοδούς τους.
Τρίτη 23 Οκτωβρίου (10:00-12:00), για άλλη ομάδα παιδιών με κινητικές δυσκολίες και τους συνοδούς τους.

Γλώσσα:
Αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά

Απευθύνεται σε:
Παιδιά με περιορισμένες κινητικές δυνατότητες/ εκπαιδευτικούς και μουσικοθεραπευτές

Κρατήσεις:
Tηλ: 213 017 8034
Email: education@sgt.gr
Yπεύθυνη: Μυρτώ Λάβδα