Θίασος Κανιγκούντα / ΣΤΕΓΗ
menu

Θίασος Κανιγκούντα

«Κύκλοι / Ιστορίες» του Joël Pommerat

Τρίτη 9 Απριλίου 2013
10:00-13:00
Μικρή Σκηνή
Η ευρωπαϊκή ιστορία σαν ένα καλειδοσκοπικό τσίρκο δωματίου.
5 € ανά μαθητή
Το έργο Κύκλοι / Ιστορίες του Ζοέλ Πομμερά, που παρουσιάζεται από το Θίασο Κανιγκούντα στη Στέγη, είναι ένα έργο σύνθετο. Πρόκειται για μια σπονδυλωτή θεατρική αφήγηση από ανεξάρτητες μεταξύ τους ιστορίες οι οποίες «ξαναγράφουν» την ιστορία της Ευρώπης από το Μεσαίωνα έως τις μέρες μας.

Η ιστορία του ευρωπαϊκού πολιτισμού είναι άραγε μόνο αυτό που διδασκόμαστε στο σχολείο; Τι υπάρχει πίσω από την πρόοδο των επιστημών και της τεχνολογίας, την οικονομική ανάπτυξη και την οικονομική κρίση του σήμερα; Ο Πομμερά θέτει ερωτήματα για την κρίση των ευρωπαϊκών αξιών. Οι θεματικοί άξονες του κειμένου του (οι σχέσεις ανάμεσα στον ισχυρό και τον αδύναμο, ο ρόλος του χρήματος στη διαμόρφωση των επιλογών και των ηθικών διλημμάτων μας, η ανεργία, η εκμετάλλευση κ.ά.) πιστεύουμε ότι βρίσκονται στο κέντρο των προβληματισμών των σημερινών εφήβων.

Προϋπόθεση για μια γόνιμη συνάντηση των μαθητών του Λυκείου με την παράσταση αυτή είναι η προετοιμασία και η εξοικείωσή τους με το έργο-κείμενο και τους συντελεστές, πριν από την επίσκεψή τους στη Στέγη. Στην κατεύθυνση αυτή, σε συνεννόηση με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Στέγης, θα δοθεί το κείμενο στους εκπαιδευτικούς/υπεύθυνους καθηγητές τάξεων, έως το Δεκέμβριο του 2012, ώστε να διαβαστεί από τους μαθητές. Στη συνέχεια, αφού ολοκληρωθεί η ανάγνωση του έργου, θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη του σκηνοθέτη της ομάδας Γιάννη Λεοντάρη στα σχολεία και σχετική συζήτηση με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, κατά τα τέλη Ιανουαρίου. Στόχος αυτού του εγχειρήματος είναι, στο δίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου, όσοι μαθητές το επιθυμούν, να συγκροτήσουν ομάδες και να προετοιμάσουν μια σκηνοθετική πρόταση για όποια σκηνή του έργου επιλέξουν.

Στις 9 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη των σχολείων στη Στέγη για την παρακολούθηση της παράστασης Κύκλοι / Ιστορίες. Θα προηγηθεί η παρουσίαση των σκηνών που έχουν δουλευτεί από τους μαθητές, στους μαθητές από τα άλλα σχολεία-τάξεις και στους συντελεστές της παράστασης.

Η όλη διαδικασία, όπως περιγράφεται παραπάνω, θα βοηθήσει τους μαθητές να αισθανθούν συμμέτοχοι της παράστασης και να επεξεργαστούν μόνοι τους όλα εκείνα τα ερωτήματα που θέτει το ίδιο το κείμενο του Πομμερά.

Πιο αναλυτικά, την Τρίτη 9 Απριλίου το πρόγραμμα θα διαμορφωθεί ως εξής:
 
10:00-11:00: Οι μαθητές παρουσιάζουν μία σκηνή την οποία έχουν δουλέψει.
11:00: Έναρξη της παράστασης από το Θίασο Κανιγκούντα.

συντελεστές

Κείμενο: Joël Pommerat
Σκηνοθεσία & Μουσική επιμέλεια: Γιάννης Λεοντάρης
Μετάφραση: Λουίζα Μητσάκου
Σκηνικά & Κοστούμια: Θάλεια Ιστικοπούλου
Φωτισμοί: Μαρία Γοζαδίνου
Βοηθός σκηνοθέτη: Αιμιλία Βάλβη
Ηθοποιοί: Γιάννης Αναστασάκης, Ανθή Ευστρατιάδου, Βαγγέλης Ζλατίντσης, Ευθύμης Θέου, Μαρία Μαγκανάρη, Θέμης Πάνου, Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου, Γιώργος Φριντζήλας

διαβάστε περισσότερα

Απευθύνεται σε:
Μαθητές Λυκείου

Κρατήσεις:
Tηλ: 213 017 8034
Email: education@sgt.gr
Yπεύθυνη: Μυρτώ Λάβδα
 
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

14 Απρ 2013

12:00 Αίθουσα χορού
14 €

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Εργαστήριο με τον Γιάννη Λεοντάρη Κείμενο και κίνηση: σχέσεις δυσαρμονίας

11 Απρ 2013

Μικρή Σκηνή

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Συζήτηση με τον Γιάννη Λεοντάρη και τα μέλη του θιάσου Κανιγκούντα

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

28 - 31 Μαρ 2013

20:30 Κεντρική Σκηνή
15 – 18 – 28 €
Μειωμ. 10 - 12 - 15 €

ΘΕΑΤΡΟ

Joël Pommerat Η μεγάλη και θαυμαστή ιστορία του εμπορίου

26 Απρ - 13 Μαϊ 2011

21:00 Μικρή Σκηνή
22 € | Φοιτ. 12 €

ΘΕΑΤΡΟ

Θίασος Κανιγκούντα πόλη-κράτος