Εταιρεία Θεάτρου Χώρος / Σίμος Κακάλας / ΣΤΕΓΗ
menu

Εταιρεία Θεάτρου Χώρος / Σίμος Κακάλας

Τέλος

13-24 Νοεμβρίου 2013
21:00
Μικρή Σκηνή
Η ανήσυχη ομάδα του Σίμου Κακάλα έρχεται για πρώτη φορά στη Στέγη καταθέτοντας τη δική της εκδοχή για τη συντέλεια του κόσμου.
18 €
Μειωμ. 10 € | Άνεργοι 5 €
Μετά από μια μεγάλη καταστροφή, οι πέντε τελευταίοι άνθρωποι στον πλανήτη φτάνουν στο μοναδικό σημείο του πολιτισμού που έχει μείνει όρθιο. Εκεί θα περάσουν τις τελευταίες τους ώρες χωρίς να μπορούν πια να περιμένουν κανέναν και τίποτα. Τι θα μπορούσε να συμβεί ανάμεσα στους πέντε εναπομείναντες ανθρώπους; Πού βρίσκονται τελικά; Είναι στʼ αλήθεια οι τελευταίοι;

Η Εταιρεία Θεάτρου «Χώρος» καταθέτει τη δική της εκδοχή για το τέλος της ανθρωπότητας.

Η παράσταση είναι αποτέλεσμα μιας εκτενούς δουλειάς με κείμενα του 20ού αιώνα. Οι λέξεις των Στάνισλαβ Βίτκιεβιτς, Μαξίμ Γκόρκι, Ευγένιου Ιονέσκο, Δημήτρη Δημητριάδη, Τ.Σ. Έλιοτ, Σάμουελ Μπέκετ, Αυγούστου Στρίντμπεργκ, Ζαν-Πωλ Σαρτρ, Μωρίς Μαίτερλινγκ, Ευγένιου Οʼ Νηλ, Άντον Τσέχωφ, Μπερνάρ-Μαρί Κολτές χρησιμοποιούνται ως θραύσματα της πραγματικότητας και ως αφορμή για σκηνικές δράσεις. Μια καινούργια ιστορία που επικεντρώνεται στη συμπεριφορά των ανθρώπινων όντων μέσα σε συνθήκες κρίσιμες για την επιβίωσή τους.

Όταν όλα έχουν τελειώσει, συνεχίζουμε άραγε να προσπαθούμε να ζούμε με κάθε κόστος; Μπορούμε να ονειρευόμαστε πάντα; Υπάρχει πάντα κάτι χειρότερο να περιμένουμε ή το χειρότερο βρίσκεται ήδη μέσα μας;
Μια αλληγορία για τη συμπεριφορά του ανθρώπινου είδους κάτω από συνθήκες εξαθλίωσης.

συντελεστές

Σκηνοθεσία: Σίμος Κακάλας
Σύνθεση κειμένων - Δραματουργική Επεξεργασία: Έλενα Μαυρίδου
Σκηνικά & Κοστούμια: Kenny MacLellan
Μουσική - Ηχητικό περιβάλλον: Γιώργος Μαυρίδης
Φωτισμοί: Περικλής Μαθιέλλης
Βοηθός Σκηνοθέτη & Βοηθός Δραματολόγος: Δημήτρης Καλακίδης
Παίζουν: Δήμητρα Κούζα, Έλενα Μαυρίδου, Δήμητρα Λαρεντζάκη, Βαγγέλης Κρανιώτης, Μιχάλης Βαλάσογλου
Παραγωγή: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών

Ευχαριστούμε θερμά τον Δημήτρη Δημητριάδη για την παραχώρηση άδειας χρήσης αποσπασμάτων από τα έργα του Η άγνωστη αρμονία του άλλου αιώνα (εκδόσεις Άγρα, Αθήνα, 1992) και Η αρχή της ζωής (εκδόσεις Άγρα, Αθήνα, 1995).

