Συζήτηση με τον Akram Khan / ΣΤΕΓΗ
menu

Συζήτηση με τον Akram Khan

Akram Khan Company


7 Δεκεμβρίου 2012
Κεντρική Σκηνή
Μετά την παράσταση DESH, συζήτηση του Akram Khan με το κοινό.

Ο Άκραμ Καν είναι ένας από τους πιο αναγνωρισμένους χορογράφους της γενιάς του που δραστηριοποιούνται σήμερα στη Βρετανία. Γεννημένος στο Λονδίνο σε μια οικογένεια με καταγωγή από το Μπαγκλαντές, ξεκίνησε το χορό σε ηλικία επτά ετών και έκανε μαθήματα στον ινδικό χορό kathak με τον διάσημο χορευτή και δάσκαλο Sri Pratap Pawar.

Μετά από σπουδές σύγχρονου χορού και μια συνεργασία με τη Βελγίδα χορεύτρια και χορογράφο Anne Teresa De Keersmaeker των Rosas στις Βρυξέλλες (στο πρότζεκτ X-Group), ξεκίνησε να παρουσιάζει σόλο παραστάσεις τη δεκαετία του 1990. Διετέλεσε resident χορογράφος και στη συνέχεια συνεργαζόμενος καλλιτέχνης στο Southbank Centre του Λονδίνου. Αυτή την περίοδο είναι συνεργαζόμενος καλλιτέχνης στο MC2 της Γκρενόμπλ και στο Sadler's Wells του Λονδίνου, σε μια ιδιαίτερη διεθνή συνεργασία.

Η ομάδα, που ίδρυσε το 2000 με τον παραγωγό Farooq Chaudhry, κινείται ανάμεσα σε διάφορα σύνορα για να δημιουργήσει ασυμβίβαστες καλλιτεχνικές αφηγήσεις. Έχοντας καθιερωθεί πλέον ως μία από τις πιο πρωτοποριακές ομάδες χορού σε όλο τον κόσμο, έχει δημιουργήσει όνομα χάρη στις διαπολιτισμικές, διαθεματικές συνεργασίες της και χάρη στις δημιουργικές προκλήσεις που θέτει σε παραδοσιακές χορευτικές φόρμες. Η χορευτική γλώσσα κάθε παραγωγής της έχει ως αφετηρία τις καταβολές του Καν στο κλασικό ινδικό ιδίωμα kathak και στη μαθητεία του στο σύγχρονο χορό, ενώ εκφράζει πάντοτε ιδέες που είναι ευφυείς, γενναίες και καινούργιες.

Η Akram Khan Company περιοδεύει εκτενώς, τόσο στη Μεγάλη Βρετανία όσο και διεθνώς, σε μεγάλα φεστιβάλ και θέατρα, με ένα ρεπερτόριο μεγάλου εύρους που περιλαμβάνει από κλασικά σόλο kathak έως παραγωγές συνόλου και συνεργασίες με καλλιτέχνες από άλλους χώρους. Οι σημαντικότερες ομαδικές δουλειές της ομάδας του Καν είναι το bahok (2008), μια συμπαραγωγή αρχικά με το Εθνικό Μπαλέτο της Κίνας, το Variations (2006), μια συμπαραγωγή με τη London Sinfonietta για τον εορτασμό των 70ών γενεθλίων του Steve Reich, το ma (2004), πάνω σε κείμενο του Hanif Kureishi; και το Kaash (2002), μια συνεργασία με τον γλύπτη Anish Kapoor και τον μουσικό Nitin Sawhney (αμφότεροι Βρετανοί ινδικής καταγωγής).

Εκτός από τη δουλειά του με την ομάδα, ο Καν έχει δημιουργήσει επίσης ντουέτα: In-I (2008) με τη διάσημη ηθοποιό Juliette Binoche, Sacred Monsters (2006) με τη μεγάλη χορεύτρια Sylvie Guillem, και το βραβευμένο zero degrees (2005) με τον Sidi Larbi Cherkaoui και σε συνεργασία με τους Antony Gormley and Nitin Sawhney. Ο Καν και η χορευτική του ομάδα εμφανίστηκαν επίσης στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο (2012).

Η ομάδα έχει τιμηθεί με αρκετές διακρίσεις, όπως το Olivier Award για την καλύτερη νέα χορευτική παραγωγή (2012, Desh) και το South Bank Sky Arts Award για το χορό (2011, Gnosis) στη Μεγάλη Βρετανία, το βραβείο κριτικών The Age για το καλύτερο νέο έργο (2010, Vertical Road) στο Φεστιβάλ Τεχνών της Μελβούρνης και το Helpmann Award για την καλύτερη χορογραφία και τον καλύτερο άνδρα χορευτή (2007, zero degrees) στο Σύδνεϋ.

συντελεστές

Συντονισμός: Νίνα Αλκαλάη, θεωρητικός του χορού

διαβάστε περισσότερα

Γλώσσα:
Ελληνικά / Αγγλικά


 
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

5 - 10 Δεκ 2012

20:30 Κεντρική Σκηνή
15 - 18 - 28 €
Μειωμ. 10 – 12 – 15 €

ΧΟΡΟΣ

Akram Khan Company DESH