Re-think Athens | Ξανα-σκέψου την Αθήνα / ΣΤΕΓΗ
menu

Re-think Athens | Ξανα-σκέψου την Αθήνα

28 Φεβρουαρίου-26 Μαρτίου 2013
12:00-21:00
Εκθεσιακός χώρος
Έκθεση αποτελεσμάτων του Ευρωπαϊκού Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας
Είσοδος ελεύθερη
Ο Ευρωπαϊκός Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Re-think Athens | Ξανα-σκέψου την Αθήνα ολοκληρώθηκε, με  όραμα το 2016 το κέντρο της Αθήνας να έχει μεταμορφωθεί. Νικητής του διαγωνισμού είναι το Ολλανδικό γραφείο OKRA LANDSCHAPSARCHITECTEN BV.

Παρακολουθήστε σε βίντεο την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού, που έγινε την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013: ελληνικά ή αγγλικά.

Δείτε εδώ την πρόταση του νικητή στο διαγωνισμό, καθώς και τις υπόλοιπες προτάσεις που διακρίθηκαν.

Η Αθήνα σχεδιάστηκε για να είναι μια μεγάλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, με ένα κέντρο σε ανθρώπινη κλίμακα. Το έργο καλύπτει μια ευρύτερη περιοχή που τοποθετείται στον άξονα: Λεωφόρος Αμαλίας, Πανεπιστημίου, Πλατεία Δικαιοσύνης, Ομόνοια, Πατησίων, Αρχαιολογικό Μουσείο, Πλατεία Αιγύπτου. Η παρέμβαση θα δώσει νέα πνοή στο κέντρο της Αθήνας, με την ενίσχυση των εμπορικών και οικονομικών χρήσεων, την περιβαλλοντική και αισθητική αναβάθμιση του δημόσιου χώρου, την ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και την ευκολότερη πρόσβαση και απόλαυση του κέντρου για όλους τους πολίτες. Η Αθήνα αλλάζει. Ας πάρουμε όλοι μια γεύση από το νέο της πρόσωπο.

Από τις 28 Φεβρουαρίου μέχρι και τις 10 Μαρτίου, η Στέγη φιλοξενεί στον εκθεσιακό της χώρο μακέτες και σχέδια από το σύνολο των προτάσεων που κατατέθηκαν στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που διοργάνωσε και χρηματοδότησε το Ίδρυμα Ωνάση.

H έκθεση με τα αποτελέσματα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού Rethink Athens μεταφέρεται στην καρδιά της Αθήνας, στον χώρο πολλαπλών χρήσεων στο σταθμό του Μετρό «Σύνταγμα», από την Πέμπτη 14 Μαρτίου ως και την Τρίτη 26 Μαρτίου.

Επιμέλεια έκθεσης: Πάνος Δραγώνας, αρχιτέκτονας

συντελεστές

* Το Ολλανδικό γραφείο OKRA είναι από τα σημαντικότερα διεθνώς γραφεία που ειδικεύονται στο σχεδιασμό του δημόσιου αστικού χώρου. Το OKRA έχει έδρα την Ουτρέχτη, ιδρύθηκε το 1994 και διευθύνεται από τους Martin Knuijt (Μάρτιν Κνάϊτ), Wim Voogt (Βιμ Φόουγκτ) και Boudewijn Almekinders (Μπαουντεβέν Άλμεκιντερς). Τα πιο πρόσφατα σχέδιά τους περιλαμβάνουν το κέντρο της Βασιλείας στην Ελβετία, το λεγόμενο «τρίτο κέντρο» του Λονδίνου στο Croydon, το μητροπολιτικό κέντρο της Κοπεγχάγης, το προγραμματικό σχέδιο για το μελλοντικό κέντρο του Ρόττερνταμ, τους Cutty Sark Gardens στο Λονδίνο και τον χώρο της Φλαμανδικής έκθεσης στη Γάνδη. Με στόχο τον ενδιάμεσο χώρο της αρχιτεκτονικής, της πολεοδομίας και του αστικού τοπίου, τα σχέδιά τους συνδυάζουν την οραματική με τη στρατηγική προσέγγιση για να δημιουργήσουν περιβάλλοντα με χαρακτήρα, κλίμακα, ατμόσφαιρα και λειτουργία που μπορούν να δώσουν ταυτότητα στο χώρο της κοινωνικές συνύπαρξης.

