Ένας κήπος με ήχους / ΣΤΕΓΗ
menu

Ένας κήπος με ήχους

Ένα μουσικό πρόγραμμα με αφορμή το έργο του John Cage

Δευτέρα 12, Τρίτη 13 & Τετάρτη 14 Νοεμβρίου και Δευτέρα 19, Τρίτη 20 & Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012
10:00-12:00
Χώρος πολλαπλών λειτουργιών
4 € ανά μαθητή
Φέτος, γιορτάζουμε τα εκατό χρόνια από τη γέννηση και τα είκοσι από το θάνατο του John Cage, ο οποίος υπήρξε μία από τις σημαντικότερες μορφές της μουσικής και γενικότερα της τέχνης του 20ού αιώνα. Ενθαρρύνοντάς μας να ακούσουμε τη Σιωπή, ο Τζων Κέητζ μας αποκάλυψε έναν ηχητικό κόσμο γεμάτο μυστήριο και ποίηση, έναν κόσμο που δεν είναι άλλος από αυτόν που μας περιβάλλει. Το πιο σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση το έκανε ο ίδιος, απομακρυνόμενος συνειδητά από τις προσωπικές του προτιμήσεις και συνήθειες. Υιοθέτησε τεχνικές σύνθεσης που στηρίζονται στο τυχαίο και μουσικά συστήματα τέτοια που επιτρέπουν στο έργο τέχνης να προσεγγίσει τη φύση, όχι σε κάποια μίμησή της αλλά στον ίδιο τον τρόπο λειτουργίας της.

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα οι μαθητές θα εξερευνήσουν τις βασικές ιδέες πάνω στις οποίες στηρίχτηκε ο Κέητζ για να γράψει τα έργα του. Αρχικά θα απολαύσουν μία ομάδα μουσικών να εκτελεί κομμάτια του, όπως το “Α Collection of Rocks” και “Ryoanji”, χρησιμοποιώντας τις δικές του γραφικές παρτιτούρες, τα εικαστικά εργαλεία που συχνά χρησιμοποιούσε στη δουλειά του. Η εκτέλεση των έργων θα γίνει με την ενεργό συμμετοχή των μαθητών, με ηχογόνα αντικείμενα και αυτοσχέδια όργανα. Σε ένα άλλο στάδιο του προγράμματος, οι μαθητές θα ζωγραφίσουν τους ήχους που ακούνε και θα δημιουργήσουν τη δική τους γραφική παρτιτούρα. Θα συζητηθούν οι τρόποι με τους οποίους μπορεί αυτή η παρτιτούρα να χρησιμοποιηθεί στη μουσική, αλλά και σε άλλες μορφές τέχνης, ενώ όλοι μαζί, μουσικοί και παιδιά, θα ερμηνεύσουν από τις παρτιτούρες.

Με τη συμμετοχή τους σε αυτό το πρόγραμμα, οι μαθητές θα αναπτύξουν μεγαλύτερη και ευρύτερη κατανόηση του ηχητικού πλούτου του κόσμου στον οποίο ζούμε, θα βιώσουν τη διαδικασία της δημιουργίας και θα διευρύνουν την αντίληψή τους για τον ορισμό της μουσικής.

συντελεστές

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί από τον συνθέτη και μουσικολόγο Ανάργυρο Δενιόζο, με μια ομάδα μουσικών.

διαβάστε περισσότερα

Απευθύνεται σε:
Μαθητές από A΄ μέχρι και ΣΤ΄ Δημοτικού

Κρατήσεις:
Tηλ: 213 017 8034
Email: education@sgt.gr
Yπεύθυνη: Μυρτώ Λάβδα