Διάλεξη του Νομπελίστα Ιατρικής Καθηγητή Harald zur Hausen στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών / ΣΤΕΓΗ
menu

Διάλεξη του Νομπελίστα Ιατρικής Καθηγητή Harald zur Hausen στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών

4 Ιουλ 2011
Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011, ώρα 20:00 / Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου
Η διανομή των δελτίων θα ξεκινήσει 1 ώρα πριν από την εκδήλωση και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση από τα αγγλικά στα ελληνικά.

Ο Νομπελίστας Γερμανός Καθηγητής Ιολογίας Harald zur Hausen (Χάραλντ τσουρ Χάουζεν) εμφανίζεται στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, για μία και μοναδική διάλεξη με θέμα: «Η πρόληψη του καρκίνου διά του εμβολιασμού: Η ωφελιμότητα της αναγνώρισης των μολυσματικών παραγόντων που συντελούν στην ανάπτυξη καρκίνου στον άνθρωπο».
Αφορμή της επίσκεψης του Καθηγητή Harald zur Hausen στην Ελλάδα είναι η συμμετοχή του ως ομιλητή στις Σεμιναριακές Διαλέξεις Ωνάση 2011 (11-15 Ιουλίου), οι οποίες πραγματοποιούνται ετησίως στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στο Ηράκλειο της Κρήτης με χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση.
Ο Καθηγητής Harald zur Hausen πήγε ενάντια στο τρέχον δόγμα, πιθανολογώντας ότι ο ογκογόνος ιός των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV) προκαλεί καρκίνο στο επιθήλιο του τραχήλου της μήτρας, το δεύτερο πιο κοινό καρκίνο ανάμεσα στις γυναίκες.
Διαπίστωσε ότι το DNA του ιού ήταν παρόν στους όγκους, αλλά χωρίς παραγωγή ιοσωματίων, όπου και ήταν ανιχνεύσιμο με ειδικούς ανιχνευτές.
Ανακάλυψε ότι οι HPV αποτελούν μια ετερογενή οικογένεια ιών, ορισμένοι τύποι από τους οποίους προκαλούν καρκίνο. Η ανακάλυψή του οδήγησε στον χαρακτηρισμό του κύκλου της ιικής μόλυνσης, στην κατανόηση των μηχανισμών πρόκλησης καρκινογένεσης από τον ιό HPV και στην ανάπτυξη προφυλακτικών εμβολίων ενάντια στην ιική προσβολή.
Τον ομιλητή θα προλογίσει ο Δρ Γεώργιος Παυλάκης, Διευθυντής του Τομέα Ανθρώπινων Ρετροϊών στο National Cancer Institute των ΗΠΑ, ο οποίος συμμετέχει επίσης ως ομιλητής στις Σεμιναριακές Διαλέξεις Ωνάση 2011.

Λεπτομερείς πληροφορίες για τις Διαλέξεις Ωνάση 2011 και την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής περιέχονται στην ιστοσελίδα: http://www.forth.gr/onassis.