Καλοκαιρινά εργαστήρια για εφήβους 13-16 ετών / ΣΤΕΓΗ
menu

Καλοκαιρινά εργαστήρια για εφήβους 13-16 ετών

1 Ιουλίου 2013
10:00
Σε διάφορους χώρους της Στέγης
45 € και για τις πέντε συναντήσεις

Για συμμετοχή σε δεύτερο εργαστήριο έκπτωση 20%.
Για συμμετοχή αδερφιών, 20% έκπτωση στο δεύτερο παιδί.
•    Σχεδίασε τα γράμματά σου!

Διάρκεια: Δευτέρα 1 έως και Παρασκευή 5 Ιουλίου, 10:00-14:00 (με μικρό διάλειμμα)

Πατήστε για να δείτε τo έντυπο που δημιούργησαν οι έφηβοι 13-16 ετών, που συμμετείχαν στο καλοκαιρινό εργαστήριο «Σχεδίασε τα γράμματα σου!».

Μια μέρα μου είπαν να βάλω τα γράμματα μαζί, δίπλα δίπλα, οριοθετημένα, καλλιγραφικά, όπως πρέπει, όχι όπως θα ήθελα εγώ. Δεν κατάλαβα όμως το γιατί. Μου εξήγησαν ότι έτσι θα είναι ευανάγνωστα και κατανοητά από τους άλλους. Δεν κατάφερα όμως ποτέ να μάθω να γράφω, έτσι ώστε να τα καταλαβαίνουν όλοι αυτοί οι «άλλοι», άσε που ποτέ δεν μου άρεσε το «Φ» με το «Λ» μαζί.
Το εργαστήριο «Σχεδίασε τα γράμματά σου!» έχει στόχο να απελευθερώσει τη φαντασία μας, έτσι ώστε να αποκωδικοποιήσουμε και να σχεδιάσουμε τα δικά μας γράμματα, που δεν έχουν κανόνες, παρά μόνο τους προσωπικούς μας, που δεν διαβάζονται από τους πολλούς, παρά μόνο μιλούν σε αυτούς που επιλέγουν, που κυοφορούν τη δική τους ιστορία.
Μια ομάδα εφήβων καλείται να σχεδιάσει μια καινούργια γραμματοσειρά με τις δικές της νόρμες και να καταγράψει αυτή τη διαδικασία σε μια χειροποίητη έκδοση που θα τυπωθεί σε περιορισμένα αντίτυπα. Στο πρώτο στάδιο του εργαστηρίου οι έφηβοι καλούνται να σχεδιάσουν τα δικά τους, ξεχωριστά «προοδευτικά» γράμματα χρησιμοποιώντας διαφορετικές τεχνικές, υλικά και παραδείγματα. Στο δεύτερο στάδιο θα δημιουργήσουν τη δική τους γραμματοσειρά, λειτουργώντας ομαδικά και «γράφοντας» το πρώτο τους βιβλίο.
Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από τον εικονογράφο και graffiti artist Γρηγόρη Στασινόπουλο.


•    Ρίξε μια ματιά απ’ τη Στέγη

Διάρκεια: Δευτέρα 8 έως και Παρασκευή 12 Ιουλίου, 10:00-14:00 (με μικρό διάλειμμα)

Στο εργαστήριο οι έφηβοι θα εξοικειωθούν με την έννοια της κινηματογραφικής αφήγησης και έπειτα θα δουλέψουν σε μικρές ομάδες για να εξερευνήσουν τις κρυφές πτυχές της γειτονιάς, επιλέγοντας ένα θέμα σχετικό με την περιοχή γύρω από την Στέγη που να τους εμπνέει. Ανακαλύπτοντας τις αντιθέσεις που υπάρχουν (λεωφόρος, τράπεζα/εργαζόμενοι, περαστικοί, εργατικές πολυκατοικίες) σε σχέση με το ίδιο το κτίριο (ευδιάκριτες γραμμές, μοντέρνα αρχιτεκτονική, πολυτελή υλικά, ησυχία, πρόβες), θα δημιουργήσουμε μια μικρή σπονδυλωτή ταινία-ντοκιμαντέρ, στο πλαίσιο του οποίου οι έφηβοι θα κάνουν λήψεις με φωτογραφικές μηχανές και βιντεοκάμερα. Επίσης, θα ηχογραφήσουν με μικρόφωνα, μεταφέροντας τη δική τους οπτική μέσω της εικόνας και του ήχου. Στη συνέχεια, θα γνωρίσουν τις βασικές αρχές του μοντάζ και θα αρχίσουν να συνθέτουν τη δική τους ταινία.
Σκοπός του εργαστηρίου είναι οι νέοι, οργανωμένοι σε μικρές ομάδες, να συνειδητοποιήσουν τι σημαίνει «επιλέγω ένα θέμα και πώς το αποτυπώνω οπτικά και ηχητικά», να ερευνήσουν ένα χώρο και μια δράση, να φανταστούν και να υλοποιήσουν τη δική τους εκδοχή για μια ιστορία εμπνευσμένοι από το χώρο και, τέλος, να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με το μοντάζ και τη σύνθεση.
Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από τη σκηνοθέτη κινηματογράφου και εκπαιδευτικό οπτικοακουστικών μέσων Μαρία Λεωνίδα.

διαβάστε περισσότεραεφήβους 13-16 ετών

Ο κάθε έφηβος μπορεί να πάρει μέρος σε παραπάνω από έναν κύκλους. Υποχρεωτική συμμετοχή και στις 5 συναντήσεις του κύκλου.