Οι Διάλογοι των Αθηνών / ΣΤΕΓΗ
menu

Οι Διάλογοι των Αθηνών

Η περιπέτεια της ανθρώπινης περιέργειας: Το ταξίδι από τον περιηγητισμό στην αναψυχή

20 Σεπτεμβρίου 2013
10:00
Κεντρική Σκηνή
Ένα εκπαιδευτικό εργαστήριο, με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Είσοδος ελεύθερη
                

  
 
Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία σε σύμπραξη με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών διοργανώνουν εκπαιδευτικό εργαστήριο / ημερίδα με τίτλο «Η περιπέτεια της ανθρώπινης περιέργειας: το ταξίδι από τον περιηγητισμό στην αναψυχή», με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
 
Η εξερεύνηση του αγνώστου, η επιβίωση αλλά και οι συνθήκες της κοινωνικής ζωής,  όπως οι επεκτατικοί πόλεμοι, η ίδρυση αποικιών και το εμπόριο στάθηκαν αφορμή για το ταξίδι σε ολόκληρη την ανθρώπινη ιστορία. Το ταξίδι συνδέεται με την αρχέγονη ανάγκη του ανθρώπου για μετακίνηση, εξερεύνηση και εξέλιξη. Σε κάθε εποχή, η ανθρώπινη περιέργεια και το ταξίδι έχουν τα δικά τους ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Τα ρωμαϊκά οδικά δίκτυα που δημιουργήθηκαν για την επικοινωνία εντός της αυτοκρατορίας έφεραν την επανάσταση στην έννοια της μετακίνησης και του ταξιδιού. Οι οδικές αυτές διαδρομές διατηρούνται έως τους ύστερους χρόνους και σε μερικές περιπτώσεις συνδέονται και με τις διαδρομές των προσκυνητών του Μεσαίωνα. Το ταξίδι συνέχισε να εξελίσσεται και να μεταλλάσσεται μαζί με την τεχνολογική και πολιτιστική εξέλιξη του ανθρώπου και αποτέλεσε και άξονα αυτής της εξέλιξης. Η πολιτιστική και οικονομική ευημερία του σύγχρονου ανθρώπου δημιούργησε την έννοια του ταξιδιού για αναψυχή και, κατά συνέπεια, και τη βιομηχανία του τουρισμού.

Σκοπός της ημερίδας είναι να αναλύσει την ανάγκη του ανθρώπου για την περιπέτεια μέσα από τις διαφορετικές μορφές ταξιδιού από την αρχαιότητα και τα πρώτα περιηγητικά κείμενα του Παυσανία, στα προσκυνηματικά ταξίδια του Μεσαίωνα, στους περιηγητές των πρόσφατων αιώνων μέχρι τη σύγχρονη μορφή αναψυχής. 


Οι Διάλογοι των Αθηνών

Η ημερίδα αποτελεί συνέχεια των Διαλόγων των Αθηνών, που οργανώθηκαν με πρωτοβουλία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης και πραγματοποιήθηκαν στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, τον Νοέμβριο του 2010, σε συνεργασία με το Institut de France, την Academia dei Lincei, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το Πανεπιστήμιο του Stanford, την Ακαδημία Επιστημών της Βιέννης, το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Harvard και την Ακαδημία Αθηνών και με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων από όλο τον κόσμο.  Η έναρξη των Διαλόγων των Αθηνών απετέλεσε ένα εξόχως σημαντικό επιστημονικό και πολιτιστικό γεγονός με διεθνή απήχηση και εμβέλεια, το οποίο παρακολούθησαν ζωντανά και διαδικτυακά περισσότερα από 50.000 άτομα.

Οι Διάλογοι συνεχίζονται διαδικτυακά μέσω του ηλεκτρονικού επιστημονικού περιοδικού, Athens Dialogues e-journal, το οποίο επιμελείται το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (Center of Hellenic Studies) του Πανεπιστημίου Harvard με επικεφαλής τον καθηγητή Gregory Nagy. Η πρωτοποριακή ηλεκτρονική πλατφόρμα που σχεδιάστηκε ειδικά για τους Διαλόγους φιλοξενεί τα κείμενα των ανακοινώσεων, τις παρουσιάσεις τους αλλά και τον ανοιχτό διάλογο επιστημόνων και κοινού σε μία εφαρμογή που σηματοδοτεί τη νέα εποχή των ηλεκτρονικών μέσων. Τα κείμενα είναι εμπλουτισμένα με συνδέσεις περιεχομένου και προσφέρονται για πολλαπλές χρήσεις.

Στη νέα φάση των Διαλόγων των Αθηνών που άρχισε το 2011  με την Ημερίδα που οργανώθηκε στο Παν/μιο Columbia της Νέας Υόρκης  δίνεται έμφαση σε προβλήματα που αφορούν το σύγχρονο άνθρωπο και τον κόσμο που τείνει να διαμορφωθεί τις επόμενες δεκαετίες. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η παρούσα ημερίδα που προσεγγίζει την ανάγκη του ανθρώπου για την περιπέτεια μέσα από τις διαφορετικές μορφές ταξιδιού.  Για το 2013 έχουν προγραμματιστεί δύο ακόμη διοργανώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2012 πραγματοποιήθηκαν ημερίδες αφιερωμένες στη Μετανάστευση (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, 22 Σεπτεμβρίου), στην Επιστήμη, την Τεχνολογία και την Ηθική (Πανεπιστήμιο Harvard, Βοστώνη, 3 Νοεμβρίου) και στην Ψηφιακή Τεχνολογία με έμφαση στη δημοκρατία και την εκπαίδευση (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, 1 Δεκεμβρίου).

συντελεστές

Μεταξύ των ομιλητών είναι οι:
Πέτρος Θέμελης, Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης
Richard Stoneman, Επίτιμο μέλος του τμήματος κλασικών σπουδών του Πανεπιστημίου του Exeter
Αντιγόνη Ζουρνατζή, Ιστορικός, αρχαιολόγος και ερευνήτρια του ΕΙΕ
Gary Vikan, Διευθυντής του Walters Art Museum
Veronica Della Dora, Ερευνητικό μέλος και λέκτορας της Γεωγραφίας της Γνώσης του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ
Γιώργος Τόλιας, Διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών/ ΕΙΕ
Μαρία Κωσταρίδου, Ιστορικός, ερευνήτρια, καθηγήτρια Αγγλικής Λογοτεχνίας
Ιόλη Βιγγοπούλου, Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών /ΕΙΕ
John Walton, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπιλμπάο
Μάγια Τσόκλη, Δημοσιογράφος και δημιουργός της εκπομπής «Ταξιδεύοντας με τη Μάγια Τσόκλη»
 

Η ημερίδα αποτελεί ένα εκπαιδευτικό εργαστήριο που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου «Η Ελληνική Σκέψη σε διάλογο: Προγράμματα Βιωματικής Μάθησης». Το εν λόγω έργο αποτελεί μέρος της Πράξης «Ακαδημία Πλάτωνος: Η Πολιτεία και ο Πολίτης» που υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από Εθνικούς Πόρους.

      

διαβάστε περισσότερα

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του Κύκλου «Λέξεις & Σκέψεις» είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιότητας.
Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από κάθε εκδήλωση.
Για τις ομιλίες των ξένων προσκεκλημένων υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία.

Οι συζητήσεις των κύκλων Λέξεις & Σκέψεις αναμεταδίδονται και με live streaming μέσω του sgt.gr.
Τα βίντεο παραμένουν διαθέσιμα στο sgt.gr και μετά το τέλος της εκδήλωσης.