Talk Forward / Το ελculture στη Στέγη: Τέχνη στο Δημόσιο Χώρο και η αναζήτηση ενός κοινού τόπου / ΣΤΕΓΗ
menu

Talk Forward / Το ελculture στη Στέγη: Τέχνη στο Δημόσιο Χώρο και η αναζήτηση ενός κοινού τόπου

15 Νοε 2011
Τρίτη 15 Νοεμβρίου: Τέχνη στο Δημόσιο Χώρο και η αναζήτηση ενός κοινού τόπου
19:00 | Εστιατόριο «Θεωρείο» (6ος όροφος)
Είσοδος ελεύθερη

Η συζήτηση για το παρόν και το μέλλον του δημόσιου χώρου είναι διαρκής και αναγκαία. Από τη μια, τα μεγάλα προβλήματα του κέντρου της Αθήνας και ο προβληματισμός επίσημων φορέων γύρω από αυτά, και από την άλλη η έντονη δραστηριοποίηση ομάδων πολιτών σε γειτονιές και η σύνδεσή τους με καλλιτεχνικές ομάδες και δρώμενα ως αντίδοτο στις δυσκολίες της καθημερινότητας. Η τέχνη και η καλλιτεχνική δημιουργία βγαίνουν από τους καθαρούς και «αποστειρωμένους» χώρους, ανακατεύονται και αλληλεπιδρούν με τη βρομιά και τον αέρα της πόλης. Συλλογικότητες καλλιτεχνών ευαισθητοποιούνται και χρησιμοποιούν την τέχνη τους ως μέσο διεκδίκησης του δημοσίου χώρου, αναλαμβάνοντας ρόλο ακτιβιστών.
Πολιτιστικοί φορείς συνδέονται με το δημόσιο χώρο και αποκτούν εξωστρέφεια με δράσεις εκτός των τειχών (Εθνική Λυρική Σκηνή, Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Εθνικό Θέατρο), ενώ το remap KM έρχεται να συνδέσει επιχειρηματικά πλάνα, ιδιωτική πρωτοβουλία, ανάπλαση της περιοχής Κεραμεικού και Μεταξουργείου και καλλιτεχνική δημιουργία, προτείνοντας νέες χρήσεις και πιθανές λύσεις στα δυσεπίλυτα προβλήματα του κέντρου της πόλης.
Τελικά ποιος είναι ο ρόλος της τέχνης στο δημόσιο χώρο; Από την αθωότητα και τον αυθορμητισμό των γκραφιτάδων μέχρι την πολυπλοκότητα φιλόδοξων εγχειρημάτων καταγραφής, τεκμηρίωσης και καλλιτεχνικής δράσης στο κέντρο της Αθήνας, υπάρχει μεγάλη απόσταση, ή μήπως όχι; Μπορεί η τέχνη να συμβάλλει σημαντικά στη διαμόρφωση ενός νέου, ανοιχτού, «κοινού» αστικού περιβάλλοντος που θα εμπεριέχει την ανθρωπιά, την ανεκτικότητα, τη συμπόνια και την ευαισθησία που χαρακτήριζαν από πάντα την ίδια την καλλιτεχνική δημιουργία;

Συμμετέχουν:
Κατερίνα Ανέστη – δημοσιογράφος, συνεργάτις ΥΠΠΟΤ
Αφροδίτη Παναγιωτάκου − Εκτελεστική Υποδιευθύντρια & Διευθύντρια Επικοινωνίας & Marketing Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών
Κωνσταντίνος Αλεξάκος − Αντιπρόεδρος Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Αθηναίων
Έφη Κομνηνού – Διευθύντρια Remap KM
Βασίλης Λούρας – Υπεύθυνος Προβολής και Επικοινωνίας Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Ορέστης Ανδρεαδάκης – Καλλιτεχνικός Διευθυντής φεστιβάλ κινηματογράφου Νύχτες Πρεμιέρας
Δάφνη Βιτάλη – Ιστορικός τέχνης, επιμελήτρια Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
Άννα Λάσκαρη – Καλλιτέχνις

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Κωνσταντίνος Δαγκριτζίκος, ενώ παρεμβάσεις θα γίνουν από προσκεκλημένους του καλλιτεχνικού, εικαστικού χώρου, αρχιτέκτονες, street και graffiti artists, ομάδες θεάτρου δρόμου κ.ά.

***

Το Talk Forward αποτελεί ένα κοινό πρότζεκτ της πολιτιστικής πλατφόρμας ελculture και της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.
Πρόκειται για τη διοργάνωση μηνιαίων συναντήσεων με επαγγελματίες από το χώρο του πολιτισμού, που αναπτύσσουν θέσεις και ανταλλάσσουν ιδέες, τεχνογνωσία, προβληματισμούς γύρω από την πολιτιστική επικαιρότητα με σκοπό την ενίσχυση επαγγελματικών δεξιοτήτων και την επαγγελματική δικτύωση. Οι συναντήσεις αυτές, με τη μορφή ανοιχτών συζητήσεων, επιδιώκουν να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο όπου οι ενδιαφερόμενοι θα γνωρίζονται, θα επικοινωνούν, θα μοιράζονται εμπειρίες, ανοίγοντας το δρόμο για νέες συνεργασίες και συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην υλοποίηση των ιδεών και των οραμάτων τους.