Η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών στην ART-ATHINA 2011 / ΣΤΕΓΗ
menu

Η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών στην ART-ATHINA 2011

9 Μαϊ 2011
Η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών συμμετέχει στην ART-ATHINA 2011, την μεγαλύτερη εικαστική συνάντηση σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα, η οποία πραγματοποιείται από τις 12 έως και τις 15 Μαΐου στο Κλειστό Π. Φαλήρου (γήπεδο TaeKwonDo), με συμμετοχή 58 γκαλερί και 40 φορέων.
Η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών έχει διπλή παρουσία στη διοργάνωση, ως εκθέτης (περίπτερο L2) και ως συμμετέχουσα στο Παράλληλο Πρόγραμμα (χώρος Β) με τη βιντεοπροβολή Οι Εικαστικοί Διάλογοι στην ART-ATHINA 2011, σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης και Υπεύθυνης του Τομέα Εικαστικών Τεχνών της Στέγης, Μαριλένας Β. Καρρά. Πρόκειται για μία επιλογή από τα έργα που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο πλαίσιο των Εικαστικών Διαλόγων (Νοέμβριος 2010 – Ιανουάριος 2011), της πρώτης εικαστικής παραγωγής της Στέγης που αποτέλεσε παράλληλη δράση του διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου Διάλογοι των Αθηνών.
Δεκατέσσερις έλληνες εικαστικοί καλλιτέχνες κλήθηκαν να αποτυπώσουν το σχόλιό τους σε σχέση με τις θεματικές ενότητες του συνεδρίου, οι οποίες πραγματεύονταν έννοιες όπως η ταυτότητα, η ιστορία, η δημοκρατία, η επιστήμη, η ηθική και η ποιότητα ζωής, χρησιμοποιώντας σύγχρονα μέσα εικαστικής έκφρασης. Τα νέα έργα που προέκυψαν παρουσιάστηκαν σε δημόσιους και πολυσύχναστους χώρους της Αθήνας προκαλώντας την αυθόρμητη αντίδραση των περαστικών που έρχονταν αναπάντεχα σε επαφή μαζί τους.
Στην ART-ATHINA 2011 προβάλλονται 9 από τα 14 έργα των Εικαστικών Διαλόγων και είναι εκείνα που δημιουργήθηκαν εξαρχής με τη μορφή βίντεο και δεν αποτελούσαν in situ προβολές-εγκαταστάσεις για συγκεκριμένους εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους. Παράλληλα, η προβολή της βιντεοσκοπημένης καταγραφής του συνόλου των έργων στα διάφορα σημεία της Αθήνας, όπου πρωτογενώς παρουσιάστηκαν, δίνει στον θεατή τη δυνατότητα να αποκομίσει μια ιδέα της αρχικής εικαστικής δράσης.
Σε κάθε περίπτωση, είναι ενδιαφέρον το εγχείρημα να παρουσιαστούν εκ νέου τα συγκεκριμένα έργα σε συνθήκες εκθεσιακού χώρου, σε αντιδιαστολή με τους δημόσιους χώρους όπου προβλήθηκαν την πρώτη φορά και μπροστά σε ένα κοινό που έχει επιλέξει να επισκεφθεί μια εικαστική διοργάνωση και το οποίο καλείται να παρακολουθήσει αυτή την παράλληλη εικαστική εκδήλωση, αναμένοντας με αυτόν τον τρόπο να προκύψει ένας διαφορετικός διάλογος των έργων μεταξύ τους, αλλά και σε σχέση με το κοινό των επισκεπτών.
Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες είναι οι: Χρήστος Αποστολάκης, Κατερίνα Αποστολίδου, Ελένη Καμμά, Άννα Λάσκαρη, Δέσποινα Μεϊμάρογλου, Άγγελος Πλέσσας, Γιάννης Σκουρλέτης, Βασιλεία Στυλιανίδου, Μάκης Φάρος.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ & ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ART-ATHINA 2011

