Ανέστης Αζάς & Πρόδρομος Τσινικόρης / ΣΤΕΓΗ
menu

Ανέστης Αζάς & Πρόδρομος Τσινικόρης

Τηλέμαχος - Should I Stay or Should I Go?

27 Φεβρουαρίου - 10 Μαρτίου 2013 *
21:00
Μικρή Σκηνή
Μια παράσταση-ντοκουμέντο για τις Οδύσσειες των σύγχρονων Ελλήνων.
18 € | Μειωμ. 10 €
«Όταν ερχόμαστε στην Ελλάδα, ακούμε τους άλλους να λένε “ήρθε ο Γερμανός”. Τα βλέπετε λοιπόν; Είμαστε ξένοι τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ελλάδα. Σε ποιον τόπο δεν θα είμαστε ξένοι; Στην Τουρκία, ίσως;» Χρήστος

Οι μνηστήρες έχουν βάλει γερά στο χέρι τη λεηλατημένη Ελλάδα. Ο Οδυσσέας είναι άφαντος και όσο για τον γιο του, τον νεαρό Τηλέμαχο, η οικονομική κρίση που μαστίζει την Αθήνα στην καρδιά του χειμώνα τον φέρνει αντιμέτωπο με το προαιώνιο και συνάμα επίκαιρο ερώτημα: Να μείνει ή να φύγει; Να περιμένει την επιστροφή ενός ήρωα; Να καθαρίσει μόνος του την κόπρο του Αυγεία; Ή να ξενιτευτεί, συνεχίζοντας την παράδοση των προγόνων του;

Ο Ανέστης Αζάς και ο Πρόδρομος Τσινικόρης, οι δύο νέοι δημιουργοί που υπογράφουν τη σκηνοθεσία του έργου, έχουν αναθέσει τους πρωταγωνιστικούς ρόλους σε μια σειρά ανθρώπων από διαφορετικές γενιές, οι οποίοι μοιράζουν τη ζωή τους ανάμεσα στη Γερμανία και την Ελλάδα, πασχίζοντας να δώσουν απάντηση στο ερώτημα: «Να φύγω ή να μείνω;» Ανάμεσα στις ιστορίες της ζωής τους και στις προσωπικές μαρτυρίες τους γύρω από τη μετανάστευση και την επιστροφή στην πατρίδα παρεμβάλλονται αποσπάσματα από την Οδύσσεια.
Αλλοτινοί μετανάστες και γκασταρμπάιτερ, σύγχρονοι Αθηναίοι ταλανισμένοι από την κρίση και ειδικοί, συζητούν επί σκηνής, από κοινού με τον Πρόδρομο Τσινικόρη στον ρόλο του Τηλέμαχου, την κατάσταση στην Ευρώπη και αφηγούνται την προσωπική τους οδύσσεια – από την αναμέτρηση με τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη μέχρι το βίωμα της απώλειας και της εξαπάτησης, της ενοχής και του οικονομικού χρέους, της ανεργίας και της αυταπάρνησης. Κατ’ αυτό τον τρόπο, ο Τηλέμαχος και οι πολυταξιδεμένοι του σύντροφοι εξετάζουν τα διάφορα αυτο- και ετερο- στερεότυπα, στο πλαίσιο της αναμέτρησης με τη σύγχρονη κρίση.

•    Συμπαραγωγός στην παράσταση είναι το κατεξοχήν διαπολιτισμικό θέατρο του Βερολίνου, Ballhaus Naunystrasse, του οποίου το καλλιτεχνικό πρόγραμμα εποπτεύει ο διεθνούς φήμης Τούρκος κινηματογραφιστής Φατίχ Ακίν. Η συνεργασία αυτή εντάσσεται στο «άνοιγμα» της Στέγης προς τη διεθνή σκηνή.

