Μια συζήτηση με τον Pascal Bruckner / ΣΤΕΓΗ
menu

Μια συζήτηση με τον Pascal Bruckner

27 Νοεμβρίου 2012
19:00
Κεντρική Σκηνή
Είσοδος ελεύθερη
Τα μαύρα φεγγάρια τα βρίσκει κανείς στις μέρες μας λίγο έως πολύ παντού: στην ανθρωπιστική καταστροφή, στις δυσοίωνες οικονομικές προβλέψεις, στα εντεινόμενα φαινόμενα ρατσισμού και μισαλλοδοξίας. Ο Πασκάλ Μπρυκνέρ, που μίλησε παλιότερα για τα Μαύρα φεγγάρια του έρωτα (βιβλίο που έγινε και ταινία από τον Ρομάν Πολάνσκι), έρχεται στην Αθήνα, προσκεκλημένος της Στέγης, και θα μιλήσει για όλα: Θα συζητήσει με τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Γιώργο Αρχιμανδρίτη, σταθερό συνεργάτη σημαντικών γαλλικών μέσων ενημέρωσης, για τον έρωτα και την απιστία, το γάμο ετεροφυλόφιλων και ομοφυλόφιλων, το σεξ σήμερα και στην ιστορία, τα ταμπού που ο σύγχρονος πολιτισμός ξεπέρασε και τα καινούργια που δημιούργησε.

Θα μιλήσει για τη θρησκεία και το θρησκευτικό φανατισμό, για την οικολογία, όπου επίσης θεωρεί ότι υπάρχουν φονταμενταλιστές, για τη σημερινή Ευρώπη που έχει απαρνηθεί τον πάλαι ποτέ μαχητικό και δημιουργικό εαυτό της περιοριζόμενη σε μια στείρα, ενοχική και ηττοπαθή διαχείριση του παρελθόντος της. Μήπως είναι αυτή, άραγε, η αληθινή αιτία της σημερινής της κρίσης;

Μυθιστοριογράφος και δοκιμιογράφος –βραβευμένος και στα δύο αυτά είδη του λόγου–, λογοτέχνης και φιλόσοφος, ο Πασκάλ Μπρυκνέρ συνηθίζει να παρεμβαίνει με τα βιβλία και τα άρθρα του στη δημόσια σφαίρα ταράζοντας τα νερά, προκαλώντας, συχνά διχάζοντας με τις απόψεις του, χωρίς ποτέ να υποκρίνεται ότι ακολουθεί τους κανόνες της πολιτικής ορθότητας. Έχοντας ενταχθεί νέος στο γαλλικό κίνημα των Νέων Φιλοσόφων, άλλοτε συμπορευόμενος μαζί τους, κι άλλοτε όχι, ανταποκρινόμενος μόνο περιστασιακά στις σειρήνες της ακαδημαϊκής καριέρας που κατά καιρούς του προσφέρθηκε στη Γαλλία και στις ΗΠΑ, ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συγγραφική διαδρομή, μη διστάζοντας να έρθει σε ρήξη ακόμα και με τις δικές του ιδέες. Ο πολυγραφότατος Πασκάλ Μπρυκνέρ έγραψε και παιδικά βιβλία, ενώ μπήκε και στα ενδότερα του κόσμου των εκδόσεων, συνεργαζόμενος επαγγελματικά με τις εκδόσεις Grasset. Στην Ελλάδα, όπου είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, κυκλοφορούν μεταφρασμένα δεκαέξι βιβλία του, από τις εκδόσεις Αστάρτη και Πατάκη.

διαβάστε περισσότερα

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του Κύκλου «Λέξεις & Σκέψεις» είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιότητας.
Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από κάθε εκδήλωση.
Για τις ομιλίες των ξένων προσκεκλημένων υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία.

Οι συζητήσεις των κύκλων Λέξεις & Σκέψεις αναμεταδίδονται και με live streaming μέσω του sgt.gr.
Τα βίντεο παραμένουν διαθέσιμα στο sgt.gr και μετά το τέλος της εκδήλωσης.