«Στην Ελλάδα είμαστε ρατσιστές» / ΣΤΕΓΗ
menu

«Στην Ελλάδα είμαστε ρατσιστές»

Η Intelligence Squared Greece στη Στέγη

14 Νοεμβρίου 2012
19:00
Κεντρική Σκηνή
Ένα debate για τα αίτια του ρατσισμού, για την πηγή της ανοχής μας προς αυτόν, και για το τι πρέπει να αλλάξουμε για να τον αντιμετωπίσουμε.
12 € | Μειωμ. 7 €
Βίαια επεισόδια, κυρίως κατά μεταναστών αλλά και άλλων ομάδων, Τάγματα Εφόδου, επιχειρήσεις με ανάρμοστες ονομασίες όπως «Ξένιος Δίας», καταγγελίες από διεθνείς οργανισμούς για την καταπάτηση των δικαιωμάτων ευπαθών ομάδων, απαγόρευση εισόδου σε θέατρα,  και άλλα αντίστοιχα περιστατικά είναι μέρος πλέον της καθημερινότητας στην Ελλάδα.

Μέσα σε λίγους μήνες, ο ρατσισμός και οι διακρίσεις έπαψαν να είναι στο παρασκήνιο της κοινωνίας, και μετατράπηκαν σε καθημερινές συζητήσεις στις εφημερίδες, στα social media και στις παρέες. Πολλές φορές οι αναφορές αυτές είναι επικριτικές, αλλά αρκετά συχνά χρησιμοποιούν τη ρατσιστική ρητορική και επικροτούν τις ρατσιστικές πράξεις. Η ανοχή και ακόμα και η υποστήριξη προς κόμματα της ακροδεξιάς που συνηγορούν και διαδίδουν ενεργά ρατσιστικές απόψεις και πολιτικές αυξάνεται, όπως δείχνουν και οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις.  

Τι χαρακτηρίζει τελικά την κοινωνία μας: η ανοχή προς το διαφορετικό ή η ανοχή προς το ρατσισμό; Είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και της ανέχειας αυτή η αντίδρασή μας; Οδηγούμαστε σε ρατσιστικές επιλογές επειδή έρχονται να γεμίσουν το κενό εξουσίας και ασφάλειας που αφήνουν πίσω τους οι πολιτικές ελίτ και το κράτος;  Ή μήπως είναι ένα βαθύτερο, διαχρονικό πρόβλημα; Μήπως ξεκινάει στο σχολείο και στην παιδεία μας, στην οικογένεια και στην κοινωνία μας, χρόνια πριν την κρίση; Είναι φυσικά επακόλουθα της κρίσης οι διακρίσεις και ο ρατσισμός; Ή είναι ένα κομμάτι της κοινωνίας μας που απλώς ξεσκεπάστηκε σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία;
 
Ένα debate για τα αίτια του ρατσισμού, για την πηγή της ανοχής μας προς αυτόν, και για το τι πρέπει να αλλάξουμε για να τον αντιμετωπίσουμε.
 
Για περισσότερες πληροφορίες, ερωτήσεις ή διευκρινήσεις, μπορείτε να επικοινωνείτε με την Intelligence Squared στο 210-3310213 και στο rsvp@iq2.gr.

συντελεστές

Ομιλητές υπέρ της πρότασης:
•    Γρηγόρης Βαλλιανάτος, Δημοσιογράφος
•    Κωστής Παπαϊωάννου, τ. πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και μέλος του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας

Ομιλητές κατά της πρότασης:
•    Βασιλική Γεωργιάδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
•    Νίκος Μπίστης, π. Υπουργός κυβέρνησης Σημίτη

Συντονισμός: Νίκος Ανδρίτσος, δημοσιογράφος ΣΚΑΪ