Αφιέρωμα στον Glenn Gould / ΣΤΕΓΗ
menu

Αφιέρωμα στον Glenn Gould

Συναυλία Μαρίκας Μπουρνάκη και άλλες εκδηλώσεις

19, 22 Νοεμβρίου 201219:00
Μικρή Σκηνή
Ένα ντοκυμανταίρ, μια συναυλία, μια συζήτηση κι ένα βιβλίο: Μια γιορτή για τον πιο δημοφιλή πιανίστα του 20ού αιώνα.
Για τη συναυλία: 18 € | Μειωμ. 10 €
Οι άλλες εκδηλώσεις: Είσοδος ελεύθερη
Με αφορμή τα 80 χρόνια από τη γέννηση και τα 30 από το θάνατο του μεγάλου Καναδού μουσικού Γκλενν Γκουλντ, η Στέγη, σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Καναδά στην Αθήνα, οργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων.

Το αφιέρωμα ξεκινάει με την προβολή μιας ταινίας που θα μας δώσει την ευκαιρία να προσεγγίσουμε τον συχνά αινιγματικό καλλιτέχνη μέσα από περιδιάβαση του Τορόντο. Ακολουθεί μια συζήτηση στρογγυλής τράπεζας για τη σύνθετη σχέση του Γκουλντ με τις διαδικασίες της συναυλίας και της ηχογράφησης, αλλά και τις επιπτώσεις των νέων μέσων στην εκτέλεση και τη διανομή της κλασικής μουσικής.

Στις 22 Νοεμβρίου θα γίνει βιβλιοπαρουσίαση ενός νέου τίτλου για τον Γκουλντ που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νεφέλη, σε μετάφραση και επιμέλεια του Στέφανου Θεοδωρίδη. Και το αφιέρωμα θα κλείσει με συναυλία της ελληνικής καταγωγής εικοσάχρονης Καναδής πιανίστριας Μαρίκας Μπουρνάκη, που θεωρείται από τα μεγαλύτερα νέα ταλέντα διεθνώς.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

19 Νοεμβρίου / 19:00 / Μικρή Σκηνή / Είσοδος ελεύθερη, με δελτία εισόδου
Συζήτηση στρογγυλής τράπεζας
Συμμετέχουν ο Κώστας Πηλαβάκης, Senior Vice President Classical A+R της Universal Music Group International, ο James Oestreich, μουσικοκριτικός των New York Times, και ο Χρήστος Καρράς, εκτελεστικός διευθυντής και υπεύθυνος Τομέα Μουσικής της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών (συντονιστής).
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης θα ακουστούν τα ραδιοφωνικά ντοκυμανταίρ The Idea of North (1967) και The Latecomers (1969), μία ευγενική παραχώρηση του Canadian Broadcasting Corporation.
Η συζήτηση θα διεξαχθεί στα ελληνικά και στα αγγλικά, με ταυτόχρονη μετάφραση

Προβολή του ντοκυμανταίρ Glenn Gould’s Toronto (1979)
(στα αγγλικά, χωρίς υπότιτλους)
Στην ταινία, σε σκηνοθεσία του John McGreevey, ο ίδιος ο Γκουλντ είναι αφηγητής και μιλά για την αγαπημένη του πόλη, στην οποία έζησε το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής του.
 
22 Νοεμβρίου / 19:30 / Μικρή Σκηνή / Είσοδος ελεύθερη, με δελτία εισόδου
Παρουσίαση του βιβλίου Γκλενν  Γκουλντ - Σκέψεις για τη μουσική, μτφρ. & επιμ. Στέφανος Θεοδωρίδης, εκδ. Νεφέλη: 2012.

21:00 / Μικρή Σκηνή / Εισιτήρια: 18 € Μειωμ. 10 €
Συναυλία της Μαρίκας Μπουρνάκη

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Καναδά
 

συντελεστές

•    Ο Γκλενν Γκουλντ επικεντρώθηκε στην ερμηνεία έργων του Μπαχ, αποφεύγοντας τον υπόλοιπο πιανιστικό Κανόνα, και οφείλει τη μεγάλη φήμη του κυρίως στις Παραλλαγές Γκόλντμπεργκ (Goldberg Variations), έργο του 1741.

•    Οι Παραλλαγές Γκόλντμπεργκ του Μπαχ, έργο για τσέμπαλο που αποτελείται από μία άρια και 30 παραλλαγές, πήραν το όνομά τους, σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, από κάποιον Johann Gottlieb Goldberg, ο οποίος μάλλον ήταν και ο πρώτος που ερμήνευσε το έργο.

•    Ο Γκουλντ έγινε διάσημος επίσης για τις αναρίθμητες εκκεντρικότητές του. Απαιτούσε συγκεκριμένη θερμοκρασία στα στούντιο ηχογραφήσεων, συγκεκριμένο ύψος για το πιάνο και συγκεκριμένο κάθισμα: ένα καρεκλάκι που του είχε φτιάξει ο πατέρας του και το οποίο χρησιμοποιούσε ακόμα κι όταν είχε διαλυθεί (σήμερα εκτίθεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη του Καναδά). Μουρμούριζε ή σιγοτραγουδούσε στη διάρκεια των ηχογραφήσεων, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να διαχωριστεί η φωνή του στην τελική μείξη. Ήταν υποχονδριακός, φοβόταν τα αεροπλάνα, δεν ανεχόταν να τον αγγίζουν, υπέγραφε με ένα σωρό διαφορετικά ψευδώνυμα στα σημειώματα των δίσκων του (ως τρίτο πρόσωπο ή «κριτικός»). Πέθανε το 1982 σε ηλικία 50 ετών. Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα για τον καλλιτέχνη: http://glenngould.ca/.

•    Σε ηλικία μόλις 21 ετών, η Μαρίκα Μπουρνάκη έχει ήδη μια διεθνή καριέρα ως πιανίστρια που θα ζήλευαν πολλοί. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά ως σολίστ στα 11 χρόνια της και έκτοτε έχει εμφανιστεί σε μεγάλες αίθουσες ανά τον κόσμο και έχει λάβει αρκετές διακρίσεις. Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.marikabournaki.com/.