Νέα έργα σε παλιές πόλεις: Ο επαναπροσδιορισμός του αστικού χώρου / ΣΤΕΓΗ
menu

Νέα έργα σε παλιές πόλεις: Ο επαναπροσδιορισμός του αστικού χώρου

5 Μαρτίου 2013
18:00
Κεντρική Σκηνή
Είσοδος ελεύθερη
Ο προηγούμενος αιώνας έφερε τις ευρωπαϊκές πόλεις σε μια κρίσιμη αντιπαράθεση με την ιστορία τους από τη μια μεριά, και με την εκρηκτική τους ανάπτυξη σε μέγεθος και πληθυσμό από την άλλη. Παρακολουθώντας τις διαδοχικές μεταλλάξεις των αστικών περιοχών οι οποίες συχνά οδηγούσαν σε κάποια κρίση, τα καινούργια βιώσιμα ιδεώδη για την πόλη ενισχύονται σήμερα από το αίτημα για μια καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους. Στη σύγχρονη εποχή, η πόλη, είτε αυτή βρίσκεται στην Ευρώπη είτε οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, υπήρξε το πεδίο στο οποίο ελέγχθηκαν και εφαρμόστηκαν ριζοσπαστικές προτάσεις, οι οποίες συχνά ανέτρεψαν προβλήματα που επέβαλλαν οι περιβαλλοντικές πιέσεις και οι κρατούσες ασυμμετρίες στις κοινωνικές, τις οικονομικές και τις χωρικές σχέσεις.

Περιοχές της πόλης που είχαν παλαιότερα κατακερματιστεί από αχανείς αυτοκινητοδρόμους ανακαταλαμβάνονται από τους πεζούς ως δημόσιοι πλέον χώροι, οι αστικές λεωφόροι και οι πλατείες ανασχεδιάζονται με βάση τις ανάγκες των ανθρώπων και όχι των αυτοκινήτων, ενώ η ίδια η πόλη ανακτά την πορώδη της διάσταση, καθώς σταδιακά καταργούνται τα σύγχρονα αστικά φράγματα και εμπόδια: Μια καινούργια, κριτική πολεοδομία αρχίζει να αναπτύσσεται.

Στον απόηχο της ολοκλήρωσης του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού Re-think Athens, το Ίδρυμα Ωνάση φιλοξενεί μία καταληκτική εκδήλωση που αξιοποιεί την εμπειρία και τις ιδέες παγκοσμίου φήμης προσωπικοτήτων στον τομέα της αστικής αειφορίας. Εστιάζοντας στο συγκεκριμένο θέμα σε μια περίοδο κρίσης για την πόλη της Αθήνας, η συζήτηση θα τροφοδοτήσει τον κριτικό αναστοχασμό μας για την πόλη. Η εκδήλωση θα αναδείξει τα ευρύτερα ζητήματα που πλαισιώνουν την επιτυχή μεταμόρφωση μιας πόλης, θέτουν τους γνώμονες για την περιβαλλοντική της απόδοση και αποκαλύπτουν ή ακόμη και επιτρέπουν την αποτίμηση της επίδρασης των αόρατων διεργασιών στο αστικό περιβάλλον.

Αμέσως μετά τις ομιλίες θα ακολουθήσει συζήτηση με ερωτήσεις από το κοινό.

συντελεστές

Ομιλητές:
Vanessa Miriam Carlow: Αρχιτέκτονας και ιδρυτικό μέλος του Αρχιτεκτονικού Γραφείου COBE
Alfredo Brillembourg: Αρχιτέκτονας, ιδρυτής του Urban Think Tank στο Columbia University και Πρόεδρος του τμήματος Αρχιτεκτονικής και Αστικού Σχεδιασμού, Swiss Institute of Technology (ETH), Ζυρίχη

Συντονιστής:
Παναγιώτης Τουρνικιώτης: Καθηγητής Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής, Σχολή Αρχιτεκτόνων, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

διαβάστε περισσότερα

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του Κύκλου «Λέξεις & Σκέψεις» είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιότητας.
Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από κάθε εκδήλωση.
Για τις ομιλίες των ξένων προσκεκλημένων υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία.

Οι συζητήσεις των κύκλων Λέξεις & Σκέψεις αναμεταδίδονται και με live streaming μέσω του sgt.gr.
Τα βίντεο παραμένουν διαθέσιμα στο sgt.gr και μετά το τέλος της εκδήλωσης.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

28 Φεβ - 26 Μαρ 2013

12:00 Εκθεσιακός χώρος
Είσοδος ελεύθερη

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Re-think Athens | Ξανα-σκέψου την Αθήνα