Αφιέρωμα στον Δημήτρη Δημητριάδη / ΣΤΕΓΗ
menu

Αφιέρωμα στον Δημήτρη Δημητριάδη

Δημήτρης Καραντζάς | Ο κυκλισμός του τετραγώνου

16-27 Οκτωβρίου 2013
20:30
Κεντρική Σκηνή
Κατάλληλο για ανηλίκους άνω των 16 ετών μόνο αν συνοδεύονται από γονείς.
Ένα σπουδαίο έργο για τις ανθρώπινες σχέσεις ανεβαίνει από έναν ταλαντούχο νέο σκηνοθέτη & μία εκλεκτή ομάδα ηθοποιών.
15 – 18 – 28 €
Μειωμ. 10 - 12 - 15 € | Άνεργοι 5 €
Η Στέγη τιμά φέτος τον διεθνούς κύρους Έλληνα συγγραφέα και ένα σπουδαίο έργο για τις ανθρώπινες σχέσεις ανεβαίνει από τον ταλαντούχο νέο σκηνοθέτη Δημήτρη Καραντζά και μία εκλεκτή ομάδα ηθοποιών.

«Η ζωή είναι κάτι το αμείλικτο, κάτι πολύ πιο εχθρικό από αυτό που νομίζουμε», έχει πει ο Δημήτρης Δημητριάδης, ο δημιουργός του κειμένου-ορόσημο Πεθαίνω σαν χώρα, ο κορυφαίος αυτός συγγραφέας και στοχαστής με τη διεθνή αναγνώριση. Για το αμείλικτο της ζωής και το εξίσου αμείλικτο του έρωτα μιλά στο –γεμάτο στροφές, αντιστροφές και επαναλήψεις– αριστουργηματικό έργο του που ανεβαίνει στη Στέγη σε πανελλήνια πρώτη.

Σαν ένα αέναο χορικό της προσμονής και της ματαίωσης το αντιμετωπίζει ο καινοτόμος 26χρονος σκηνοθέτης Δημήτρης Καραντζάς, διατηρώντας άρρηκτη τη σχέση αφήγησης, κίνησης και ήχου. Μια ερωτική εξίσωση του πόθου και της απελπισίας είναι ο Κυκλισμός, τον οποίο ο συγγραφέας αφιερώνει «σ’ αυτούς που ζουν», παρουσιάζοντας έντεκα πρόσωπα διαφορετικών φύλων, γενιών και σεξουαλικών προτιμήσεων, αλλά με μια κοινή και αδήριτη ανάγκη: να αγαπηθούν. Όπως, όμως, λέει ένα από αυτά τα πρόσωπα, ο Μωβ: «Πάντα αναζητούμε αυτό που δεν υπάρχει. Δεν μας αρκεί το υπαρκτό. Αυτό είναι το λάθος μας, αναπόφευκτο όμως, είναι στη φύση μας… Έτσι χάνουμε τις ζωές μας, αλλά και δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να τις κερδίσουμε». Έτσι εκφράζει ο Δημητριάδης το ανέφικτο της ύπαρξής μας και εξωθεί τους ήρωές του στα άκρα. Αυτοπυροβολούνται και αλληλοσκοτώνονται, για να αναστηθούν λίγο μετά με μία και μόνη ελπίδα: μήπως αυτή τη φορά αγαπηθούν.

συντελεστές

Κείμενο: Δημήτρης Δημητριάδης
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς
Κίνηση: Ζωή Χατζηαντωνίου
Ηχητικός σχεδιασμός: Δημήτρης Καμαρωτός
Σκηνικά: Ελένη Μανωλοπούλου
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Βοηθός σκηνοθέτη: Θεοδώρα Καπράλου
Εκτέλεση Παραγωγής: Γιάννα Καμπουρίδου
Παίζουν: Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Γιώργος Γάλλος, Αλεξία Καλτσίκη, Μαρία Κεχαγιόγλου, Γιάννης Κλίνης, Περικλής Μουστάκης, Άρης Μπαλής, Γιάννος Περλέγκας, Όμηρος Πουλάκης, Μαρία Πρωτόπαππα, Χρήστος Στέργιογλου
Καλλιτεχνική Διεύθυνση Αφιερώματος: Κάτια Αρφαρά
Παραγωγή: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών

Η παγκόσμια πρεμιέρα του Κυκλισμού δόθηκε το 2010 στο Odéon, στο Παρίσι, σε σκηνοθεσία του Ιταλού Giorgio Barberio Corsetti, στο πλαίσιο του αφιερώματος που πραγματοποίησε το γαλλικό θέατρο στο έργο του Δημήτρη Δημητριάδη.
 

διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε περισσότερα:

•    Στο πλαίσιο του αφιερώματος στον Δημήτρη Δημητριάδη θα παρουσιαστούν με τη μορφή αναλογίου τρία ακόμη έργα του, η Εκκένωση σε σκηνοθεσία Γιάννη Κόκκου, ο Φαέθων από την ομάδα Vasistas και Το άγγιγμα του βυθού, σε σκηνοθεσία Έλλης Παπακωνσταντίνου. Τα αναλόγια θα εμπλουτιστούν με συζητήσεις που θα γίνουν με ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών.

•    Το φθινόπωρο του 2013 θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις ύψιλον Ο κυκλισμός του τετραγώνου.

•    Ο Δημήτρης Δημητριάδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1944. Το 1963, με υποτροφία του βελγικού κράτους, σπούδασε θέατρο και κινηματογράφο στις Βρυξέλλες, στο Εθνικό Ινστιτούτο Τεχνών Θεάματος (INSAS). Το 1966 έγραψε, αρχικά στα γαλλικά, το πρώτο θεατρικό του έργο, Η τιμή της ανταρσίας στην μαύρη αγορά, το οποίο ανέβηκε στο Παρίσι λίγο μετά τα γεγονότα του Μάη του ‘68, στο Théâtre de la Commune d’Aubervilliers, από τον κορυφαίο Γάλλο σκηνοθέτη Patrice Chéreau, με τον ίδιο τον Σερώ να ερμηνεύει τον βασιλιά του έργου. Θα ακολουθήσουν πολλά ακόμη πεζά, ποιητικά και, βέβαια, θεατρικά έργα, μεταξύ των οποίων και τα: Η Νέα Εκκλησία τού Αίματος (1983), Το Ύψωμα (1991), Η Άγνωστη Αρμονία του Άλλου Αιώνα (1993), Η Αρχή της Ζωής (1995), Η ζάλη των ζώων πριν τη σφαγή (2000), Λήθη και άλλοι τέσσερις μονόλογοι (2002), Διαδικασίες Διακανονισμού Διαφορών (2003), Οδυσσέας (2003), Ιθάκη (2004), Ο κυκλισμός τού τετραγώνου (2006), Όμηρος (2006), Insenso (2007), Χρύσιππος (2008), Το άγγιγμα του βυθού (2008), O Ευαγγελισμός της Κασσάνδρας (2009) Τόκος (2009). Τα έργα του κυκλοφορούν κυρίως από τους εκδοτικούς οίκους Σιαξπηρικόν, Ίνδικτος και Άγρα.

•    Από το 1971, ο Δημητριάδης ασχολείται επαγγελματικά και με τη μετάφραση. Μεταξύ άλλων έχει μεταφράσει: Jean Genet, J.-P. Sartre, Maurice Blanchot, Georges Bataille, Κώστα Αξελό, W. Gombrowicz, Molière, Michel Butor, W. Shakespeare, D. de Nerval, Marguerite Duras, G. Courteline, M. Maeterlinck, H. de Balzac, B.-M. Koltès, P. D. la Rochelle, Samuel Beckett, Julien Green, E.M. Cioran, T. Williams, Alain Robbe-Grillet, καθώς και αρχαίο δράμα: Αισχύλο (Ορέστεια) και Ευριπίδη (Φοίνισσες, Ιππόλυτος, Ελένη, Ιφιγένεια εν Ταύροις).

•    «Μισώ αυτήν την χώρα. Μου έφαγε τα σπλάχνα. Γράφω σ’ εσένα γιατί μαζί ποθήσαμε να είναι γόνιμα αυτά τα σπλάχνα…». Το 1978 δημοσιεύεται το πρώτο του πεζογράφημα Πεθαίνω σαν χώρα (Εκδόσεις Άγρα) και προκαλεί σάλο, παραμένοντας μέχρι σήμερα ένα κείμενο-ορόσημο για τον ελληνικό νεωτερισμό. Έγραψε τότε γι’ αυτό στην εφημερίδα Le Monde ο συγγραφέας, μεταφραστής και ελληνιστής Μισέλ Βόλκοβιτς: «Η Ιστορία της Λογοτεχνίας σηματοδοτείται, κατά καιρούς, από κάποια μοναχικά έργα, που μια τελειότητα στην έκφραση της απελπισίας ή της φρίκης τα κάνει να λάμπουν σαν μαύρα διαμάντια. Το Πεθαίνω σαν χώρα ανήκει σε αυτήν την εντυπωσιακή οικογένεια. Γίνεται να βυθιστούμε πιο βαθιά απ’ όσο αυτό το βιβλίο στα έγκατα του ανθρώπου;»