•    Τόσο ο Ανέστης Αζάς όσο και ο Πρόδρομος Τσινικόρης έχουν στενή σχέση με τη Γερμανία. Ο πρώτος σπούδασε σκηνοθεσία στην Ανώτατη Δραματική Σχολή Ernst Busch του Βερολίνου και ο δεύτερος γεννήθηκε στο Βούπερταλ, από γονείς μετανάστες στη Γερμανία.

•    Το Ταξίδι με τρένο, στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ 2011, υπήρξε η πρώτη κοινή παράσταση-ντοκυμανταίρ των Ανέστη Αζά και Πρόδρομου Τσινικόρη. Η ιδιαιτερότητά της ήταν πως παίχθηκε στην ταράτσα του Μεγάρου ΟΣΕ στο Μεταξουργείο, με πρωταγωνιστές τους μηχανοδηγούς και τους άλλους εργαζομένους του ΟΣΕ, οι οποίοι, με τις ιστορίες τους, χαρτογραφούσαν, ως αυτόπτες μάρτυρες αλλά και «θύματα», την υποβάθμιση των ελληνικών σιδηροδρόμων.

•    Η παράσταση Επίδαυρος, επίσης θεατρικό ντοκυμανταίρ, με την οποία ο Αζάς και ο Τσινικόρης συμμετείχαν στο Ελληνικό Φεστιβάλ 2012, παρουσιάστηκε στο θέατρο της Μικρής Επιδαύρου και είχε ως πρωταγωνιστές τους κατοίκους της περιοχής του Λυγουριού και της Παλιάς Επιδαύρου, οι οποίοι κατέθεταν επί σκηνής τις ζωντανές μαρτυρίες και μνήμες τους από την εμπειρία μισού και πλέον αιώνα παραστάσεων στο αρχαίο θέατρο.

•    Οι δύο Έλληνες δημιουργοί έχουν επηρεαστεί από τις αρχές και τη μέθοδο εργασίας της πρωτοποριακής θεατρικής ομάδας Rimini Protokoll για ένα «θέατρο της πραγματικότητας». Έχουν, εξάλλου, και οι δύο συνεργαστεί με τη γερμανική ομάδα, ως βοηθοί σκηνοθέτη και ερευνητές, στην παράσταση Ο Προμηθέας στην Αθήνα, η οποία παρουσιάστηκε στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ 2010.

•    Ο δραματουργός της παράστασης, ο 44χρονος Γιενς Χίλλιε, συγκαταλέγεται στους πλέον ανερχόμενους καλλιτέχνες της Γερμανίας. Μαζί με τον Thomas Ostermeier υπήρξαν, από το 1996-99, οι εμπνευστές και συν-διευθυντές του θιάσου Baracke του Deutches Theater και συνέχισαν την πετυχημένη συνεργασία τους για ακόμη δέκα χρόνια στη Schaubühne. Ο Χίλλιε, σε συνεργασία με τον Nurkan Erpulat, έγραψαν το 2010 το έργο Verrucktes Blut, το οποίο ανακηρύχθηκε καλύτερο σύγχρονο θεατρικό κείμενο της χρονιάς από το έγκυρο περιοδικό Theater Heute.

•    Ο υπότιτλος της παράστασης («Should I Stay or Should I Go») παραπέμπει στο ομώνυμο τραγούδι του πανκ-ροκ συγκροτήματος The Clash από το άλμπουμ Combat Rock (1982).

συντελεστές

Σκηνοθεσία: Ανέστης Αζάς, Πρόδρομος Τσινικόρης
Σκηνικά & Κοστούμια: Lena Fay, Αγγελική Κόντη
Δραματουργία: Jens Hillje, Irina Szodruch
Βίντεο: Benjamin Krieg, Hanna Slak, Guillaume Cailleau
Μουσική επιμέλεια: Γιάννης Τσουκαλάς
Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Διεύθυνση παραγωγής: Fabian Langer
Βοηθός σκηνοθέτη & δραματουργού: Jana Vierheilig
Βοηθός παραγωγής: Aliki Schäfer
Υπέρτιτλοι: Monica Marotta, Aliki Schäfer
Μετάφραση: Ορσαλία Παρθένη  
Βοηθός Σκηνογράφου/Ενδυματολόγου: Hong Nhi Le
Παίζουν: Σοφία Αναστασιάδου, Κωστής Καλλιβρετάκης, Knut Berger, Δέσποινα Μπιμπίκα, Χρήστος Σαραφιανός, Πρόδρομος Τσινικόρης, Γιάννης Τσουκαλάς

Ευχαριστούμε θερμά την Ελένη Τσινικόρη και τον Παύλο Τσινικόρη.

