Medea Electronique / ΣΤΕΓΗ
menu

Medea Electronique

Soundscapes / Landscapes

Η εφαρμογή τρέχει όλο τον χρόνο.
Δευτέρα – Παρασκευή  16:00-20:00
Σάββατο – Κυριακή  12:00-20:00
(επιστροφή συσκευής στις 21:00)
Ένας οπτικοακουστικός περίπατος στην γειτονιά της Στέγης και στον άγνωστο «Νέο Κόσμο». Βγες βόλτα, δες και άκου την πόλη που δεν ήξερες ότι είναι εκεί.
Δωρεάν
Καλλιτέχνες του ήχου και της εικόνας ερευνούν και δημιουργούν μια νέα μορφή καλλιτεχνικής ψηφιακής χαρτογράφησης της αθηναϊκής γειτονιάς του Νέου Κόσμου και καλούν σε real-time περιήγηση σε αυτή την οριακή περιοχή της πόλης. Tα προσφυγικά κτίρια, το Ίντερνετ καφέ, οι εκκλησίες, οι δημόσιοι κοινόχρηστοι χώροι, η λαϊκή αγορά, το τζαμί-γκαράζ, η Αρμένικη κοινότητα, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Lido Palace, οι δρόμοι και, πίσω και μέσα σε όλα αυτά, τους ανθρώπους, την ιστορία και το παρόν τους.

Ανακαλύψτε μια παράλληλη πραγματικότητα μέσα στη πόλη!
To Soundscapes Landscapes είναι μια παράλληλη διαδρομή στην πόλη μέσω smart phone ή tablet. Πίσω από την πραγματικότητα της πόλης, αποκαλύπτει μια άλλη διάσταση με ήχους και εικόνες, που μεταμορφώνει τη βόλτα στην πόλη σε μια διαδραστική εμπειρία.

Ξεκινώντας από τη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, η διαδρομή εκτείνεται πέρα από τη λεωφόρο Συγγρού και φτάνει μέχρι το σταθμό του Μετρό «Νέος Κόσμος». Κάθε πεζοδρόμιο, κάθε γωνία του δρόμου, κάθε κτίριο μπορεί να κρύβει μια ηχητική ή εικαστική έκπληξη. Εσείς, μένει μόνο να περπατήσετε την περιοχή και να τις ανακαλύψετε.

Κατεβάστε και ενεργοποιήστε την εφαρμογή στη δική σας συσκευή ή δανειστείτε μια συσκευή από τη Στέγη. Αν δεν γνωρίζετε την περιοχή, μπορείτε να μελετήσετε για λίγο το χάρτη στο έντυπο. Μπορείτε από πριν να χαράξετε την πορεία που θα ακολουθήσετε ή να περιπλανηθείτε ελεύθερα στην περιοχή.

Δεν είστε υποχρεωμένοι να επισκεφθείτε όλα τα σημεία, ούτε να περπατήσετε όλη τη διαδρομή του χάρτη. Η επιλογή είναι δική σας.

Κατεβάστε την εφαρμογή και το περιεχόμενό της στη δική σας συσκευή:
από το Google play (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.calvium.soundland)
ή από το iTunes (https://itunes.apple.com/gr/app/soundscapeslandscapes-player/id808749235?mt=8)
 
Πατήστε εδώ για να δείτε οδηγίες σχετικά με τη λειτουργία της εφαρμογής.

συντελεστές

SoundscapesLandscapes
Παραγωγή: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών
Ένα πρότζεκτ της Medea Electronique, 2013/2014
Διαδραστικός Χάρτης – Ρίζωμα 1 / Νέος Κόσμος

Συντελεστές
Ήχος: Χρήστος Καρράς, Βασίλης Κουντούρης (studio19st), Μαρίνος Κουτσομιχάλης, Μανώλης Μανουσάκης, Κώστας Μπώκος (studio19st), Tim Ward
Βίντεο: Παναγιώτης Γουμπούρος, Κλεοπάτρα Κοραή, Michael Larsson
Curator-Κείμενα: Αγγελική Πούλου
Σχεδιασμός Εφαρμογής: Calvium
Σχεδιασμός Χάρτη: beetroot.gr
Οργάνωση Παραγωγής: Μανώλης Μανουσάκης
Εκφωνήσεις: Νάντια Δεληγιάννη, Γιάννης Ευαγγελίδης, Σταύρος Λουκέρης, Χάρης Μαυρουδής

