Ανοιχτές γενικές πρόβες / ΣΤΕΓΗ
menu
Τετάρτη 10 Οκτωβρίου και Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012, Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου και Σάββατο 20 Απριλίου 2013
10:30-12:30
Κεντρική Σκηνή
Ζήστε μια μοναδική εμπειρία παρακολουθώντας τις γενικές πρόβες μιας από τις κορυφαίες ελληνικές ορχήστρες.
5€ ανά μαθητή
Οι μουσικοί της Καμεράτα και ο διεθνώς καταξιωμένος μαέστρος Γιώργος Πέτρου σας ξεναγούν στο μαγικό κόσμο της κλασικής μουσικής. Δείτε από κοντά πώς πραγματοποιείται η πρόβα της ορχήστρας, μιλήστε με τον μαέστρο και τους μουσικούς, μάθετε για τα αριστουργηματικά έργα, γνωρίστε τα μουσικά όργανα και ακούστε το μοναδικό ήχο της ορχήστρας μέσα στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, με την άρτια ακουστική.

Η κλασική μουσική, με ένα πιο φιλικό πρόσωπο, γίνεται προσιτή στους μαθητές των σχολείων χαρίζοντάς τους μια σπάνια εμπειρία. Την καλύτερη προετοιμασία των μαθητών αναλαμβάνει μουσικός της ορχήστρας με την επίσκεψή του στη σχολική τάξη πριν από την πρόβα στη Στέγη, ο οποίος θα προσφέρει μουσικά παραδείγματα και στοιχεία για τα έργα, ενώ θα συντονίσει συζήτηση σχετικά με την κλασική-ορχηστρική μουσική και τα «πρωτόκολλά» της. Η δράση αυτή πραγματοποιείται κατόπιν συνεννόησης με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και είναι μόνο για τα σχολεία που θα κλείσουν για μία από τις ανοιχτές γενικές πρόβες της Καμεράτα στη Στέγη.

Η Καμεράτα, με πολλά διαφορετικά πρόσωπα και ανήσυχο πνεύμα, τολμά να αναμετρηθεί με «αντιφατικά» μουσικά είδη, βρίσκοντας συσχετισμούς και αντιθέσεις, προτείνοντας ιδέες πρωτοποριακές, ενδιαφέρουσες και ίσως λίγο... εκκεντρικές στο νέο κύκλο «Μεταμορφώσεις». Έτσι, από την πρόκληση της εκτέλεσης των έξι αριστουργηματικών Βρανδεμβούργιων κοντσέρτων του J.S. Bach σε όργανα εποχής (Τετάρτη 10 Οκτωβρίου), θα δούμε την ορχήστρα να μας παρουσιάζει μουσικά δρώμενα του 18ου και 20ού αιώνα, να συναγωνίζονται σε χιούμορ και προκλητικό πνεύμα (Haydn εναντίον Schnittke, Τετάρτη 28 Νοεμβρίου). Κατόπιν, η Καμεράτα κάνει ένα άλμα μουσικού ύφους και παρουσιάζει το αριστούργημα του R. Strauss «Μεταμορφώσεις», σε συνύπαρξη με μια σπουδαία πανελλήνια πρώτη: τη μεγαλειώδη 4η Συμφωνία (των Αγγέλων) του Εσθονού συνθέτη Arvo Pärt (Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου). Τέλος, ο Handel, ο Vivaldi και ο Corelli γίνονται πηγή έμπνευσης για τρεις κορφαίους Έλληνες συνθέτες με κοινό παρανομαστή το μπαρόκ Concerto Grosso (Σάββατο 20 Απριλίου).

συντελεστές

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί από τον μαέστρο της Καμεράτα Γιώργο Πέτρου και τους μουσικούς της ορχήστρας.

διαβάστε περισσότερα

Απευθύνεται σε:
Μαθητές από Δ΄ Δημοτικού μέχρι και Β΄ Γυμνασίου

Κρατήσεις:
Tηλ: 213 017 8034
Email: education@sgt.gr
Yπεύθυνη: Μυρτώ Λάβδα