Γιώργος Κοντραφούρης & Baby Trio / ΣΤΕΓΗ
menu

Γιώργος Κοντραφούρης & Baby Trio

feat. Mikko Innanen

9 Δεκεμβρίου 2012
21:00
Μικρή Σκηνή
Ένα εκρηκτικό κοκτέιλ από groove και free-jazz, πάντα κάτω από την ομπρέλα του σύγχρονου αυτοσχεδιασμού.
18 € | Μειωμ. 10 €
Ο Γιώργος Κοντραφούρης, κορυφαίος Έλληνας πιανίστας της τζαζ, με διεθνή αναγνώριση, πλούσια δισκογραφία και αναρίθμητες συνεργασίες, συμμετέχει στο Πανόραμα με το συγκρότημά του, Baby Trio, και επιλέγει το Φινλανδό σαξοφωνίστα Μίκκο Ιννάνεν με στόχο ένα εκρηκτικό κοκτέιλ από groove και free-jazz, πάντα κάτω από την ομπρέλα του σύγχρονου αυτοσχεδιασμού.

Ο Κοντραφούρης, που σπούδασε στην Ακαδημία Σιμπέλιους του Ελσίνκι και δίδαξε κατόπιν σε αυτήν, διδάσκει πλέον στο τμήμα Τζαζ του Ιονίου Πανεπιστημίου. To 2008 δημιούργησε το νεανικό σχήμα που τον συνοδεύει, τους Baby Trio, οι οποίοι ανανεώνονται ηλικιακά κατά τα δύο τρίτα μόλις τα μέλη περάσουν το 25ο έτος της ηλικίας τους!

Ο Ιννάνεν, απόφοιτος και αυτός της Ακαδημίας Σιμπέλιους, έχει παίξει με όλη την αφρόκρεμα την σκανδιναβικής τζαζ αλλά και με κορυφαίους μουσικούς από όλο τον κόσμο (John Tchicai, Han Bennink, Barry Guy, Hiroshi Minami, Billy Cobham, Marcus Shelby, Dayna Stephens).

Παίζοντας με την ίδια άνεση άλτο, σοπράνο και βαρύτονο σαξόφωνο, διακρίνεται για το δυναμισμό και τη φαντασία του.

•    Ο Γιώργος Κοντραφούρης δήλωσε κάποτε για το σχήμα του: «Το Baby Trio δημιουργήθηκε για να εκφράσει την αφέλεια, τον εφηβικό ενθουσιασμό και γενικά ό,τι κάνει εντύπωση σε έναν νέο μουσικό, όταν αρχίζει να παίζει σε ένα συγκρότημα με τους φίλους του». Το Baby Trio τελικά εκφράζει όλες τις «μη ρεαλιστικές» προσδοκίες που υπάρχουν πριν αρχίσει «η κανονική ζωή». Και όπως λέει τώρα: «το Baby Trio, υπάρχει για να βρίσκομαι εγώ σε συνεχή εγρήγορση», αποδεικνύοντας έτσι πανηγυρικά την αξία της αέναης ανανέωσης και συμπληρώνοντας το ρηθέν υπό των προφητών της αιώνιας, μουσικής και όχι μόνον, νεότητας: «πέτρα που κυλάει χόρτα δεν μαζεύει».

•    Ο Ιννάνεν (γενν. 1978) παίζει με διάφορα σχήματα ανά τον κόσμο. Πέρα από το προσωπικό του γκρουπ στη Φινλανδία, τους Innkvisitio, συμμετέχει επίσης σε γκρουπ στις ΗΠΑ (με τον μπασίστα Joe Fonda και τον ντράμερ Lou Grassi), στη Δανία (το προηγούμενο σχήμα του, οι Triot, ηχογράφησε με τον John Tchicai) και σε ένα πολυεθνικό σχήμα, με τον Ολλανδό ντράμερ Han Bennink και τον Εσθονό κιθαρίστα Jaak Sooäär. Στην τελευταία του δισκογραφική δουλειά με τους Innkvisitio, η οποία έχει τίτλο Clustrophy, συμπράττει με άλλους δύο σαξοφωνίστες, τον Γερμανό Daniel Erdmann και τον Σουηδό Fredrik Ljungkvist.

συντελεστές

Baby Trio
Γιώργος Κοντραφούρης: πιάνο, Hammond
Βασίλης Ποδαράς: ντραμς
Κώστας Στουραΐτης: κιθάρα
Guest
Mikko Innanen: σαξόφωνα