Καμεράτα / ΣΤΕΓΗ
menu

Καμεράτα

Μεταμορφώσεις IV: Έργα Richard Strauss και Arvo Pärt

4 Φεβρουαρίου 2013
20:30
Κεντρική Σκηνή
Η Καμεράτα, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου, σε ένα εντελώς διαφορετικό της πρόσωπο στην πρώτη συναυλία της στη Στέγη για το 2013.
15 – 18 – 28 €
Μειωμ. 10 – 12 – 15 €
Το πολυαγαπημένο αριστούργημα του Ρίχαρντ Στράους Μεταμορφώσεις δάνεισε τον τίτλο του στο φετινό κύκλο της ορχήστρας στη Στέγη. Ο Στράους, πλησιάζοντας στο τέλος της ζωής του και βλέποντας την πατρίδα του, τη Γερμανία, να καταρρέει κατά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, στρέφεται στο πένθιμο εμβατήριο της Ηρωικής του Μπετόβεν, δανείζεται το θέμα, το μεταλλάσσει και το μεταμορφώνει σε ένα από τα πιο συγκλονιστικά και συναισθηματικά έργα του 20ού αιώνα. Γραμμένες για 23 σόλο έγχορδα (10 βιολιά, 5 βιόλες, 5 βιολοντσέλα και 3 κοντραμπάσα), οι Μεταμορφώσεις αποτελούν μια αντιπολεμική ελεγεία υπέρτατης συγκινησιακής φόρτισης, όπου η τεχνική της αντίστιξης γίνεται μέσο ψυχικής έκφρασης. Λίγο πριν το έργο εκπνεύσει στην αιωνιότητα, o Στράους εμφανίζει αυτούσιο το θέμα της Ηρωικής γράφοντας τα λόγια "Ιn Memoriam" στην παρτιτούρα.

Έργο παρόμοιου συναισθηματικού βάθους με τις Μεταμορφώσεις, η 4η Συμφωνία του διάσημου Εσθονού συνθέτη Άρβο Παρτ, γραμμένη το 2008, παρουσιάζεται από την Καμεράτα για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το έργο, που είναι ενορχηστρωμένο για έγχορδα, άρπα, τύμπανα και κρουστά, φέρει την επωνυμία "Los Angeles" (των Αγγέλων), κάτι που έχει διττή σημασία: Η παραγγελία του έργου έγινε από τη διάσημη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λος Άντζελες, όπου και πρωτοπαρουσιάστηκε, αλλά συγχρόνως ο συνθέτης εμπνεύστηκε από το κείμενο του «Κανόνα για τους φύλακες-αγγέλους» της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η 4η Συμφωνία είχε θριαμβευτική υποδοχή, χαρακτηρίστηκε από τους κριτικούς ως «αβάσταχτα... όμορφη» και προτάθηκε για βραβείο Γκράμμυ καλύτερης κλασικής σύνθεσης. Η μουσική του Παρτ εστιάζει στην απλότητα, αποφεύγοντας τις περιπλοκές της σύγχρονης μουσικής γλώσσας και διατηρώντας στον απόλυτο βαθμό τη σχέση της με την τονικότητα.

συντελεστές

Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Richard Strauss
Μεταμορφώσεις
(σπουδή για 23 σόλο έγχορδα, 1945)

Arvo Pärt
Συμφωνία αρ. 4, "Los Angeles"
(των αγγέλων, 2008)
1. Con sublimita
2. Affannoso
3. Deciso
α' ελληνική εκτέλεση

Εξάρχων: Sergiu Nastasa
Βιολιά Α: Γιώργος Παναγιωτίδης, Juleta Avetyan, Svetlana Seveleva, Liu Jing, Olga Kim, Κώστας Παναγιωτίδης, Βανέσα Αθανασίου
Βιολιά Β: Otilia Alitei, Νάσος Μαρτζούκος, Vasil Papa, Αγγέλα Φαναριώτη, Έλενα Ταβαντζή, Luise Stahl
Βιόλες: Ali Basegmezler, Larisa Vylegzhanina, Elisabeth Schäfer, Laurentiu Matasaru, Ελευθερία Τόγια
Βιολοντσέλα: Renato Ripo, Christopher Humphrys, Ηλίας Σακαλάκ, Άγγελος Λιακάκης, Nina Vangjel
Κοντραμπάσα: Βασίλης Λιαρμακόπουλος, Άγγελος Ρεπαπής, Δημήτρης Τίγκας
Τύμπανα: Δημήτρης Δεσύλλας
Κρουστά: Ανδρέας Φαρμάκης, Γεράσιμος Τσαγκαράκης
Άρπα: Μαρία Μπιλντέα

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

10 Οκτ 2012 - 30 Απρ 2013

10:30 Κεντρική Σκηνή
5€ ανά μαθητή

ΣΧΟΛΕΙΑ

Ανοιχτές γενικές πρόβες Η Καμεράτα ανοίγει τις πρόβες της στους μαθητές των σχολείων!