Η πολεοδομική ιστορία της Αθήνας / ΣΤΕΓΗ
menu

Η πολεοδομική ιστορία της Αθήνας

15 Μαΐου 2013
19:00
Κεντρική Σκηνή
Είσοδος ελεύθερη
Ανατρέχοντας στην πολεοδομική ιστορία της Αθήνας, συναντάμε τα ίχνη πολλών δυνάμεων, που λειτουργούν ενίοτε αντιφατικά και ενίοτε ενισχυτικά η μία προς την άλλη, καταγεγραμμένες σαν ενδείξεις σε σεισμογράφο. Οι προσπάθειες οργανωμένης δόμησης, η παραγωγή υπεραξίας, οι θεσμικές και πολιτικές μεταβολές, η κοινωνική πρόσληψη θεμάτων που αφορούν στην πολιτιστική κληρονομιά και στο περιβάλλον, οι φυσικές καταστροφές, οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές πληθυσμών έχουν δημιουργήσει ένα αστικό τοπίο υπό συνεχή διαμόρφωση. Εν τέλει, το τοπίο αυτό είναι η ίδια η φυσιογνωμία της κοινωνίας. Γι’ αυτό, η ιστορία της διαχρονικής σύστασης του πολεοδομικού ιστού της Αθήνας έχει τόσο πολλά να μας διδάξει και να αποκαλύψει για την κοινωνία μας στο σύνολό της.

συντελεστές

Ομιλητές:
Γιάννης Αίσωπος: Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών
Πάνος Δραγώνας: Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών
Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη: Αρχιτέκτονας, Ομότιμη Καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη


Η δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Έργου «Η Ελληνική Σκέψη σε διάλογο: Προγράμματα Βιωματικής Μάθησης», το οποίο εντάσσεται στην Πράξη «Ακαδημία Πλάτωνος: Η Πολιτεία και ο Πολίτης». Το Έργο σχεδιάστηκε από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης - Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία και υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από Εθνικούς Πόρους.

διαβάστε περισσότερα

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του Κύκλου «Λέξεις & Σκέψεις» είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιότητας.
Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από κάθε εκδήλωση.
Για τις ομιλίες των ξένων προσκεκλημένων υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία.

Οι συζητήσεις των κύκλων Λέξεις & Σκέψεις αναμεταδίδονται και με live streaming μέσω του sgt.gr.
Τα βίντεο παραμένουν διαθέσιμα στο sgt.gr και μετά το τέλος της εκδήλωσης.