Στέφανος Νάσος & Απόστολος Παληός / ΣΤΕΓΗ
menu

Στέφανος Νάσος & Απόστολος Παληός

Απόηχοι και ρυθμοί: Δύο πιάνα

20 Μαΐου 2013
20:30
Κεντρική Σκηνή
Τέσσερα πιανιστικά χέρια ερμηνεύουν έργα τεσσάρων κορυφαίων Αμερικανών συνθετών από τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες.
15 – 18 – 28 €
Μειωμ. 10 - 12 - 15 €
Ο Στέφανος Νάσος και ο Απόστολος Παληός ενώνουν τις δυνάμεις τους, προσφέροντας ένα συναρπαστικό μουσικό πρόγραμμα για τους λάτρεις του πιάνου και της σύγχρονης μουσικής. Σαράντα χρόνια σύνθεσης στις ΗΠΑ αντιπροσωπεύονται στο αποψινό πρόγραμμα: παρουσιάζεται η παραδοσιακή πλέον μινιμαλιστική μουσική, με τον Στηβ Ράιχ και τον Τζων Άνταμς, ενώ ο ιδιαίτερος ηχητικός κόσμος του Τζωρτζ Κραμπ συναντά τον εξίσου ιδιαίτερο –αν και με πιο σύγχρονα μέσα– κόσμο του Τζων Λούθερ Άνταμς.

Κοινό χαρακτηριστικό και των τεσσάρων συνθετών είναι η ενασχόλησή τους με πολλά αντικείμενα πέραν της σύνθεσης: τα γραπτά του Ράιχ και του Τζων Άνταμς έχουν επηρεάσει τη μουσική ζωή στις ΗΠΑ, ενώ σπουδαίο είναι το οργανωτικό τους έργο. Η οικολογική δράση του Τζων Λούθερ Άνταμς είναι γνωστή στους μουσικούς κύκλους. Όλοι τους επίσης έχουν σημαντική διδακτική εμπειρία, με σημαντικότερο τον Κραμπ που παρέμεινε στο ίδιο εκπαιδευτικό ίδρυμα πάνω από 30 χρόνια.

Όσο για τους δύο ερμηνευτές, είναι από τους πιο καταξιωμένους πιανίστες της νέας γενιάς της χώρας μας. Με αξιόλογες σπουδές αμφότεροι, τιμημένοι με πολλές διακρίσεις και με αρκετές συναυλίες και δισκογραφικές εμφανίσεις στο ενεργητικό τους, αναμένεται να καθηλώσουν το κοινό με τη συνεργασία τους.

συντελεστές

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
John Adams (γενν. 1947): Hallelujah Junction (1996), για δύο πιάνα 12'
George Crumb (γενν. 1929): Otherworldly Resonances (Tableaux, τ. ΙΙ) (2005), για δύο πιάνα με ηλεκτρική ενίσχυση / α΄ πανελλήνια παρουσίαση 20'
i. Διπλός έλικας / ii. Εορτασμός και τελετή / iii. Παλίμψηστο

Διάλειμμα

John Luther Adams (γενν. 1953): Dark Waves (2007), για δύο πιάνα και ηλεκτρονικούς ήχους / α΄ πανελλήνια παρουσίαση 12'
Steve Reich (γενν. 1936): Piano Phase (1967), για δύο πιάνα 18-21'


•    Ο μινιμαλιστής Στηβ Ράιχ γράφει μουσική δωματίου, κυρίως γιατί παίζει μουσική με το σύνολό του από το 1966. Έχει επιρροές από την τζαζ και τη φολκλορική μουσική από διάφορα μέρη του πλανήτη, ενώ χρησιμοποιεί τα ηλεκτρονικά μέσα πολύ συχνά (ενίσχυση/προηχογραφημένη μουσική), σε έργα τόσο για σόλο όργανα όσο και για μικρά σύνολα. Η φωνή παίζει σημαντικό ρόλο σε έργα για μεγαλύτερα σύνολα και φωνές/χορωδία, με κείμενα από την εβραϊκή παράδοση. Κυριαρχεί συχνά πάντως, όπως και στο έργο Piano Phase, η απλότητα.