Η πρόταση που βραβεύθηκε, με τίτλο "One Step Beyond", αντιμετωπίζει με πληρότητα, λειτουργικότητα, ευρηματικότητα, οραματικό αλλά και ρεαλιστικό τρόπο τα προβλήματα του δημόσιου χώρου στο κέντρο της πόλης.

Κυρίως όμως επικεντρώνεται στη δημιουργία των συνθηκών που θα επιτρέψουν στον πολίτη της Αθήνας να αναπτύξει φιλική σχέση με την πόλη του, κάνοντας τον άξονα Αμαλίας - Πανεπιστημίου – Ομόνοιας και Πατησίων όχι σημείο διέλευσης, αλλά τόπο προορισμού.

Στόχος της βραβευμένης μελέτης στον διαγωνισμό Rethink Athens είναι η δημιουργία μιας παλλόμενης, πράσινης και προσιτής καρδιάς της πόλης. Η μελέτη δεν εφαρμόζει απλά σύγχρονες ιδέες για τον έλεγχο των περιβαλλοντικών συνθηκών, τη μείωση της κυκλοφορίας των οχημάτων και τον προγραμματισμό του δημόσιου χώρου. Φιλοδοξεί να προχωρήσει "ένα βήμα παραπέρα" ώστε να φτάσει σε μια ολοκληρωμένη πρόταση για μια ευέλικτη, προσπελάσιμη πόλη που θα σφύζει από ζωντάνια, θα συνδέει τις γειτονικές περιοχές του κέντρου, και θα αποτελέσει έναν καταλύτη για την αναβάθμιση ολόκληρης της Αθήνας. Ταυτόχρονα συνηγορεί στην αποκατάσταση του κοινωνικού ιστού, φέρνοντας "κοντά" τα Πατήσια και το Αρχαιολογικό Μουσείο με την Τριλογία και με το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, χάρη στον ουσιαστικό ρόλο των μέσων μαζικής μεταφοράς και της συνολικότερης νέας χρήσης του αστικού χώρου. Όλα αυτά, μέσα από τον συνεχή διάλογο και την αποκατάσταση της σχέσης του κέντρου με τους πράσινους λόφους που την περιβάλλουν, τις γειτονιές της, την μοναδική ιστορία της.

Η κριτική επιτροπή θεώρησε την πρόταση που βραβεύθηκε εξαιρετικά επιτυχημένη στην απόπειρά της να συμπεριλάβει όλες τις διαφορετικές απαιτήσεις του έργου και να ανταποκριθεί στα κριτήρια αξιολόγησης του διαγωνισμού, όπως αυτά περιγράφονται στην προκήρυξη του διαγωνισμού. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στα πρακτικά των συνεδριών της κριτικής επιτροπής, η βραβευμένη πρόταση «επιτυγχάνει να εντάξει ένα σαφές σχέδιο για τη λεωφόρο και τις πλατείες μέσα στο ευρύτερο σύστημα των αστικών χώρων και τοπίων που συναπαρτίζουν το κέντρο της Αθήνας. Αναπτύσσοντας μια ευρύτερη σύλληψη, μπορεί μάλιστα να επεκταθεί σε γειτονικούς χώρους στο εγγύς μέλλον. Καταδεικνύει έτσι τις δυνατότητες για την ανάπλαση του συνόλου του κέντρου της πόλης».

Δείτε επίσης το δελτίο τύπου για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πρόταση που κέρδισε το 1ο βραβείο και τις προτάσεις που διακρίθηκαν. 
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

5 Μαρ 2013

18:00 Κεντρική Σκηνή
Είσοδος ελεύθερη

ΛΕΞΕΙΣ & ΣΚΕΨΕΙΣ

Νέα έργα σε παλιές πόλεις: Ο επαναπροσδιορισμός του αστικού χώρου