Kεφάλαιο 24 / Mechanimal / ΣΤΕΓΗ
menu

Kεφάλαιο 24 / Mechanimal

Secret Gig I

8 Νοεμβρίου 2013
21:00
Μικρή Σκηνή
Ένα συγκρότημα-κεφάλαιο για την ελληνική ανεξάρτητη ροκ σκηνή κι ένα από τα πιο δυναμικά νέα σχήματα μοιράζονται με το κοινό της Στέγης τα μυστικά του εναλλακτικού ήχου.
15 €
Μειωμ. 10 € | Άνεργοι 5 €
Τα Secret Gigs είναι μια νέα πρωτοβουλία της Στέγης στο πλαίσιο της φιλοσοφίας της να φιλοξενήσει όσο το δυνατόν ευρύτερες τάσεις της σύγχρονης ελληνικής τέχνης. Σε τρεις συναυλίες, προσφέρει στο μεν κοινό την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με συγκροτήματα της εναλλακτικής σκηνής, στα ίδια δε τα σχήματα να εμφανιστούν σε ένα χώρο με άρτια ακουστική. Παράλληλα, με το διαγωνισμό εφηβικών συγκροτημάτων, δίνει βήμα και φωνή σε αυτούς που εκπροσωπούν το μέλλον της συγκεκριμένης μουσικής. Στο πρώτο Secret Gig θα εμφανιστούν ένα από τα πιο καταξιωμένα (Κεφάλαιο 24) και ένα από τα πιο ελπιδοφόρα (Mechanimal) σχήματα της σκηνής αυτής.

Το συγκρότημα Κεφάλαιο 24 σχηματίστηκε στα Ιωάννινα από φοιτητές της ιατρικής, το 1982. Σταθερός πυρήνας του γκρουπ είναι ο πολυοργανίστας, συνθέτης αλλά και γιατρός Αντώνης Λιβιεράτος και οι αδελφοί Μπουλουχτσή (Περικλής, Βαγγέλης), που ύστερα από τρεις δεκαετίες δισκογραφικής και συναυλιακής παρουσίας παραμένουν μαζί. Αφήνουν ανοιχτό το ερώτημα για το «εάν κατατάσσονται στην πρωτοπορία ή σε μια λαϊκή (ποπ) μουσική». Δέχονται ως υλικό τους καθετί, «από την ηχοποιητική μυσταγωγία μέχρι τον καθαρό θόρυβο» δοκιμάζοντας επίσης μονοπάτια ambient και experimental, ηλεκτρονικά και ηλεκτροακουστικά.

Οι Mechanimal είναι ένα νέο συγκρότημα που δημιουργήθηκε από τον Γιάννη Παπαϊωάννου, μουσικό και παραγωγό με μακρόχρονη διαδρομή στην ελληνική ανεξάρτητη σκηνή. Το ομώνυμο ντεμπούτο άλμπουμ τους θεωρήθηκε από τα πιο ενδιαφέροντα της περασμένης χρονιάς. Ο ήχος τους συνδυάζει θεατρικά φωνητικά, μονοφωνικούς συνθετητές, μετρονομικό θόρυβο και παραμορφωμένες κιθάρες.

συντελεστές

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 24
Αντώνης Λιβιεράτος: πλήκτρα, ηλεκτρονικά, φωνή
Βαγγέλης Μπουλουχτσής: μπάσο, ηλεκτρονικά, φωνή
Περικλής Μπουλουχτσής: κιθάρες, μελόντικα, φλογέρες
Σόλης Μπαρκί: κρουστά
Γιάννης Τρυφερούλης: τύμπανα

MECHANIMAL
Γιάννης Παπαϊωάννου: συνθεσάιζερ, πλήκτρα
Freddie F.: φωνητικά
Κώστας Ματιάτος: κιθάρες
Αγγελική Βρεττού: visuals
Μάριος Δαπέργολας: βιόλα
 

διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε περισσότερα:

•    Το Κεφάλαιο 24 οφείλει το όνομά του σε ένα τραγούδι του Syd Barrett (“Chapter 24”). Το πρώτο τους άλμπουμ, Tin Invaders (1988), είχε αγγλόφωνα τραγούδια. Ακολούθησε ο οργανικός δίσκος Το ευρετήριο των συμπτώσεων (1995). Τα δύο πιο πρόσφατα άλμπουμ τους, Drop-in / Drop-out (2007) και The Red Giant Meets the White Dwarf (2011), συνέστησαν εκ νέου το γκρουπ στο κοινό της αυτοσχεδιαστικής, πειραματικής ελληνικής μουσικής σκηνής.

•    Ο Αντώνης Λιβιεράτος, συνθέτης, κιθαρίστας, πιανίστας, παραγωγός, αλλά και γιατρός (παθολογοανατόμος – βελονιστής), έχει συνυπάρξει ή συνεργαστεί και με τα σχήματα Illegal Operation (που εμφανίζονται στο δεύτερο Secret Gig) και Sigmatropic, ενώ διατηρεί και το σχήμα Dr. Atomik. Ο προσωπικός του δίσκος Το τεράστιο κίτρινο πράγμα (1997) απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και σχόλια.

•    Ο τραγουδιστής των Mechanimal Freddie F. είναι παράλληλα και φωτογράφος και έχει απαθανατίσει πολύ ενδιαφέροντα πορτρέτα στην Αθήνα και τη Νέα Υόρκη. Το συγκρότημα άλλωστε δίνει έμφαση στην εικόνα, όπως αποδεικνύει και η συμμετοχή της video-artist Αγγελικής Βρεττού.

•    Ο Γιάννης Παπαϊωάννου υπήρξε μουσικός στο πρώτο κύμα της ανεξάρτητης ελληνικής σκηνής, στη δεκαετία του ’80, συμμετέχοντας στα σχήματα Rehearsed Dreams και Raw. Αργότερα, έκανε μια στροφή στην ηλεκτρονική μουσική κυκλοφορώντας τους δίσκους του κάτω από το όνομα Ion.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

11 Ιουν 2014

21:00 Μικρή Σκηνή
15 €
Μειωμ. 10 € | Άνεργοι 5 €

ΜΟΥΣΙΚΗ

Baby Guru / Tango with Lions Secret Gig III

8 Φεβ 2014

21:00 Μικρή Σκηνή
15 €
Μειωμ. 10 € | Άνεργοι 5 €

ΜΟΥΣΙΚΗ

Last Drive / Illegal Operation Secret Gig II