Ακούστε την εποχή σας! / ΣΤΕΓΗ
menu

Ακούστε την εποχή σας!

Σεμινάριο μουσικής ακρόασης για όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα για τη σύγχρονη μουσική

Τις Τετάρτες 2, 9, 16, 23 & 30 Οκτωβρίου και 6 Νοεμβρίου 2013
19:00-21:00
Χώρος πολλαπλών λειτουργιών
Είναι πράγματι «δύσκολη» η σύγχρονη μουσική; Πώς εγγράφονται στον ήχο οι εμπειρίες του σήμερα;
48€ (και για τις έξι συναντήσεις του κάθε κύκλου)
Σε αυτό το πρωτότυπο σεμινάριο, η Στέγη μας δίνει τα εργαλεία ακρόασης της σύγχρονης μουσικής, με στόχο αυτή να γίνει κατανοητή από όλους χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις μουσικολογίας. Ο Jean-Paul Olive, καθηγητής μουσικολογίας στο Πανεπιστήμιο VIII του Παρισιού και ο Χρήστος Καρράς, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Μουσικής στη Στέγη, δημιούργησαν από κοινού έναν κύκλο έξι συναντήσεων, κατά τις οποίες προσεγγίζουν τη Δυτική μουσική του 20ού και 21ου αιώνα μέσα από δύο βασικές κατηγορίες: το χρόνο και τη μουσική ύλη.
Όλες οι μουσικές του κόσμου, σε όλες τις εποχές, χρησιμοποιούν μόνον κάποιους από τους άπειρους συνδυασμούς ήχων που μπορούν να ακουστούν. Γιατί ο εκάστοτε συνθέτης επιλέγει αυτούς συγκεκριμένα τους συνδυασμούς; Ποια είναι η ύλη της μουσικής σε κάθε κοινωνία; Τι είναι θεμιτό να είναι στοιχείο της μουσικής και τι όχι; Επίσης, σε κάθε εποχή η μουσική και κάθε μουσικό έργο ξεδιπλώνονται στο χρόνο. Ο χρόνος αυτός έχει διάφορες ποιότητες: Μπορεί να είναι στατικός, με παλμό ή συνεχής. Υπάρχει επίσης ο κοινωνικός και ο τελετουργικός χρόνος.
 
Ποιο χρόνο δημιουργεί κάθε μουσική; Στο σεμινάριο, που δεν είναι ούτε ιστορία της μουσικής ούτε μάθημα ανάλυσης, ο Χρήστος Καρράς αποκαλύπτει τους χρόνους, τις γλώσσες και τις ύλες της σύγχρονης μουσικής και βοηθά στην ανάγνωση αυτών των επιλογών. Ρίχνοντας γέφυρες με τις μουσικές του παρελθόντος και αποφεύγοντας τους τεχνικούς όρους, μας προτείνει δρόμους για να προσεγγίσουμε το σήμερα. Στη συνέχεια, μέσα από την ακρόαση σημαντικών παραδειγμάτων, μας βοηθά να κατανοήσουμε τη σύγχρονη μουσική και –γιατί όχι;– να την αγαπήσουμε.

 
* Θα πραγματοποιηθεί δεύτερος κύκλος του εργαστηρίου κατά το 2014 τις Δευτέρες 10, 17, 24 & 31 Μαρτίου και 7 & 14 Απριλίου 2014

συντελεστές

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί από τον υπεύθυνο του Τομέα Μουσικής της Στέγης Χρήστο Καρά.

διαβάστε περισσότερα

Απευθύνεται σε:
Ενήλικες που θέλουν να μάθουν περισσότερα για τη σύγχρονη μουσική.

Προϋποθέσεις:
Η παρακολούθηση όλου του κύκλου

Κρατήσεις:
Tηλ: 213 017 8002
Email: education@sgt.gr
Yπεύθυνη: Μυρτώ Λάβδα