ARTéfacts ensemble / ΣΤΕΓΗ
menu

ARTéfacts ensemble

Freak out!

14 Φεβρουαρίου 2013
21:00
Μικρή Σκηνή
Φρανκ Ζάππα, Κάμα Σούτρα, Στηβ Ράιχ, νεοϋορκέζικα υπόγεια… Καλώς ήρθατε στο Freak out!
18 € | Μειωμ. 10 €
Το ARTéfacts ensemble είναι ένα ελληνικό σύνολο σύγχρονης μουσικής που δεν διστάζει να ξεφεύγει από τα καθιερωμένα. Επιδιώκει να ανακαλύπτει και να ερμηνεύει το σύγχρονο ρεπερτόριο, προσφέροντας παράλληλα μια νέα οπτική στην παρουσίασή του, διευρύνοντας την έννοια της μουσικής συναυλίας και εξερευνώντας τις εκφραστικές δυνατότητες της σημερινής multimedia παράστασης.

Από την ίδρυσή του, το 2007, πραγματοποιεί συναυλίες και παραστάσεις με πολυμέσα σε διάφορες αθηναϊκές αίθουσες, αλλά και στην περιφέρεια, ενώ συχνά συνεργάζεται με καλλιτέχνες από διαφορετικούς χώρους (όπως τον σκηνοθέτη Θωμά Μοσχόπουλο ή τον συνθέτη Χαράλαμπο Γωγιό). Στη συγκεκριμένη συναυλία, παρουσιάζει έργα συνθετών, οι οποίοι μέσω της διάδρασης ακουστικών οργάνων και ηλεκτρονικών μέσων προβάλλουν ποικίλες προοπτικές των θεμάτων τους στο χάρτη του σύγχρονου μουσικού φάσματος. Η αρχιτεκτονική των μουσικών κατασκευών βασίζεται σε διαφορετικές αισθητικές προσεγγίσεις, ενώ το σύνολο εξερευνά πτυχές του περιεχομένου των έργων με την προσθήκη βιντεοπροβολής καθ’ όλη τη διάρκεια της συναυλίας.

Μετά τη συναυλία θα ακολουθήσει συζήτηση ανάμεσα στους συντελεστές και το κοινό.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Steve Reich: New York Counterpoint
Alejandro Viñao: Tumblers*
Philippe Hurel: Localized corrosion*
Jacob Ter Veldhuis: Grab It! (βίντεο του συνθέτη)
Tristan Murail: Bois flotté* (βίντεο: Hervé Bailly-Basin, Editions Henry Lemoine)
Pierre Jodlowski: Coliseum*
Frank Zappa: G-Spot Tornadο (ενορχήστρωση: Μάνος Βεντούρας)
* α' ελληνική εκτέλεση

•    Coliseum: Οι εκτελεστές και οι ακροατές ακολουθούν τις περιπλανήσεις των συνθετών ξεκινώντας από τους διαδρόμους, τα κελιά και τις αίθουσες ενός ρωμαϊκού αμφιθεάτρου, η δομή του οποίου αφενός κρύβει τα ίχνη της βίας της αρχαιότητας και αφετέρου φανερώνει δυναμικές αντιθέσεις.
•    Grab It!: Από διαφορετική προοπτική, φωτίζοντας την «ουδέτερη ζώνη» μεταξύ γλώσσας και μουσικής, οι φωνές των καταδικασμένων κρατουμένων σε ισόβια κάθειρξη αντηχούν ως προτροπή, ως ένα “memento vivere”.
•    Bois flotté: Ήδη από τα ψηλότερα διαζώματα και τις αψίδες του σταδίου και με αισιόδοξη διάθεση οι θεατές ενατενίζουν τον υδάτινο κόσμο, του οποίου το μουσικό υλικό αντλείται από τη φασματική ανάλυση της χαοτικής φύσης των θαλάσσιων ήχων.
•    New York Counterpoint: Η ρευστότητα των ηχητικών συμβάντων, τα οποία στην αρχική τους σύσταση παραμένουν ακέραια, οδηγεί τους ταξιδιώτες μέσω του σταθερού παλμού στις ακτές της σύγχρονης μεγαλούπολης.
•    Localized corrosion: Καθώς εγείρεται η αίσθηση μιας διαρκούς εγρήγορσης, η γεωμετρική απεικόνιση και οι ακριβείς μαθηματικές σχέσεις διαρρηγνύονται από την ισχυρή επιρροή της τζαζ, που φλερτάρει με την υπερβολή και συχνά αγγίζει την «ηχητική διάβρωση».
•    Tumblers: Η ταλάντευση της ρυθμικής πολυπλοκότητας ακροβατεί με την οικειότητα επαναλαμβανόμενων εξωτικών μοτίβων.
•    G-Spot Tornado: Η Κάμα Σούτρα εξακολουθεί να είναι η πυξίδα για τη χαρτογράφηση του περιώνυμου σημείου.
•    Ωστόσο, αν η επιρροή ενός ηχητικού ανεμοστρόβιλου προκαλεί αμηχανία και “Freak Out”, η λεπτομερής παρατήρησή του αφήνει σίγουρα το περιθώριο για μια διεγερτική και σπάνια ακρόαση.

συντελεστές


ARTéfacts ensemble
Λουίζος Ασλανίδης: βίντεο, σκηνοθετική επιμέλεια
Σπύρος Τζέκος: κλαρινέτο
Guido De Flaviis: σαξόφωνο
Λαέρτης Κοκολάνης: βιολί
Μάριος Δαπέργολας: βιόλα
Θοδωρής Βαζάκας: κρουστά
Κώστας Σερεμέτης: κρουστά
Νίκος Τσουκαλάς: κοντραμπάσο
Δημήτρης Τραυλός: βιολοντσέλο
Βαγγέλης Σταθουλόπουλος: φλάουτο
Ai Motohashi-Σιδέρη: πιάνο
Ανδρέας Ρολάνδος Θεοδώρου: τρομπόνι
Αλέξανδρος Δρυμωνίτης: ηλεκτρική κιθάρα, live electronics
Μάνος Βεντούρας: κόρνο