Συζήτηση με τον Declan Donnellan / ΣΤΕΓΗ
menu

Συζήτηση με τον Declan Donnellan

Declan Donnellan / Cheek by Jowl


22 Δεκεμβρίου 2012
19:00
Κεντρική Σκηνή
Πριν από την παράσταση των Cheek by Jowl, συζήτηση του κοινού με τον σκηνοθέτη Declan Donnellan.

Ο Ντόννελλαν δημιούργησε την ομάδα Cheek by Jowl μαζί με τον Νικ Όρμεροντ το 1981. Έκτοτε έχουν περιοδεύσει σε όλες τις ηπείρους. Πρόσφατες περιοδείες τους στην Ευρώπη ήταν με τις παραστάσεις Κρίμα που είναι πόρνη, Μακμπέθ, Τρωίλος και Χρυσηίδα και Οι αλλοπαρμένοι (The Changeling, των Μίντλετον και Ρόουλυ).

Το 1999 ο Valery Schadrin, υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Ρωσικού Θεάτρου, προσκάλεσε τον Ντόννελλαν και τον Όρμεροντ να συγκροτήσουν ένα θίασο ηθοποιών στη Μόσχα, με τον οποίο ανέβασαν τα έργα Μπόρις Γκοντούνοφ, Δωδεκάτη νύχτα, Οι τρεις αδελφές και Η τρικυμία, τα οποία εξακολουθούν να περιοδεύουν ανά τον κόσμο.

Μετά από παραστάσεις των έργων Όπως σας αρέσει του Σαίξπηρ και Σιντ του Κορνέιγ στο Bouffes du Nord, ο Peter Brook προσκάλεσε τους δύο καλλιτέχνες να συγκροτήσουν ένα θίασο Γάλλων ηθοποιών για να ανεβάσουν την Ανδρομάχη του Ρακίνα. Ο ίδιος θίασος ετοιμάζει τώρα τον Βασιλιά Υμπύ του Alfred Jarry.

Το 1989 ορίστηκε αναπληρωτής διευθυντής του Βασιλικού Θεάτρου του Λονδίνου, όπου οι παραγωγές του περιλαμβάνουν τα έργα Φουέντε Οβεχούνα του Λόπε ντε Βέγκα, Sweeney Todd και Άγγελοι στην Αμερική του Κούσνερ.

Στο Δραματικό Θέατρο της Αγίας Πετρούπολης ανέβασε το Χειμωνιάτικο παραμύθι του Σαίξπηρ. Έχει σκηνοθετήσει επίσης όπερα (Φάλσταφ με τον Claudio Abbado, στο Ζάλτσμουργκ), ταινία (Bel Ami, με τους Robert Pattinson και Uma Thurman) και μπαλέτο (Ρωμαίος και Ιουλιέτα για τα Μπολσόι).

Έχει βραβευτεί στη Μόσχα, το Παρίσι, τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο και είναι πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ρωσικού Θεάτρου. Το 2008 τιμήθηκε με το Βραβείο Καρλομάγνου, από κοινού με τον Craig Ventner και τον Αιδεσιμότατο Desmond Tutu. Το βιβλίο του, The Actor and the Target, έχει μεταφραστεί σε δεκαπέντε γλώσσες.

συντελεστές

Συντονισμός: Σάββας Πατσαλίδης, κριτικός θεάτρου και καθηγητής στο Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

διαβάστε περισσότερα

Διάρκεια:
19:00-20:00