Καλοκαιρινά εργαστήρια για παιδιά 8-12 ετών / ΣΤΕΓΗ
menu

Καλοκαιρινά εργαστήρια για παιδιά 8-12 ετών

17-28 Ιουνίου 2013
Σε διάφορους χώρους της Στέγης
45 € και για τις πέντε συναντήσεις (τα εργαστήρια «Αστικές αφηγήσεις σε 3D» και «Εικονογραφώντας κλασικά παραμύθια»)
 
Δωρεάν (το εργαστήριο «Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό)

•    Αστικές αφηγήσεις σε 3D
 
Διάρκεια: Δευτέρα 17 έως και Παρασκευή 21 Ιουνίου, 10:00-14:00 (με μικρό διάλειμμα)

Μέσα από ένα παιχνίδι εξερεύνησης της γειτονιάς, τα παιδιά ευαισθητοποιούνται στις περιβαλλοντικές προκλήσεις του σύγχρονου αστικού τοπίου. Στη συνέχεια, καλούνται να αποτυπώσουν τις εικόνες, τις σκέψεις και τις ιδέες που γεννιούνται κατά την περιήγηση, σε έναν τρισδιάστατο χάρτη της περιοχής. Μέσα από μια συλλογική διαδικασία, τα παιδιά καλούνται να μεταφέρουν τις εντυπώσεις τους σε μια τρισδιάστατη συλλογική εγκατάσταση χρησιμοποιώντας υλικά όπως χαρτί, πλαστικό και ξύλο προς ανακύκλωση.

Στόχοι του εργαστηρίου είναι οι μικροί μας φίλοι αφενός να προβληματιστούν για τις περιβαλλοντικές πρακτικές στην πόλη και αφετέρου να εξοικειωθούν με τις αρχές του σχεδιασμού, μέσω της παρατήρησης, της αφαίρεσης, της σύνθεσης και της αφήγησης – μεταξύ άλλων τεχνικών. Η εγκατάσταση ενδέχεται να παραμείνει στο χώρο της Στέγης ως έκθεμα ή να επιστρέψει τμηματικά στα σημεία έμπνευσης της γειτονιάς, σαν μια υπαίθρια εφήμερη έκθεση.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από την αρχιτέκτονα και interaction designer Άρτεμη Παπαγεωργίου και την εικαστικό Μαρία Βαρελά.

 
•    Εικονογραφώντας κλασικά παραμύθια
 
Διάρκεια: Δευτέρα 24 έως και Παρασκευή 28 Ιουνίου, 10:00-14:00 (με μικρό διάλειμμα)

Οι μικροί μας φίλοι θα παρακολουθήσουν την προβολή βίντεο του κλασικού παραμυθιού «Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ», πηγή έμπνευσης και συζήτησης του εργαστηρίου, και θα συγκρατήσουν τα στοιχεία της ιστορίας που θα τους κεντρίσουν το ενδιαφέρον, αποτυπώνοντάς τα σε χαρτί. Στη συνέχεια, καλούνται να εικονογραφήσουν ομαδικά μια αφίσα δρόμου με κυρίαρχο πρόσωπο τον πρωταγωνιστή του παραμυθιού, χρησιμοποιώντας υλικά όπως μολύβια, τέμπερες, ξυλομπογιές και κραγιόνια, δημιουργώντας τη δική τους σύνθεση. Τέλος, θα μεταφέρουν το έργο τους από το μικρό προσχέδιο σε επιφάνεια μεγάλης κλίμακας, κατανοώντας τις έννοιες της κλίμακας και των μεγεθών.

Στόχος του εργαστηρίου είναι να εντρυφήσουν οι μικροί μας φίλοι στις βασικές δομές της οπτικής επικοινωνίας, ορμώμενοι από το μαγικό κόσμο του συγγραφέα Jonathan Swift και εικονογραφώντας τον με τη φαντασία τους. Το έργο μας, διαστάσεων 2x5 μέτρων, θα στηθεί αργότερα στο εσωτερικό του κτιρίου της Στέγης.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από τον τοιχογράφο και ζωγράφο Αλέξανδρο Βασμουλάκη.

 
•    Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό
 
Διάρκεια: Δευτέρα 24 έως και Παρασκευή 28 Ιουνίου, 17:00-19:00
Απευθύνεται σε γονείς και παιδιά 8-12 ετών που ανήκουν στο ευρύ φάσμα του αυτισμού.

Το εργαστήριο προσκαλεί τα παιδιά να έρθουν σε μια δημιουργική επαφή με τη μουσική, το ρυθμό και το παιχνίδι των ρόλων, αλλά και να γνωρίσουν από κοντά διάφορα μουσικά όργανα. Η μουσική χρησιμοποιείται ως εργαλείο επικοινωνίας, ακόμα και όταν λείπει ο λόγος. Το παιδί καλείται μέσα από τη μουσική να αισθανθεί την ύπαρξή του, να εκφράσει τα συναισθήματά του, να τραγουδήσει, να παίξει και να ακούσει πολλά και διαφορετικά είδη μουσικής.
Σε ένα ασφαλές περιβάλλον, τα παιδιά έχοντας ως όχημα τη μουσική βιώνουν την εμπειρία της ομαδικότητας. Συνεργάζονται και προετοιμάζονται για τον τελικό στόχο του εργαστηρίου, που είναι μια διαδραστική συναυλία μουσικής, μια μουσική γιορτή όπου πρωταγωνιστές και εκτελεστές είναι τα ίδια τα παιδιά. Η παρουσία των γονέων είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια του εργαστηρίου, ενώ το ρόλο τους τον καθορίζουν οι ίδιοι. Ο γονέας μπορεί να είναι απλός παρατηρητής ή και να συμμετέχει ενεργά σε όλες τις δραστηριότητες.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί σε πέντε συναντήσεις. Οι μουσικές δραστηριότητες είναι ειδικά μελετημένες, προκειμένου να προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες επιθυμίες και ικανότητες των παιδιών που συμμετέχουν. Η πρώτη συνάντηση απευθύνεται μόνο στους γονείς που θα συνοδεύουν τα παιδιά στο μουσικό εργαστήριο.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από τη μουσικολόγο και μουσικοθεραπεύτρια Χριστίνα Παναγιωτάκου και την εκπαιδευτικό ειδικής αγωγής Αραβέλλα Μπαμπασίκα-Αναστασάκη, μαζί με μια ομάδα μουσικών.
Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν

διαβάστε περισσότερα

Απευθύνεται σε:
παιδιά 8-12 ετών

Προϋποθέσεις:
Το κάθε παιδί μπορεί να πάρει μέρος σε παραπάνω από έναν κύκλους. Υποχρεωτική συμμετοχή και στις 5 συναντήσεις του κύκλου.

Για συμμετοχή σε δεύτερο εργαστήριο έκπτωση 20%.
Για συμμετοχή αδερφιών, 20% έκπτωση στο δεύτερο παιδί.

Κρατήσεις:
Tηλ: 213 017 8034, 213 017 8002
Email: education@sgt.gr
Υπεύθυνη: Μυρτώ Λάβδα