Συζήτηση με τον Lemi Ponifasio / ΣΤΕΓΗ
menu

Συζήτηση με τον Lemi Ponifasio

Lemi Ponifasio / MAU


9 Νοεμβρίου 2012
22:30
Κεντρική Σκηνή
Ο Λέμι Πονιφάζιο εισήγαγε το 1995 το MAU ως διακριτική ονομασία για το έργο του, αλλά και ως πλατφόρμα για κριτικό στοχασμό και δημιουργική δράση με καλλιτέχνες, φοιτητές, ακτιβιστές, διανοούμενους και ηγέτες της τοπικής κοινότητας. Το MAU αποτελεί μια δήλωση της αλήθειας ενός ζητήματος, ή μια επανάσταση, ως μια προσπάθεια μετασχηματισμού.

Προτιμώντας να εργάζεται σε ένα κοινοτικό πλαίσιο, ο Πονιφάζιο δημιουργεί ριζοσπαστικά και εντυπωσιακά εικαστικά περιβάλλοντα στις παραγωγές του, οι οποίες τέμνουν και υπερβαίνουν τις συμβατικές ιδέες του θεάτρου, του χορού και του πολιτικού ακτιβισμού. Χωρίς να υποκύπτουν στη Δυτική αισθητική ή να υιοθετούν κλισέ των νησιών του Νότιου Ειρηνικού, οι δουλειές του αποσκοπούν στην αφύπνιση της συνείδησης: όμορφες και συγχρόνως ενοχλητικές, καταπιάνονται με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μας.

Οι επικές παραγωγές του (Tempest, Birds with Skymirrors, Le Savali, RequiemParadise) έχουν εισπράξει την προσοχή του κοινού σε όλο τον κόσμο αλλά έχουν προκαλέσει και αντιπαραθέσεις.  Ο Πονιφάζιο, που έχει την έδρα του στο Ώκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, παρουσιάζει τις δουλειές του σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ και θέατρα ανά τον κόσμο.