Ποδόσφαιρο: Παιχνίδι, θρησκεία ή πόλεμος; / ΣΤΕΓΗ
menu

Ποδόσφαιρο: Παιχνίδι, θρησκεία ή πόλεμος;

5 Δεκεμβρίου 2012
19:00
Μικρή Σκηνή
Είσοδος ελεύθερη
Για πολλούς, η ταυτότητα του οπαδού ποδοσφαιρικής ομάδας αποτελεί θεμελιώδους σημασίας στοιχείο για τον αυτοπροσδιορισμό σε σχέση με τους άλλους, αλλά λειτουργεί επίσης ως «οργανωτικό» στοιχείο πολλών διαστάσεων της ψυχικής ζωής.

Όπως συμβαίνει με όλες τις ταυτότητες, η ιδιότητα του οπαδού βασίζεται στη διαφοροποίηση από τους άλλους ή και στην αντιπαράθεση μαζί τους, κάτι που εκδηλώνεται μέσω αντίστοιχων συμπεριφορών. Στη συζήτησή μας θα εξετάσουμε τη συγγένεια μεταξύ των συμπεριφορών αυτών και εκείνων που χαρακτηρίζουν άλλες ισχυρές και αποκλειστικές ταυτότητες (φύλου, σεξουαλικότητας, καταγωγής, κόμματος), σε μια προσπάθεια να κατανοήσουμε το ολοένα εντεινόμενο φαινόμενο της πολιτικοποίησης του αθλητισμού και της ενίσχυσης του ρόλου του στη δημόσια σφαίρα.

Προσεγγίζοντας το ποδόσφαιρο από τη σκοπιά αυτή, θα μιλήσουμε για πολιτικές στάσεις και συμπεριφορές που εκτείνονται σχεδόν σε όλο το φάσμα του πολιτικού τόξου, και μάλιστα μέσα από αδημοσίευτο ερευνητικό υλικό. Επίσης, θα εστιάσουμε σε άλλα θέματα ιδιαίτερης σημασίας, όπως είναι ο ρόλος του «ανδρισμού» στην οπαδική ταυτότητα και η σημασία της ταυτότητας αυτής για την σεξιστική συμπεριφορά γενικότερα, το ζήτημα του μίσους και πώς αυτό καλλιεργείται, ο ακραίος εθνικισμός όπως εκφράζεται στο ποδόσφαιρο (βλ. αγώνες Ελλάδας-Αλβανίας και όχι μόνο).

Τέλος, θα μιλήσουμε για τη συγκρότηση μιας ιδιότυπης κανονικότητας στην ιδιωτική ζωή μέσα από το φίλτρο και το «ημερολόγιο» ενός οπαδού.

συντελεστές

Ομιλητές:
Κώστας Γιαννακόπουλος: Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Γιάννης Ζαϊμάκης: Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνιολογίας του Πολιτισμού και των Τοπικών Κοινωνιών στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης
Χριστίνα Κουλούρη: Καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου
Παντελής Κυπριανός: Καθηγητής Ιστορίας και Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Πατρών
Γεράσιμος Στεφανάτος: Ψυχίατρος, ψυχαναλυτής, μέλος της γαλλικής ψυχαναλυτικής εταιρείας Quatrième Groupe

Συντονιστής:
Χρίστος Χαραλαμπόπουλος: Αθλητικογράφος

Η δράση πραγματοποιείται στο Πλαίσιο του Έργου «Η Ελληνική Σκέψη σε διάλογο: Προγράμματα Βιωματικής Μάθησης». Το εν λόγω έργο αποτελεί μέρος της Πράξης «Ακαδημία Πλάτωνος: Η Πολιτεία και ο Πολίτης» που υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από Εθνικούς Πόρους.

 

διαβάστε περισσότερα

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του Κύκλου «Λέξεις & Σκέψεις» είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιότητας.
Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από κάθε εκδήλωση.
Για τις ομιλίες των ξένων προσκεκλημένων υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία.

Οι συζητήσεις των κύκλων Λέξεις & Σκέψεις αναμεταδίδονται και με live streaming μέσω του sgt.gr.
Τα βίντεο παραμένουν διαθέσιμα στο sgt.gr και μετά το τέλος της εκδήλωσης.