Συζήτηση με τον Αντώνη Λαδόπουλο και τον Σάμι Αμίρη / ΣΤΕΓΗ
menu

Συζήτηση με τον Αντώνη Λαδόπουλο και τον Σάμι Αμίρη

Phos Duo: Αντώνης Λαδόπουλος - Σάμι Αμίρης


25 Μαΐου 2013
Μικρή Σκηνή
Μετά τη συναυλία θα ακολουθήσει συζήτηση με το ακροατήριο κατά την οποία θα απαντηθούν ερωτήματα σχετικά με το ρόλο του αυτοσχεδιασμού στη μουσική, αλλά και με την ίδια τη δημιουργική διαδικασία που αυτός εμπεριέχει.

Το Phos Duo δημιουργήθηκε το 2008 από δύο από τους πλέον καταξιωμένους στην τζαζ σκηνή δημιουργούς, τον Αντώνη Λαδόπουλο και τον Σάμι Αμίρη.

Έχοντας μια τουλάχιστον εικοσαετία εμπειριών ως συνθέτες και ερμηνευτές και έχοντας διδάξει σε πανεπιστημιακό περιβάλλον, η δημιουργία του ντουέτου αυτού αποτέλεσε γι' αυτούς έναν πυρήνα έκφρασης και αναζήτησης των δυνατοτήτων που ένα τόσο μικρό σχήμα μπορεί να προσφέρει από πλευράς αυτοσχεδιαστικής ελευθερίας.

Ο Paul Klee είπε κάποτε: «Το φως και οι λογικές φόρμες έχουν εμπλακεί σε μάχη. Το φως τις θέτει σε κίνηση, στρεβλώνει τις ευθείες, κάνει τις παράλληλες οβάλ, εγγράφει κύκλους στα διαστήματα, κάνει τα διαστήματα ενεργά».

Η μουσική του Phos Duo ακολουθώντας τη λογική της διαφάνειας, αποκαλύπτει κρυμμένες πτυχές στη δομή και λειτουργία των μουσικών γεγονότων παίζοντας με τα ηχοχρώματα όπως το φως με τα υλικά σώματα. Την αποδόμηση των ρυθμικών και μελωδικών στοιχείων, ακολουθεί η μέσω του αυτοσχεδιασμού επανένωσή τους δημιουργώντας καινούριες εικόνες από ενεργά ηχοτοπία τα οποία θυμίζουν άλλοτε έντεχνη μουσική του 20ού αιώνα και άλλοτε ξέφρενη τζαζ.

Η πρώτη δισκογραφική δουλειά του ντουέτου κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2012 μαζί με αναλυτική συνέντευξη από το περιοδικό Jazz&Tzaz. Οι συνθέσεις ανήκουν στον Αντώνη Λαδόπουλο και τον Σάμι Αμίρη, ενώ μεγάλο μέρος από το υλικό της ηχογράφησης είναι αποτέλεσμα αυτοσχεδιασμού.