Σαβίνα Γιαννάτου / ΣΤΕΓΗ
menu

Σαβίνα Γιαννάτου

Πλανόδιες ιστορίες

13 Απριλίου 2013
20:30
Κεντρική Σκηνή
Μια σπονδυλωτή μουσική παράσταση που διαπερνά ελεύθερα το χρόνο και το χώρο, με φόντο ανθρώπινες φωνές και ιστορίες.
18 - 25 - 32 €
Μειωμ. 10 - 12 - 15 €
Η Σαβίνα Γιαννάτου σε ένα μουσικό ταξίδι όπου συνεντεύξεις με μετανάστες και αποσπάσματα επιστολών, συνδιαλέγονται με μουσικούς και ηλεκτρονικούς ήχους  και μελωδίες από διαφορετικές εποχές και τόπους.

Παίρνοντας συνεντεύξεις από μετανάστες για το ταξίδι, για το παρελθόν τους, για τη ζωή τους εδώ, η Σαβίνα Γιαννάτου έφτιαξε ένα μουσικό κείμενο όπου ο προφορικός λόγος γίνεται η πρώτη ύλη της μουσικής. Διηγήσεις σε γλώσσες πραγματικές και φανταστικές υπαγορεύουν τη μελωδία και το ρυθμό των κομματιών. Θέμα η μετανάστευση, η περιπλάνηση, η επικοινωνία.

Πολύτεχνη σύμμειξη λόγου και μουσικής με τα μουσικά όργανα σε παράλληλη πορεία:  ο δρόμος γίνεται ήχος και λέξη, ο λόγος γίνεται ρυθμός και μουσική. Το σύγχρονο κοντραμπάσο συνδιαλέγεται με την αναγεννησιακή βιόλα ντα γκάμπα, το ανατολικά τροπικό νέυ με το δυτικά συγκερασμένο πιάνο, η ιστορική πολίτικη λύρα με τον ηλεκτρονικό ήχο, η σύνθεση με τον αυτοσχεδιασμό.

Η Σαβίνα Γιαννάτου για τη συγκεκριμένη παράσταση επέλεξε μια ομάδα εξαιρετικών μουσικών συνεργατών (Χάρης Λαμπράκης, Μιχάλης Σιγανίδης, Σωκράτης Σινόπουλος, Ανδρέας Λινός, Ευγενία Καρλαύτη, Μανώλης Μανουσάκης, Μαξίμ Μανκόφσκι). Το σχήμα πλαισιώνεται από την Τυνήσια τραγουδίστρια Λάμια Μπεντίουι, τον Γιάννη Δεσποτάκη στα φωνητικά καθώς και τον ποιητή και μεταφραστή Γιώργο Κοροπούλη ως αφηγητή.  

Η ίδια αναλαμβάνει τη σύνθεση ενός μουσικού κειμένου με πρώτη ύλη τις αφηγήσεις, με τη συνεργασία του Μανώλη Μανουσάκη στην ηλεκτρονική επεξεργασία. Στην αναζήτηση πάντα, μιας νέας μουσικής ποιητικής.

Η Σαβίνα Γιαννάτου είναι από τα λίγα πρόσωπα που μπορούν να εντάξουν δημιουργικά τόση διαφορετικότητα στην ίδια ομάδα. Το ασυνήθιστο σύνολο που προτείνει αντιστοιχεί στο ασυνήθιστο βιογραφικό της: Παιδικά και ενήλικα τραγούδια, μεσαιωνικό - αναγεννησιακό ρεπερτόριο, μεσογειακή, βαλκανική, σεφαραδίτικη παράδοση, ελεύθερος αυτοσχεδιασμός.

συντελεστές

Συμμετέχουν:
Σαβίνα Γιαννάτου: φωνή
Λάμια Μπεντίουι: τραγούδι
Χάρης Λαμπράκης: νέυ
Σωκράτης Σινόπουλος: πολίτικη λύρα
Ανδρέας Λινός: βιόλα ντα γκάμπα
Μιχάλης Σιγανίδης: κοντραμπάσο
Μανώλης Μανουσάκης: live electronics, sound design
Ευγενία Καρλαύτη: πιάνο
Μαξίμ Mανκόφσκι: κρουστά
Γιάννης Δεσποτάκης: φωνητικά
Γιώργος Κοροπούλης: αφήγηση
Κλεοπάτρα Κοραή (lokey): video animation