12-5 ΜΑΪΟΥ 2011

Πέμπτη 12/5, 19:00-22:30 Εγκαίνια (είσοδος μόνο με πρόσκληση)

Παρασκευή 13/5, 14:00-21:00

Σάββατο 14/5, 12:00-21:00

Κυριακή 15/5, 12:00-21:00
Εισιτήρια: €10
Μειωμένο: €5 (παιδιά κάτω των 12 ετών, μαθητές, φοιτητές, μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, άτομα άνω των 65 ετών)

ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κλειστό Π. Φαλήρου (TaeKwonDo), Ολυμπιακά Ακίνητα, 
Μωραϊτίνη 2, 17561
Π. Φάληρο (απέναντι από τα Village Cinemas Π. Φαλήρου).
[T] +30 210 3303533, [E] info@art-athina.gr

Art Athina & έκθεση Πολυγλωσσία στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών
Στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών συνεχίζεται επιτυχώς, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2011, η έκθεση Πολυγλωσσία, σε επιμέλεια Μαριλένας Β. Καρρά, παρουσιάζοντας έργα 30 Ελλήνων εκπροσώπων της σύγχρονης τέχνης που έχουν καθιερωθεί καλλιτεχνικά και έχουν ζήσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους εκτός Ελλάδας. Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ηλικιών, καλλιτεχνικών τάσεων και εκφραστικών μέσων.
Συμμετέχουν οι Νάσος Δάφνης, Τζον Χριστοφόρου, Φιλόλαος, Τάκις, Στήβεν Αντωνάκος, Παύλος, Κωνσταντίνος Ξενάκης, Χρύσα, Κρις Γιανάκος, Γιάννης Κουνέλλης, Λουκάς Σαμαράς, Αθηνά Τάχα, Στηβ Γιανάκος, Λίντα Μπένγκλις, Κατερίνα Θωμαδάκη / Μαρία Κλωνάρη, Καλλιόπη Λεμού, Τζένη Μαρκέτου, Ζωή Κεραμέα, Μαρία Οικονομοπούλου, Έφη Παλαιολόγου, Ευανθία Τσαντίλα, Μίλτος Μανέτας, Κατερίνα Χρηστίδη, Χριστίνα Δημητριάδη, Βασιλεία Στυλιανίδου, Δημήτρης Τζαμουράνης, Γιώργος Δρίβας, Μαρία Άντελμαν, Γιώργος Γρυπαίος και Μαρία Ζερβού.

Το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Μαΐου, θα υπάρχει πούλμαν για τη μεταφορά του κοινού της ART-ATHINA στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, για επίσκεψη στην έκθεση Πολυγλωσσία.
Δρομολόγια:
16:00 αναχώρηση με επιβάτες (1ο  γκρουπ) από ART-ATHINA προς Στέγη και επιστροφή.
17:00 αναχώρηση με επιβάτες  (2ο γκρουπ) από ART-ATHINA προς Στέγη και επιστροφή του 1ου γκρουπ από τη Στέγη στην ART-ATHINA.
18:00 αναχώρηση με επιβάτες (3ο γκρουπ) από ART-ATHINA προς Στέγη και επιστροφή του 2ου γκρουπ από τη Στέγη στην ART-ATHINA.
19:00  αναχώρηση με επιβάτες (4ο γκρουπ) από ART-ATHINA προς Στέγη και επιστροφή του 3ου γκρουπ από τη Στέγη στην ART-ATHINA.
20:15 επιστροφή του 4ου γκρουπ από τη Στέγη στην ART-ATHINA.

Για τους κατόχους εισιτηρίου της ART-ATHINA παρέχεται μειωμένο εισιτήριο για την έκθεση Πολυγλωσσία (€4), κατά το διάστημα 12-15 Μαΐου. Το Σάββατο, 14 Μαΐου, με αφορμή τη Νύχτα των Μουσείων, η έκθεση Πολυγλωσσία, στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών θα είναι ανοιχτή για το κοινό έως τις 12 το βράδυ. Ελεύθερη είσοδος θα ισχύσει από τις 8:30 το βράδυ.