Ανέστης Αζάς & Πρόδρομος Τσινικόρης / ΣΤΕΓΗ
menu

Ανέστης Αζάς & Πρόδρομος Τσινικόρης

Τηλέμαχος: Should I Stay or Should I Go?

Τρίτη 5 Μαρτίου 2013
11:00-13:00
Μικρή Σκηνή
Μια παράσταση-ντοκουμέντο για τις Οδύσσειες των σύγχρονων Ελλήνων.
5 € ανά μαθητή
Μια παράσταση ανάμεσα στο ντοκυμανταίρ και τη μυθοπλασία. Αφετηρία της το σημερινό μεταναστευτικό κύμα από την Ελλάδα στη Γερμανία, η νέα διασπορά στην εποχή της μεγάλης οικονομικής και δημοκρατικής κρίσης της Ευρώπης. Δύο γενιές Ελλήνων συναντιούνται σήμερα στη Γερμανία: οι «οικονομικοί πρόσφυγες» της παρούσας κρίσης και η γενιά των βιομηχανικών εργατών (γκασταρμπάιτερ) του '60. Η συνάντηση αυτών των δύο τόσο διαφορετικών κόσμων αποτελεί την αφετηρία της έρευνας, τη βασική σύγκρουση και το μικρόκοσμο μέσα στον οποίο αναπτύσσεται το έργο της δημιουργικής ομάδας που αποτελείται από τον Ανέστη Αζά, τον Πρόδρομο Τσινικόρη και τον πολυβραβευμένο Γερμανό δραματουργό και συγγραφέα Jens Hillje.

Η παράσταση δανείζεται συγκεκριμένα θέματα από την Οδύσσεια του Ομήρου, τα οποία στη συνέχεια συνδυάζονται με αυτοβιογραφικές αφηγήσεις Ελλήνων που ζουν και εργάζονται στη Γερμανία. Η δομή του έπους αποτελεί το πλαίσιο για να ακουστούν προσωπικές ιστορίες και να εξερευνηθεί το πώς επιδρούν οι κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες και εξελίξεις μιας κοινωνίας στους ανθρώπους της.
Το κεντρικό πρόσωπο του έργου είναι ο Τηλέμαχος και το μοτίβο η δική του αναζήτηση για τον Οδυσσέα. Ενώ στη χώρα του κυριαρχούν οι μνηστήρες, το δίλημμα «μένω ή φεύγω» γίνεται όλο και πιο κρίσιμο: να περιμένει την επιστροφή του μεγάλου «ήρωα», να καθαρίσει μόνος του την κόπρο του Αυγεία, ή να φύγει, ακολουθώντας την παράδοση των «πατεράδων» της διασποράς;

Η αναζήτηση του πατέρα, της ευτυχίας και της πατρίδας είναι ο άξονας πάνω στον οποίο δομείται η παράσταση. Ο ερμηνευτής, στο ρόλο του Τηλέμαχου, ζωντανεύει στη σκηνή τα διλήμματα μιας ολόκληρης γενιάς και με αφετηρία τη σημερινή κατάσταση της «Ιθάκης», θέτει ερωτήματα και ψάχνει λύσεις. Τι σημαίνει πατρίδα; Πού αισθάνεται κανείς ότι είναι το σπίτι του; Τι κατάφερε κανείς να πετύχει και τι χρειάστηκε να θυσιάσει; Τι δεν θέλει να θυμάται; Πώς είναι να επιστρέφεις σε μια κοινωνία που έχεις εγκαταλείψει; Απέναντί του στο ρόλο του Οδυσσέα συναντά εκπροσώπους της παλιάς γενιάς, που οι διηγήσεις και οι περιπλανήσεις τους συνδέονται σκηνικά με τις περιπέτειες της Οδύσσειας, την ιστορία της Πηνελόπης, της Κίρκης, των Λωτοφάγων και των Κυκλώπων.

Μετά την παράσταση ακολουθεί συζήτηση με τους συντελεστές και τους μαθητές, όπου οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να ρωτήσουν και να θίξουν θέματα που τους αφορούν σχετικά με την παράσταση. 

συντελεστές

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ανέστης Αζάς & Πρόδρομος Τσινικόρης (Σκηνοθεσία), Jens Hillje (Δραματουργία)
Παίζουν: Πρόδρομος Τσινικόρης, Κώστας Καλλιβρετάκης, Kurt Berger, Σοφία Αναστασιάδου, Χρήστος Σαραφιανός κ.ά.

Συμπαραγωγή: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών και Ballhaus Naunynstrasse (Βερολίνο)
Με την υποστήριξη: Kulturstiftnug des Bundes, Ινστιτούτο Γκαίτε

Πρεμιέρα: 11 Ιανουαρίου 2013, Ballhaus Naunynstrasse, Βερολίνο

Παραστάσεις καθημερινά εκτός Δευτέρας & Τρίτης

διαβάστε περισσότερα

Απευθύνεται σε:
Μαθητές από Γ΄ Γυμνασίου μέχρι και Γ΄ Λυκείου

Κρατήσεις:
Tηλ: 213 017 8034
Email: education@sgt.gr
Yπεύθυνη: Μυρτώ Λάβδα