In Mute Festival / ΣΤΕΓΗ
menu

In Mute Festival

12 - 13 Οκτωβρίου 2013
21:00
Μικρή Σκηνή
Το φεστιβάλ που δίνει ήχο στη σιωπή. Ηλεκτρονικοί ήχοι του τώρα συνομιλούν με βωβές ταινίες του 1920, σε ένα διήμερο «αταίριαστων» συνυπάρξεων.
18 € (ανά ημέρα)
Μειωμ. 10 € | Άνεργοι 5 €
Αυτό το διήμερο φεστιβάλ αποσκοπεί να αναδείξει τη δυναμική σχέση μεταξύ της σύγχρονης μουσικής έκφρασης και του βωβού κινηματογράφου. Ηλεκτρονικοί ήχοι στα όρια του θορύβου, σιωπηλές μελωδίες ακουστικών οργάνων, αλλά και συχνότητες που κινούνται στο μεταίχμιο του ακουστικού φάσματος θα καταλαμβάνουν τον κενό από ομιλίες, αλλά γεμάτο από ένταση χώρο των βωβών ταινιών.

Το φεστιβάλ περιλαμβάνει μια σειρά παραστάσεων που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν είτε προβολές με συνοδεία μουσικής, είτε συναυλίες με συνοδεία εικόνας. Πιο συγκεκριμένα, ύστερα από ειδική ανάθεση της Στέγης, ο Αυστραλός συνθέτης, παραγωγός και εικαστικός Lawrence English θα παρουσιάσει ζωντανά ένα νέο μουσικό έργο για την προβολή της γεμάτης ανθρωπολογικούς και πολιτικούς συμβολισμούς ταινίας Strike του Sergei Eisenstein. Οι Silent Move, ένα ελληνικό ντουέτο (Βασίλης Τζαβάρας και Γιάννης Παξεβάνης) που διαμορφώθηκε από τις βωβές ταινίες τρόμου, θα συνοδεύσει την ταινία του Jean Epstein The Fall of the House of Usher (Η πτώση του Οίκου των Άσερ), βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Edgar Allan Poe. Ο Γερμανός καλλιτέχνης Thomas Köner, στα όρια μεταξύ ακουστικής και οπτικής εμπειρίας, θα δημιουργήσει τον ιδανικό «χώρο» για το γυρισμένο στον Αρκτικό Κύκλο ντοκυμανταίρ Nanook of the North του Robert J. Flaherty, ενώ οι έντονοι κιθαριστικοί ήχοι του Μιχάλη Μοσχούτη θα πλαισιώσουν τη δραματική ιστορία μιας γυναίκας που βρίσκεται υπό την κυριαρχία του ανέμου, στο έργο The Wind του Victor Sjöström.

Την Κυριακή, πριν από τις προβολές (19:30-20:30), θα γίνει συζήτηση με θέμα το βωβό κινηματογράφο και τη σύγχρονη μουσική. Στην συζήτηση, που θα είναι ανοιχτή στο κοινό, θα λάβουν μέρος οι μουσικοί του φεστιβάλ και οι σκηνοθέτες Κωνσταντίνος Φραγκόπουλος, Μιχάλης Κωνσταντάτος και Γιώργος Ζώης. Οι ομιλίες θα γίνουν στα αγγλικά.

συντελεστές

Επιμέλεια Φεστιβάλ: Μιχάλης Μοσχούτης

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σάββατο 12 Οκτωβρίου

The Wind (1928)
Σκηνοθεσία: Victor Sjöström
Διάρκεια: 78'
Μουσική: Μιχάλης Μοσχούτης (κιθάρα, laptop)

Nanook of the North (1922)
Σκηνοθεσία: Robert J. Flaherty
Διάρκεια: 79'
Μουσική: Thomas Köner (laptop) & Ivana Neimarevic (πιάνο)

Κυριακή 13 Οκτωβρίου

The Fall of the House of Usher (1928)
Σκηνοθεσία: Jean Epstein
Διάρκεια: 66'
Μουσική: Silent Move (Βασίλης Τζαβάρας: πιάνο, κιθάρα & Γιάννης Παξεβάνης: κιθάρα, tapes)

Strike (1925)
Σκηνοθεσία: Sergei Eisenstein
Διάρκεια: 89'
Μουσική: Lawrence English (laptop)


* Ευχαριστούμε την Πρεσβεία των ΗΠΑ για τη δωρεάν παραχώρηση των δικαιωμάτων της ταινίας The Wind. Tο εισιτήριο για την προβολή αυτή αντιστοιχεί στη μουσική συνοδεία.
 

διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε περισσότερα:

•    Ο Τόμας Καίνερ, που έχει συνθέσει μουσική για περισσότερες από 25 βωβές ταινίες τα τελευταία 20 χρόνια, το 2012 τιμήθηκε με το βραβείο Nam June Paik και παράλληλα εμφανίζεται πολύ συχνά σε μουσικά φεστιβάλ ανά τον κόσμο (για τη δισκογραφική του δουλειά), στο In Mute θα παρουσιάσει για πρώτη φορά μια βωβή ταινία σε φεστιβάλ που δεν είναι αποκλειστικά κινηματογραφικό. Το πολύ επιτυχημένο dub techno ντουέτο του με τον Andy Mellwig, που ονομάζεται Porter Ricks, θα εμφανιστεί ζωντανά, ύστερα από αρκετά χρόνια απουσίας, την εβδομάδα μετά το In Mute, σε ένα από τα πιο ενημερωμένα φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής, το Unsound Festival της Κρακοβίας.

•    Ο Λώρενς Ήνγκλις είναι ιδρυτής και διευθυντής του καλλιτεχνικού φορέα Room 40. Εκδίδει πολλούς δίσκους και βιβλία κάθε χρόνο, ενώ παράλληλα διοργανώνει διάφορες εκδηλώσεις και εκθέσεις.

•    Από το ελληνικό ντουέτο των Silent Move αναμένεται προσεχώς μια δισκογραφική κυκλοφορία με τη μουσική που έχουν γράψει για το φιλμ The Passion of Joan of Arc (1928) του Carl Theodor Dreyer.

•    Ο Μιχάλης Μοσχούτης έχει συνθέσει και στο παρελθόν μουσική για ταινία του Βίκτορ Σγαίστρεμ. Το καλοκαίρι του 2012, στο διήμερο φεστιβάλ του κινηματογράφου Τριανόν «Αυτοσχεδιασμός και Σινεμά», είχε συνοδεύσει την προβολή της ταινίας A Man There Was (1917) του ίδιου σκηνοθέτη. Στο φεστιβάλ εκείνο προβλήθηκαν 4 βωβές ταινίες με ζωντανή μουσική από τους Silent Move, Μιχάλη Μοσχούτη, Μπάμπη Παπαδόπουλο και Γιώργο Κατσάνο.

•    Το φιλμ Nanook of the North θεωρείτε το πρώτο μεγάλου μήκους ντοκυμανταίρ στην ιστορία του κινηματογράφου, αν και πολλά στοιχεία της ταινίας είναι κατασκευασμένα και αρκετές σκηνές σκηνοθετημένες. Το πραγματικό όνομα του Νανούκ ήταν Allakariallak και η γυναίκα στην ταινία δεν ήταν η πραγματική του γυναίκα. Επίσης, την εποχή που γυρίστηκε το ντοκυμανταίρ, οι Ινουίτ είχαν κανονικά όπλα με τα οποία κυνηγούσαν, αλλά ο Φλάχερτυ τους είχε ζητήσει να μην τα χρησιμοποιούν προκειμένου να κινηματογραφήσει το πώς θα ήταν η ζωή τους αν δεν είχαν επαφές με το Δυτικό πολιτισμό.

•    Ο Σεργκεί Αϊζενστάιν σκηνοθέτησε την ταινία Strike σε ηλικία 27 ετών. Ήταν η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του.

•    Ο Ζαν Επστάιν αρχικά συνεργάστηκε με τον Luis Buñuel για το σενάριο της ταινίας Η πτώση του Οίκου των Άσερ, η οποία είναι βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Edgar Allan Poe. Όμως, στην πορεία οι δύο κινηματογραφιστές τσακώθηκαν και η συνεργασία τους έλαβε τέλος.

•    Η ταινία The Wind είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Dorothy Scarborough. Όπως στο μυθιστόρημα, έτσι και στην αρχική εκδοχή της ταινίας η ηρωίδα Letty «χάνεται» μέσα στην ανεμοθύελλα και πεθαίνει. Όμως, το στούντιο της Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) δεν ενέκρινε το τέλος της ιστορίας και επέβαλε ένα –όχι και τόσο ταιριαστό– happy ending.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

13 Οκτ 2013

Μικρή Σκηνή

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Πριν τις προβολές συζήτηση με τους μουσικούς του ''In Mute Festival'' και Έλληνες σκηνοθέτες