•    Το 2010, ο Δημητριάδης ήταν το τιμώμενο πρόσωπο στο περίφημο παρισινό θέατρο Odéon, το οποίο, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Olivier Py, τον αναγόρευσε Σύγχρονο Ευρωπαίο Συγγραφέα της Χρονιάς. Στο πλαίσιο του αφιερώματος παρουσιάστηκαν το Πεθαίνω σαν χώρα σε σκηνοθεσία του Μιχαήλ Μαρμαρινού, Η ζάλη των ζώων πριν τη σφαγή σε σκηνοθεσία της Ιταλίδας Caterina Gozzi και δόθηκε η πρεμιέρα του (ανέκδοτου τότε ακόμη στα ελληνικά) έργου Ο κυκλισμός του τετραγώνου σε σκηνοθεσία του Ιταλού Giorgio Barberio Corsetti (παγκόσμια πρεμιέρα). Παράλληλα, από τον Ιανουάριο έως το Μάιο του 2010 πραγματοποιήθηκε μια σειρά εκδηλώσεων με αναλόγια έργων του, ημερίδες, συζητήσεις και αναμεταδόσεις από το κανάλι France Culture.

•    Όταν ο Δημήτρης Καραντζάς (γενν. 1987) σκηνοθέτησε τον Ιβάνοφ του Τσέχοφ το 2010, σε ηλικία 22 ετών, κατέπληξε κοινό και κριτικούς με το ιδιοσυγκρασιακό ταλέντο του. Απόφοιτος της δραματικής σχολής «Εμπρός –θέατρο εργαστήριο» και τελειόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Καραντζάς είναι μέλος της πειραματικής θεατρικής ομάδας Grasshopper, έχει συνεργαστεί με το ελεύθερο θέατρο, το Φεστιβάλ Αθηνών, την Εθνική Λυρική Σκηνή και το Εθνικό Θέατρο, σκηνοθετώντας αρχαίο δράμα, έργα των Τσέχοφ, Ίψεν, Enda Walsh και Ξένιας Καλογεροπούλου, την όπερα Η Κοκκινοσκουφίτσα του Seymour Barab, καθώς και το δικό του Η Γυναίκα που κάθεται. Φέτος, σκηνοθετεί στο Εθνικό Θέατρο το Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε του Luigi Pirandello, με πρωταγωνίστρια την Ξένια Καλογεροπούλου.


Στις 18, 19 και 20 Οκτωβρίου με γαλλικούς υπερτίτλους (μετάφραση στα γαλλικά Δήμητρα Κονδυλάκη και Claudine Galea).

Παραστάσεις καθημερινά εκτός Δευτέρας και Τρίτης.


* Το Άγγιγμα του βυθού κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίνδικτος. Με αφορμή το αφιέρωμα στον Δημήτρη Δημητριάδη, η Εκκένωση και ο Φαέθων κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Σαιξπηρικόν και  Ο κυκλισμός του τετραγώνου από τις εκδόσεις Νεφέλη (Σειρά «Η Γλώσσα του Θεάτρου).
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

27 Οκτ 2013

Μικρή Σκηνή

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Συζήτηση μετά το αναλόγιο ''Το άγγιγμα του βυθού'' Με τον Δημήτρη Δημητριάδη, την Έλλη Παπακωνσταντίνου, τον Αριστείδη Αντονά και τον Γιάννη Σταυρακάκη

22 Οκτ 2013

Μικρή Σκηνή

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Συζήτηση μετά το αναλόγιο ''Φαέθων'' Με τον Δημήτρη Δημητριάδη, την Αργυρώ Χιώτη, την Καίτη Διαμαντάκου και τον Σάββα Πατσαλίδη

18 Οκτ 2013

Κεντρική Σκηνή

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Συζήτηση μετά την παράσταση ''Ο κυκλισμός του τετραγώνου'' Με τον Δημήτρη Δημητριάδη, τον Δημήτρη Καραντζά, τον Γιώργο Βέλτσο και τη Δρ Δήμητρα Κονδυλάκη

15 Οκτ 2013

Μικρή Σκηνή

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Συζήτηση μετά το αναλόγιο ''Η εκκένωση'' Με τον Δημήτρη Δημητριάδη, τον Γιάννη Κόκκο, την Κάτια Αρφαρά και την Τζίνα Πολίτη

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

15 - 27 Οκτ 2013

21:00 Μικρή Σκηνή
5 € (ανά ημέρα)

ΘΕΑΤΡΟ

Αφιέρωμα στον Δημήτρη Δημητριάδη Αναλόγια