Συζήτηση με τους Ανέστη Αζά και Πρόδρομο Τσινικόρη / ΣΤΕΓΗ
menu

Συζήτηση με τους Ανέστη Αζά και Πρόδρομο Τσινικόρη

Ανέστης Αζάς & Πρόδρομος Τσινικόρης


7 Μαρτίου 2013
Μικρή Σκηνή
Μετά την παράσταση Τηλέμαχος, συζήτηση του κοινού με τον σκηνοθέτη Ανέστη Αζά & τον σκηνοθέτη και ηθοποιό Πρόδρομο Τσινικόρη.

Ο Ανέστης Αζάς γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1978. Σπούδασε στο Τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ και στην Ανώτατη Δραματική Σχολή Ernst Busch του Βερολίνου (σκηνοθεσία). Από το 2008 εργάζεται ως σκηνοθέτης. Έχει σκηνοθετήσει στο Εθνικό Θέατρο, στο Φεστιβάλ Αθηνών, στο ΚΘΒΕ, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, αλλά και σε διάφορες σκηνές του ελεύθερου θεάτρου στην Αθήνα (Θέατρο Επί Κολωνώ, Θέατρο Χώρα, Bios). Η δουλειά του περιλαμβάνει κλασικά κείμενα (Koltes, Heiner Müller, Αισχύλος), καθώς επίσης έργα σύγχρονων συγγραφέων (Μανώλης Τσίπος, Σάκης Σερέφας, Anja Hilling) και έργα που αναπτύχθηκαν στους κώδικες του θεατρικού ντοκυμανταίρ: Sugar Babes, Μια μουσικοθεατρική παράσταση από την πόλη των Σερρών (ΔΗΠΕΘΕ Σερρών 2008), Ταξίδι με τρένο (Φεστιβάλ Αθηνών 2011). Ως βοηθός σκηνοθέτη και διερμηνέας συμμετείχε στους Πέρσες του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Dimiter Gotscheff (Εθνικό Θέατρο, Επίδαυρος 2009) και στην παράσταση Προμηθέας στην Αθήνα των Rimini Protokoll (Ηρώδειο 2010). Ως ιδρυτικό μέλος της Κίνησης Μαβίλη συμμετέχει ενεργά στις δράσεις ενεργοποίησης του θεάτρου Εμπρός. Το Μάιο του 2011 πήρε μέρος με υποτροφία του Ινστιτούτου Goethe στο διεθνές φόρουμ του φεστιβάλ Theatertreffen στο Βερολίνο. Το Δεκέμβριο του 2011 ήταν υποψήφιος για το βραβείο «Κάρολος Κουν» νέων δημιουργών των Ελλήνων κριτικών θεάτρου και λογοτεχνίας.

Ο Πρόδρομος Τσινικόρης γεννήθηκε το 1981 στο Βούππερταλ της Γερμανίας από γονείς μετανάστες και πήγε το 1999 στη Θεσσαλονίκη για να σπουδάσει στο Τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ. Από το 2005 μέχρι το 2008 ανήκε στο θίασο της Πειραματικής Σκηνής της Τέχνης, όπου έπαιξε σε έργα των Ίψεν (Βρικόλακες), Τεννεσσή Ουίλλιαμς (Γυάλινος κόσμος) και Ράινερ Λεβαντόφσκι (Απόψε ούτε Άμλετ). Το Μάιο του 2008 ήταν καλεσμένος στο Internationales Forum του Theatertreffen στο Βερολίνο. Από το 2009 ζει στην Αθήνα, όπου έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τον Δημήτρη Μπίτο (Τρίπτυχο του Χάινερ Μύλλερ στις τουαλέτες του Bios), τον Ντίμιτερ Γκότσεφ (Πέρσες), το Εθνικό Θέατρο (Η δολοφονία του Μαρά), τους Ρίμινι Προτοκόλλ (Ο Προμηθέας στην Αθήνα, ως βοηθός σκηνοθέτη και στην έρευνα) και τον Στάθη Λιβαθινό (Ο θάνατος του Δαντόν, βοηθός σκηνοθέτη). Παράλληλα έχει δουλέψει ως αρχισυντάκτης σε κάποια επεισόδια της εκπομπής – ντοκυμανταίρ «Συναντήσεις με αξιοσημείωτους ανθρώπους» του Μενέλαου Καραμαγγιώλη και της ΕΤ1. Μαζί με τον Ανέστη Αζά έγραψαν και σκηνοθέτησαν το realitytheater–projekt Ταξίδι με τρένο, με θέμα την κατάσταση στους ελληνικούς σιδηροδρόμους, που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ 2011.

συντελεστές

Συντονισμός: Γρηγόρης Ιωαννίδης, κριτικός θεάτρου και επίκουρος καθηγητής του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών