Μηνάς Μπορμπουδάκης & Felix Dreher / ΣΤΕΓΗ
menu

Μηνάς Μπορμπουδάκης & Felix Dreher

Plugged!!!

16 Φεβρουαρίου 2013
21:00
Μικρή Σκηνή
Δύο άνθρωποι, καλώδια, μείκτες, υπολογιστές, φίλτρα, μικρόφωνα, controllers και στη σκηνή ένα πιάνο που είναι αρκετό για να παράγει νέους ήχους και μορφές.
18 € | Μειωμ. 10 €
Το πρόγραμμα Plugged!!! είναι μια σύμπραξη δύο μουσικών, ενός Έλληνα πιανίστα και ενός Γερμανού ερμηνευτή ηλεκτρονικών μέσων. Πρόκειται για μια προσπάθεια που ξεκίνησε από την απλή ιδέα της επέκτασης του ήχου ενός κλασικού οργάνου που παρουσιάζεται στο συμβατικό του περιβάλλον και ρεπερτόριο. Η ιδέα της επέκτασης του ήχου του πιάνου αναπτύσσεται και ωριμάζει με έργα γραμμένα για πιάνο και προηχογραφημένο υλικό (Harvey, Κόκορας, Μπορμπουδάκης) ή με έργα ελεύθερης μορφής (Riley), κατά τα οποία η επεξεργασία και η ανάπλαση του ήχου γίνονται ζωντανά.

Τα κύματα του Σαρωνικού συναντούν τα φασματικά επεξεργασμένα ηχοκύματα του ηχείου του πιάνου (Κόκορας), η ρέουσα μορφή και ο ηλεκτρονικά επεξεργασμένος ήχος συνδυάζονται με τη φιλοσοφία του Ηράκλειτου (Μπορμπουδάκης), ενώ οι χαρακτηριστικές αρμονίες του Ολιβιέ Μεσσιέν αναβιώνουν μέσω των ηλεκτρονικών (Harvey) και o μινιμαλιστικός ήχος ξεδιπλώνεται δίνοντας την αίσθηση ενός πολυδιάστατου χώρου (Riley).

Μετά τη συναυλία θα γίνει μια σύντομη παρουσίαση των έργων από τους συντελεστές και συζήτηση με το κοινό.

•    Ο Μηνάς Μπορμπουδάκης, που γεννήθηκε το 1974 στο Ηράκλειο Κρήτης, έχει πραγματοποιήσει σπουδές πιάνου και σύνθεσης στις ακαδημίες του Μονάχου και Αμβούργου. Το 2007 παρουσιάστηκε η πρώτη του όπερα, παραγγελία της όπερας του Μονάχου στα πλαίσια του θερινού φεστιβάλ υπό τη διεύθυνση του Kent Nagano. Κεντρικό ρόλο στη μουσική του παίζουν μικροτονικά στοιχεία, πολύπλοκες ρυθμικές και ηχοχρωματικές δομές και η χρήση ηλεκτρονικών. Βασική πηγή έμπνευσής του αποτελούν φιλοσοφικά, μυθολογικά και φιλολογικά θέματα της αρχαίας Ελλάδας καθώς και σύγχρονες κοσμολογικές και μεταφυσικές θεωρίες.

•    Ο Felix Dreher γεννήθηκε το 1978 στο Emmendingen, μια μικρή πόλη βόρεια του Φράιμπουργκ της Γερμανίας. Σπούδασε ηχογράφηση και ηλεκτρονική μουσική και υπήρξε υπότροφος της διεθνούς ακαδημίας του Ensemble Modern για σκηνοθεσία ήχου. Από το 2006 είναι παραγωγός στην εταιρεία ηχογραφήσεων Studio05 Medienproduktion και ηχογραφεί για εταιρείες όπως οι Wergo, Neos, Ars Musici, Naxos, Brillant Classics. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται ως σκηνοθέτης ήχου με κορυφαία σύνολα και ιδρύματα όπως το Musikfabrik, η όπερα της Φρανκφούρτης, το ensemble Kaleidoskop, η Holst-Sinfonietta Freiburg, το φεστιβάλ klangwerktage hamburg και το ultraschall berlin. Είναι μόνιμος συνεργάτης του ensemble modern.

συντελεστές

Μηνάς Μπορμπουδάκης: πιάνο & ηλεκτρονικά
Felix Dreher: ηλεκτρονικά & σκηνοθεσία ήχου
 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Παναγιώτης Κόκορας (γενν. 1974)
Breakwater
για πιάνο και μαγνητοταινία

Jonathan Harvey (γενν. 1939)
Tombeau de Messiaen
για πιάνο και μαγνητοταινία

Μηνάς Μπορμπουδάκης (γενν. 1974)
Ροαί III (Dataflow)
για πιάνο, συνθετικούς και ηλεκτροακουστικούς ήχους

Διάλειμμα

Terry Riley (γενν. 1935)
In C
για πιάνο και loop machine
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

16 Φεβ 2013

Μικρή Σκηνή

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Συζήτηση με τον Μηνά Μπορμπουδάκη