Παραγωγή βίντεο - ελληνική ομάδα:
Κάμερα: Νίκος Πάστρας (Αθήνα)
Ήχος: Ελένη Στρούλια (Αθήνα)
Κάμερα: Oliwia Twardowska (Θεσσαλονίκη)
Ήχος: Αλέξης Ράπτης (Θεσσαλονίκη)

Διεύθυνση παραγωγής – Αθήνα: Αλέξανδρος Βρεττός

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Shermin Langhoff

Ευχαριστούμε τον Δ.Ν. Μαρωνίτη και τις εκδόσεις Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών, Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη για την παραχώρηση άδειας χρήσης αποσπασμάτων από τη μετάφρασή του στην Ομήρου Οδύσσεια (Αθήνα, 2009).

Ευχαριστίες: Στεφανία Αδαμοπούλου, Δημήτρης Ανδρίκος, Λευτέρης Βενιάδης, Daniel Wetzel, Βασίλης Βουγιατζής, Κωνσταντίνος Γεράκης, Μιχάλης Γεωργίου, Katja Jäckel, Mosjkan Ehrari, Νίκος Ζιαγάκης, Καλλιόπη Κάλλια, Χριστίνα Καμπέρη, Μαριλένα Καραμπάτσου, Ulf Dieter Klemm, Κωνσταντίνος Κουβέλης, Αντώνιος Κουρσοβίτης, Andrea Mavroidi, Κωνσταντίνος Μουρατίδης, Πηγή Μουρμούρη, Γιώργος Μπακαλιός, Gerhard Blümlein, Maria Brand, Ανατολή Ορτουλίδου, Παντελής Παντελούρης, Βασίλης Παπαδόπουλος, Κώστας Παπαναστασίου, Διονύσιος Περδίκης, Μίλτος Πεχλιβάνος, Δημήτρης Πνευματικός, Ρήγας Ραυτόπουλος, Karl Heinz Roth, Πατήρ Εμμανουήλ Σφιάτκος, Χριστίνα Φρονίστα, Κυριάκος Χαϊτίδης, Helgard Haug, Βάσια Χριστοπούλου, και όσους άλλους έχουμε ξεχάσει…

Η παράσταση ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ: SHOULD I STAY OR SHOULD I GO είναι μια παραγωγή του Kultursprünge και της ομάδας Projektor σε συμπαραγωγή με τη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών. Πραγματοποιείται με την οικονομική ενίσχυση του German Federal Cultural Foundation και του Goethe Institut Athen.
 
Πρεμιέρα: 11 Ιανουαρίου 2013, Ballhaus Naunynstrasse, Βερολίνο
 

διαβάστε περισσότερα


* Παραστάσεις καθημερινά εκτός Δευτέρας & Τρίτης

ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΜΕ ΥΠΕΡΤΙΤΛΟΥΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚA
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

7 Μαρ 2013

Μικρή Σκηνή

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Συζήτηση με τους Ανέστη Αζά και Πρόδρομο Τσινικόρη

5 Μαρ 2013

19:00
Ελεύθερη είσοδος

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Να μείνω ή να φύγω; Συζήτηση στο πλαίσιο της θεατρικής παράστασης «Τηλέμαχος: Should I Stay or Should I Go?»

2 - 9 Μαρ 2013

12:00 Αίθουσα χορού
14 €

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Ο μετανάστης στη θεατρική σκηνή: ταυτότητα και αντιπροσώπευση ανθρώπων με μεταναστευτική καταγωγή στη σύγχρονη δραματουργία