Για το κείμενο της παράστασης χρησιμοποιήθηκαν αποσπάσματα από τα παρακάτω έργα:
Μεταφυσική ενός δικέφαλου μοσχαριού, Στανισλάβ Βίτκιεβιτς
Στο βυθό, Μαξίμ Γκόρκι
Η πείνα και η δίψα, Ευγένιος Ιονέσκο
Ρινόκερος, Ευγένιος Ιονέσκο
Η άγνωστη αρμονία του άλλου αιώνα, Δημήτρης Δημητριάδης
Η αρχή της ζωής, Δημήτρης Δημητριάδης
Οι κούφιοι ανθρώποι, Τ.Σ. Έλιοτ
Περιμένοντας τον Γκοντό, Σάμουελ Μπέκετ
Ονειρόδραμα, Αύγουστος Στρίντμπεργκ
Κεκλεισμένων των θυρών, Ζαν Πωλ Σαρτρ
Το γαλάζιο πουλί, Μωρίς Μαίτερλινκ
Πόθοι κάτω απ’ τις φτελιές, Ευγένιος Ο’ Νηλ
Ο γάμος, Άντον Τσέχωφ
Ρομπέρτο Τσούκκο, Μπερνάρ-Μαρί Κολτές
Με τα δόντια, Θόρντον Ουάιλντερ
Θαλασσογραφία, Έντουαρντ Άλμπη
 

διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε περισσότερα:

•    Ο Σίμος Κακάλας γεννήθηκε το 1973 στη Θεσσαλονίκη. Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, έκανε τα πρώτα του βήματα στο θέατρο ως ηθοποιός, μέχρις ότου στράφηκε στη σκηνοθεσία, καταθέτοντας με την Εταιρεία Θεάτρου Χώρος ιδιοσυγκρασιακές παραστάσεις που προκάλεσαν αίσθηση. Ανάμεσά τους είναι η manga εκδοχή στην Γκόλφω του Σπ. Περεσιάδη, με τον τίτλο Goλfω project, το αυτοσχεδιαστικό –σαν σε συνθήκη πρόβας– Λιωμένο βούτυρο του Σ. Σερέφα (Έπαινος Σκηνοθεσίας 2008, Ένωση Ελλήνων Κριτικών) και η Ερωφίλη του Γ. Χορτάτση με τρεις μόνο γυναίκες-ηθοποιούς σε ένα ρεσιτάλ αφηγηματικής δεινότητας.

•    Το καλοκαίρι του 2012, στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ, ο Σίμος Κακάλας παρουσίασε στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου την παράσταση Άσκηση Επίδαυρος-Σύσσημον, μια συρραφή από σπαράγματα των τριών κορυφαίων αρχαίων τραγικών, καθώς και από στίχους της ποιητικής συλλογής Σύσσημον ή Τα Κεφάλαια του Νίκου Παναγιωτόπουλου.

•    Τη σύνθεση και τη δραματουργική επεξεργασία των κειμένων στην παράσταση Τέλος επιμελείται η ηθοποιός Έλενα Μαυρίδου, βασικό μέλος της Εταιρείας Θεάτρου Χώρος, η οποία τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης νέας Ελληνίδας ηθοποιού «Μελίνα Μερκούρη» το 2008.

•    Ο «Χώρος» είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που ιδρύθηκε το 2004 στη Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησε με στόχο την έρευνα ενός «φτωχού θεάτρου» με τοπικά θεατρικά χαρακτηριστικά εμπνεόμενο και τροφοδοτούμενο από τις πρακτικές των μπουλουκιών που έδρασαν στην ελληνική περιφέρεια τον 20ο αιώνα.  Πρόκειται για έναν περιοδεύοντα θίασο ρεπερτορίου.


* Παραστάσεις καθημερινά εκτός Δευτέρας & Τρίτης
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

17 Νοε 2013

Μικρή Σκηνή

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Συζήτηση μετά την παράσταση με τα μέλη της Εταιρείας Θεάτρου "Χώρος"