•    Μια χορογραφημένη εκδοχή του Piano Phase παρουσιάστηκε στη Στέγη, κατά την περσινή καλλιτεχνική σαιζόν, σε χορογραφία της Anne Teresa De Keersmaker, κατά την εμφάνιση της βελγικής ομάδας Rosas, η οποία είχε ενθουσιώδη υποδοχή.

•    Ο Τζων Άνταμς έφερε τη σύγχρονη μουσική στις μεγάλες αίθουσες των ΗΠΑ, στην αρχή γράφοντας σύντομα έργα για συμφωνική ορχήστρα, πρακτική που ακολούθησαν πολλοί ομότεχνοί του, ενώ απέκτησε φήμη ήδη από τη δεκαετία του 1980 με τις όπερές του. Στο Hallelujah Junction κυριαρχούν ο ρυθμός και το νεύρο.

•    Ο Τζωρτζ Κραμπ, μια πολύ ευγενής προσωπικότητα, βρήκε το δικό του δρόμο από πολύ νωρίς, στον οποίο έχει μείνει έως τώρα πιστός. Ο ηχητικός κόσμος του είναι μοναδικός, δεν έχει βρει πολλούς μιμητές, ενώ στηρίζεται σε αντισυμβατική χρήση των οργάνων και συχνή ηλεκτρονική ενίσχυσή τους, ώστε να ακούγονται και ήχοι στα όρια της ανθρώπινης ακοής. Ιδιαίτερα όμορφη είναι και η αισθητική που προκύπτει από τις κατά βάση χειρόγραφες παρτιτούρες του. Γνωστή, τέλος, είναι η αγάπη του για το πιάνο, καθώς τα έργα του για σόλο ή δύο πιάνα έχουν ηχογραφηθεί επανειλημμένα.

•    Ο Τζων Λούθερ Άνταμς ζει και εργάζεται στην Αλάσκα και έχει επηρεαστεί στο έργο του από τη φύση και τις ακραίες συνθήκες που επικρατούν σε τόσο βόρεια πλάτη της Γης. Η ηλεκτρονική μουσική συναντάται συχνά ως βασικό στοιχείο συνθέσεων για σύνολα μουσικής δωματίου και για συμφωνική ορχήστρα. Το Dark Waves είναι διασκευή για δύο πιάνα του ομώνυμου έργου του για συμφωνική ορχήστρα, ενώ έχουν διατηρηθεί οι προηχογραφημένοι ήχοι.

•    Ο Στέφανος Νάσος έχει δώσει συναυλίες, ατομικές και μουσικής δωματίου, και έχει εμφανιστεί ως σολίστ με ορχήστρες στη Βουλγαρία, τη Φινλανδία, την Αγγλία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία και την Ελλάδα. Διδάσκει πιάνο στο Ορφείο και στο Σύγχρονο Ωδείο της Αθήνας. Στο χώρο της μουσικής δωματίου συνεργάζεται σταθερά με Έλληνες και ξένους ομοτέχνους του. Είναι επίσης μέλος του Ergon Ensemble από το Μάιο του 2011.

•    Γεννημένος το 1979 ο Απόστολος Παληός χαρακτηρίστηκε ως «ένας αληθινός καλλιτέχνης, ένας από τους πλέον συναρπαστικούς πιανίστες, που έχει να επιδείξει η Ελλάδα» (Μουσικός Τόνος). Ως σολίστ έχει εμφανιστεί σε σημαντικές συναυλίες και φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και σε μερικές από τις σημαντικότερες αίθουσες συναυλιών του κόσμου, όπως στη Philharmonie του Βερολίνου, στο Κοnzerthaus της Bιέννης, στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης. Έχει επίσης ηχογραφήσει μεταξύ άλλων για τη Naxos, έχει συμπράξει με σημαντικές ορχήστρες της Ελλάδας και του εξωτερικού (Συμφωνική Ορχήστρα Βερολίνου, Orquesta Ciudad de Granada κ.ά.) και έχει πραγματοποιήσει πρώτες παγκόσμιες εκτελέσεις έργων για πιάνο.