Η Καμεράτα με όργανα εποχής / ΣΤΕΓΗ
menu

Η Καμεράτα με όργανα εποχής

Μεταμορφώσεις ΙΙΙ: "Η Δημιουργία" του Haydn

27 Δεκεμβρίου 2012
20:30
Κεντρική Σκηνή
Μία μεγαλειώδης μουσική απεικόνιση των έξι ημερών της Δημιουργίας του Κόσμου, βασισμένη στη Γένεση.
15 – 18 – 28 €
Μειωμ. 10 – 12 – 15 €
Η Καμεράτα επιφυλάσσει για τις μέρες των Χριστουγέννων την πρώτη ελληνική εκτέλεση με όργανα εποχής των αρχών του 19ου αι. ενός μνημειώδους έργου, που θεωρείται από πολλούς το μεγάλο αριστούργημα του Χάυντν και επιτομή του κλασικού συμφωνικού ύφους του οποίου ο Αυστριακός συνθέτης θεωρείται ο «πατέρας».
 
Ο Χάυντν δούλεψε πάνω στο έργο αυτό περίπου επί δύο χρόνια, διάστημα ασυνήθιστα μεγάλο για την εποχή. Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά: «Ξόδεψα γι’ αυτό τόσο πολύ χρόνο, γιατί ελπίζω ότι θα ζήσει για πάρα πολύ.» Η Δημιουργία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Βιέννη (στη γερμανική γλώσσα) με εξαιρετική υποδοχή και επαναλήφθηκε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ζωής του συνθέτη σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις.
 
Μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη συνεργασία του με την Καμεράτα σε κλασικά όργανα εποχής, ο διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Μύρων Μιχαηλίδης επιστρέφει και πάλι στη Στέγη με το ορατόριο αυτό. Μαζί του, τακτική πια συνεργάτης της Καμεράτα, η μεικτή Χορωδία του Δήμου Αθηναίων υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Μπερή. Τρεις ακμαίοι Έλληνες λυρικοί τραγουδιστές δίνουν πνοή στους χαρακτήρες των Αγγέλων που περιγράφουν και σχολιάζουν τις έξι μέρες της Δημιουργίας, αλλά και στο ζεύγος των πρωτόπλαστων, του Αδάμ και της Εύας, που μουσικά θυμίζει έντονα κάτι από Papageno και Papagena στο Μαγεμένο Αυλό του Μότσαρτ.

συντελεστές

F.J. HAYDN
H Δημιουργία
(Die Schöpfung, 1798)
Ορατόριο σε τρία μέρη για σολίστ, χορωδία και ορχήστρα σε όργανα εποχής

Μουσική διεύθυνση: Μύρων Μιχαηλίδης
Βοηθός μαέστρου: Μάρκελλος Χρυσικόπουλος
Eva/Gabriel: Μυρσίνη Μαργαρίτη (σοπράνο)
Uriel: Βασίλης Καβάγιας (τενόρος)
Αdam/Raphael: Γιώργος Ματθαιακάκης (μπασοβαρύτονος)

Μεικτή Χορωδία του Δήμου Αθηναίων
Διεύθυνση χορωδίας: Σταύρος Μπερής

Στα γερμανικά με υπέρτιτλους στα ελληνικά.

Ευχαριστούμε το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για την ευγενική παραχώρηση του αρχείου των υπέρτιτλων για τη Δημιουργία του Haydn.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

10 Οκτ 2012 - 30 Απρ 2013

10:30 Κεντρική Σκηνή
5€ ανά μαθητή

ΣΧΟΛΕΙΑ

Ανοιχτές γενικές πρόβες Η Καμεράτα ανοίγει τις πρόβες της στους μαθητές των σχολείων!