Οικοδομώντας την ειρήνη: Γεφυρώνοντας το χάσμα ανάμεσα στη Δύση και το μουσουλμανικό κόσμο / ΣΤΕΓΗ
menu

Οικοδομώντας την ειρήνη: Γεφυρώνοντας το χάσμα ανάμεσα στη Δύση και το μουσουλμανικό κόσμο

13 Ιουνίου 2013
19:00-21:00
Μικρή Σκηνή
Διάλεξη του κορυφαίου ανθρωπολόγου και μελετητή των Ισλαμικών Σπουδών, Πρέσβη Akbar Ahmed.
Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου
Το British Council και το Ίδρυμα Λαμπράκη, σε συνεργασία με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, σας καλούν να παρακολουθήσετε τη μοναδική διάλεξη του κορυφαίου ανθρωπολόγου και μελετητή των Ισλαμικών Σπουδών, Πρέσβη Akbar Ahmed με θέμα «Οικοδομώντας την ειρήνη: Γεφυρώνοντας το χάσμα ανάμεσα στη Δύση και το μουσουλμανικό κόσμο».

Η διάλεξη πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Our Shared Future που έχει ως στόχο τη διερεύνηση της συνεισφοράς διαφορετικών κοινοτήτων στη διαμόρφωση του σύγχρονου Ευρωπαϊκού πολιτισμού και κοινωνίας, με σκοπό την επίτευξη μιας αντίληψης χωρίς διακρίσεις για την ήπειρο που μοιραζόμαστε σήμερα. Το πρόγραμμα παρουσιάζει διεθνείς εμπειρίες και προτάσεις αστικών στρατηγικών για διαπολιτισμικό διάλογο ανάμεσα στις τοπικές αρχές, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, δημόσιους φορείς και  την κοινωνία των πολιτών με επίκεντρο τη συμμετοχική διακυβέρνηση, τη σωστή ενημέρωση και διαμεσολάβηση.  

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρέσβης Akbar Ahmed δέχτηκε την πρόσκληση να επισκεφθεί την Αθήνα για μια διάλεξη και μια σειρά συζητήσεων με ευρύτερο θέμα το διαχρονικό διαπολιτισμικό διάλογο ανάμεσα στο Ισλάμ και τη Δύση και την προώθηση της ειρηνικής συνύπαρξης και της αλληλοκατανόησης ανάμεσα στις διαφορετικές κοινότητες των πόλεων που κατοικούμε.   

Ο Πρέσβης Akbar Ahmed είναι σύμφωνα με το BBC «η παγκόσμια κορυφαία προσωπικότητα σε θέματα που αφορούν στο Ισλάμ», έχει διατελέσει Ύπατος Αρμοστής του Πακιστάν στη Βρετανία και σήμερα κατέχει την έδρα Ibn Khaldun Ισλαμικών σπουδών του American University Washington DC.

Είναι  Επισκέπτης Καθηγητής και διακρίθηκε πρώτος πρόεδρος Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών στη Ναυτική Ακαδημία των ΗΠΑ στην Αννάπολι, Μέριλαντ. Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Princeton, Harvard και Cambridge. Έχει δώσει συνεντεύξεις σε τακτά διαστήματα στο CNN, NPR, το BBC και το Al-Jazeera, έχει εμφανιστεί αρκετές φορές στην εκπομπή της Oprah, και έχει προσκληθεί στο Daily Show και στο Nickelodeon. Το φθινόπωρο 2012, ο Πρέσβης Ahmed ήταν Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και του Jesus College.

Είναι συγγραφέας μιας σειράς βραβευμένων βιβλίων όπως τα Discovering Islam, στο οποίο βασίστηκε η σειρά του BBC TV series Living Islam, Journey into Islam:  Η κρίση της παγκοσμιοποίησης, Suspended Somewhere Between, Journey into America: The Challenge of Islam,  και του απονεμήθηκε το Αμερικανικό Βραβείο Βιβλίων για το 2011.  Δύο από τα βιβλία του αναδημοσιεύτηκαν το 2011.

Πρόσφατα δημοσίευσε το The Thistle and the Drone: How America’s War on Terror became a Global War on Tribal Islam (Brookings Institution Press, Μάρτιος 2013).   

Σημαντικότατη επίσης είναι και η συνεισφορά του στο διαπολιτισμικό και διαθρησκευτικό διάλογο με στόχο το γεφύρωμα των σχέσεων ανάμεσα σε διαφορετικούς πολιτισμούς, μέσα από τον αγώνα του για την εξάλειψη της μισαλλοδοξίας και της άγνοιας ανάμεσα σε διαφορετικές κοινωνικές και θρησκευτικές κοινότητες.  Για αυτή τη σημαντική δράση του, του έχει απονεμηθεί το ιδιαίτερου κύρους βραβείο Purpose Prize το 2007, και το πρώτο Gandhi Center Fellowship of Peace Award το 2004.

συντελεστές

Με την υποστήριξη του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

διαβάστε περισσότερα

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τo British Council (Πλατεία Κολωνακίου 17, Αθήνα):  Καίτη Γιακουμάκη, τηλ. 210 3692342, e-mail: katy.yakoumaki@britishcouncil.gr.

Η είσοδος είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιότητας.
Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από κάθε εκδήλωση.
Στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.