Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία της ΕΡΤ / ΣΤΕΓΗ
menu

Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία της ΕΡΤ

Ιερή Μουσική: Από την πρώιμη Αναγέννηση στον 21ο αιώνα

16 Μαΐου 2013
20:30
Κεντρική Σκηνή
12 – 18 € | Μειωμ. 8 €
Η κυριαρχία έργων θρησκευτικού χαρακτήρα στη Δυτική μουσική κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης οφείλεται κυρίως στο γεγονός πως η Εκκλησία υπήρξε από τους κυριότερους προστάτες της μουσικής τέχνης.

Από τις αρχές του 17ου και μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα, ο όγκος παραγωγής έργων θρησκευτικού χαρακτήρα παρουσίαζε συνεχή μείωση. Από το 1970 και μετά, όμως, συνθέτες διαφόρων αισθητικών τάσεων στρέφονται και πάλι στη θρησκευτική μουσική.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν ο Arvo Pärt και ο John Tavener, το έργο των οποίων διέπεται από έντονη θρησκευτικότητα.

Διαμάντια της μουσικής τέχνης από την Αναγέννηση έως τις μέρες μας, που σπάνια παρουσιάζονται όχι μόνο στον ελληνικό χώρο αλλά και στις αίθουσες συναυλιών του κόσμου, επιχειρεί να φέρει στο φως η συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας και Χορωδίας της Ε.Ρ.Τ.

Σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση λοιπόν θα ακουστούν οι Θρήνοι του Προφήτη Ιερεμία, του άγνωστου ακόμη και στις μέρες μας συνθέτη της πρώιμης Αναγέννησης Marbrianus de Orto, καθώς και η Λειτουργία εις Κεκοιμημένους (Messe pour les Trépassés) του Marc-Antoine Charpentier.

Πρόκειται για έργα που παρουσιάζουν το μεγαλείο της θρησκευτικής τέχνης στην Αναγέννηση και το Μπαρόκ, ενώ στον αντίποδα του ιστορικού χρόνου κινούνται το Τραγούδι των προσκυνητών του Arvo Pärt, το Μικρό ρέκβιεμ για τον Πατέρα Malachy Lynch του John Tavener και το Ρέκβιεμ για έγχορδα του Toru Takemitsu, μέσα από τα οποία μπορεί κανείς να θαυμάσει το μεταφυσικό μουσικό λόγο σύγχρονων συνθετών.

Στο επίκεντρο, το σπαρακτικό και μεγαλειώδες Kyrie K. 341 του W.Α. Μozart, έξοχο δείγμα σύνθεσης δραματικού χαρακτήρα, που φέρει το στίγμα μιας από τις κορυφαίες μουσικές ευφυΐες όλων των εποχών.

συντελεστές

Διεύθυνση Ορχήστρας: Μίλτος Λογιάδης
Διεύθυνση Χορωδίας: Βαλέρι Ορέσκιν

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

A΄ Μέρος
1. Marbrianus de Orto [περ. 1460 – 1529]: Lamentatio Jeremiae Prophetae 12΄
2. Arvo Pärt [γενν. 1935]: Pilgrim’s Song
3. Marc-Antoine Charpentier [1634 – 1704]: Messe pour les Trépassés 20΄
Symphonie – Kyrie, Dies Irae, Symphonie – Agnus Dei

Β΄ Μέρος
4. Toru Takemitsu [1930 – 1996]: Requiem (for string orchestra)
5. John Tavener [γενν. 1944]: Little Requiem for Father Malachy Lynch 11΄
6. Wolfgang Amadeus Mozart [1756 – 1791]: Kyrie in D minor, K. 341/368a 9΄

Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα της συναυλίας αλλά και τα βιογραφικά των συντελεστών, μπορείτε να επισκεφτείτε το site των Μουσικών Συνόλων.