Συναισθήματα σε περίοδο αβεβαιότητας / ΣΤΕΓΗ
menu

Συναισθήματα σε περίοδο αβεβαιότητας

Μια συζήτηση του Simon Critchley και του Κώστα Γεμενετζή

20 Μαρτίου 2013
19:00
Μικρή Σκηνή
Δύο λαμπρά μυαλά, ο αιρετικός φιλόσοφος Σάιμον Κρίτσλεϊ και ο ψυχαναλυτής Κώστας Γεμενετζής συνομιλούν για τα συναισθήματα στον καιρό της ανασφάλειας και της κρίσης.
Είσοδος ελεύθερη
Ένας από τους πιο δυναμικούς, αιρετικούς και πρωτότυπους φιλοσόφους του καιρού μας, ο Σάιμον Κρίτσλεϊ, έρχεται στη Στέγη προκειμένου να μιλήσει και να συνομιλήσει με τον Έλληνα ψυχαναλυτή Κώστα Γεμενετζή, για Συναισθήματα σε περίοδο αβεβαιότητας.
 
Θυμός, ντροπή, αγάπη και αποστροφή στον καιρό της ανασφάλειας και της κρίσης είναι μερικά από τα συναισθήματα που θα απασχολήσουν τις ομιλίες και τη συζήτηση, η οποία διεξάγεται στο πλαίσιο του κύκλου «Λέξεις και σκέψεις».
 
Ο Σάιμον Κρίτσλεϊ είναι σήμερα καθηγητής στο New School University της Νέας Υόρκης, ενώ κατά καιρούς διδάσκει ως επισκέπτης καθηγητής σε πολλά ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Είναι τακτικός συνεργάτης των New York Times, του Guardian και άλλων μεγάλων εφημερίδων.

Πνεύμα ανήσυχο, που έχει συστηματικά μελετήσει την αρχαία ελληνική φιλοσοφία, αλλά έχει ασχοληθεί επίσης με πλήθος άλλων αντικειμένων, ο 53χρονος Βρετανός φιλόσοφος έγραψε το 2008 ένα βιβλίο που έγινε διεθνώς μπεστ-σέλερ και σημείωσε επιτυχία και στην Ελλάδα: Το βιβλίο των νεκρών φιλοσόφων.

Θεωρεί ως σημείο εκκίνησης της φιλοσοφίας την απογοήτευση, θρησκευτική ή πολιτική, και θέτει ερωτήματα για την ίδια τη φύση της δημοκρατίας στις μέρες μας, που χρειάζεται εμβάθυνση και ανανέωση, αλλά και για το διαρκές κυνηγητό της ευημερίας πάνω από τις δυνάμεις μας, σε μια κοινωνία με αφθονία αγαθών αλλά λιγοστή σκέψη.

Ο Κώστας Γεμενετζής, συγγραφέας πέντε βιβλίων και μεταφραστής τριών με κείμενα του Μάρτιν Χάιντεγκερ, έχει σπουδάσει ιατρική στη Θεσσαλονίκη, φιλοσοφία και ψυχολογία στο Τύμπιγκεν της Γερμανίας, ενώ έχει εργαστεί ως ψυχίατρος και ψυχαναλυτής στη Γερμανία και την Ελβετία. Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

συντελεστές

Ομιλητές:
Simon Critchley:  Καθηγητής Φιλοσοφίας στο New School University της Νέας Υόρκης
Κώστας Γεμενετζής: Ιατρός Ψυχαναλυτής

διαβάστε περισσότερα

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του Κύκλου «Λέξεις & Σκέψεις» είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιότητας.
Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από κάθε εκδήλωση.
Για τις ομιλίες των ξένων προσκεκλημένων υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία.

Οι συζητήσεις των κύκλων Λέξεις & Σκέψεις αναμεταδίδονται και με live streaming μέσω του sgt.gr.
Τα βίντεο παραμένουν διαθέσιμα στο sgt.gr και μετά το τέλος της εκδήλωσης.