Οι κάτοικοι του Νέου Κόσμου συνέβαλαν σημαντικά στην υλοποίηση του πρότζεκτ. Ευχαριστούμε θερμά για την υποδοχή, τη βοήθεια και τη ζεστασιά τους: τον Πατέρα Κωνσταντίνο εκ του Ιερού Ναού Αναλήψεως, την Πρυτανεία του Παντείου Πανεπιστημίου, τη Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδας, την Ορθόδοξη Αρμενική Εκκλησία Αγίου Καραμπέτ· τη Λέσχη Αλληλεγγύης Νέου Κόσμου· τον Τόμας, ιδιοκτήτη του Thomas Kebab, το Παρεάκι Καφέ, το Café Εφήμερον, το σούπερ-μάρκετ Σκλαβενίτης· τον Χρήστο Προβέζη για τη χρήση του χάρτη του 1915· τη Δωροθέα Αναστασιάδου για τη συμβολή της στις συνεντεύξεις με τους κατοίκους του Νέου Κόσμου· την Άννα Λιδάκη· το Cornell Lab of Ornithology – Macaulay Library, για τη χρήση αποσπασμάτων ηχογραφήσεων· και όλους εκείνους που κοντοστάθηκαν να μας μιλήσουν, να δουν τι κάνουμε, να μας πουν την ιστορία τους, να μοιραστούν μαζί μιας μια εικόνα ή μια πληροφορία· τέλος, τη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.
 
Ακούγονται ηχογραφημένα αποσπάσματα ποιημάτων των:
Έκτορα Κακναβάτου, «Quantum», Ποιήματα, Α΄ τόμος (1943-1974), Αθήνα, Εκδόσεις Άγρα, 1990· Θωμά Κιάου, «Επιλογή» (ανέκδοτο)· Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι, «Ενήλικας», Ο Μαγιακόφσκι: Τα εύκολα και τα δύσκολα, μτφρ. Μήτσος Αλεξανδρόπουλος, Αθήνα, Εκδόσεις Γκοβόστη, 2011· Μιράντας Παπαδοπούλου, «Εις αναζήτησιν», Χωρίς, Εκδόσεις ΠΟΤέ ΞΑΝά, 2010· Τίτου Πατρίκιου, «Υμνώ το σώμα», Συγκατοίκηση με το παρόν, Αθήνα, Εκδόσεις Κέδρος, 2011· Αλέκου Πούλου, «Πρόλαβε τη ζωή σου», Χαρτογραφήσεις νοσταλγίας, Αθήνα, Εκδόσεις Αγέρι, 1995· Γιώργου Σεφέρη, «Ένας λόγος για το καλοκαίρι» (Σχέδια για ένα καλοκαίρι), Ποιήματα, Αθήνα, Εκδόσεις Ίκαρος, 2012· Γιάννη Σκαρίμπα, «Εαυτούληδες», Άπαντες Στίχοι 1936-1970, Αθήνα, Εκδόσεις Νεφέλη, 2010· Γιάννη Στίγκα, «Με τον τρόπο του Γ.Σ.», Ο δρόμος μέχρι το περίπτερο, Αθήνα, Εκδόσεις Μικρή Άρκτος, 2012· καθώς και το κείμενο του Αντόνιο Γκράμσι «Μισώ τους αδιάφορους».

Χρησιμοποιήθηκαν επίσης αποσπάσματα των:
Giorgio Agamben, “What does it mean to be Contemporary?” (πρωτ. Che cos'è il contemporaneo?), 2007· Κώστα Αξελού, Μεταμορφώσεις, μτφρ. Κατερίνα Δασκαλάκη, Αθήνα, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 1998· Γιάννη Κυριακίδη, Εθνικοαπελευθερωτικός Αγώνας / Νέα Σμύρνη – Φάληρο, 1941-1945, Νέα Σμύρνη, ιδιωτική έκδοση, 1983· (Αγίου) Μάξιμου του Ομολογητή, Λόγοι περί Αγάπης, 7ος αιώνας· Valère Novarina, Μπροστά στον λόγο, μτφρ. Λουίζα Μητσάκου, Αθήνα, Εκδόσεις Παπαζήση, 2003· Gilles Deleuze & Felix Guattari, Milles Plateaux, Παρίσι, Editions de Minuit, 1980· Tom Robbins, Ακόμα και οι καουμπόισσες μελαγχολούν, μτφρ. Γιάννης Κωστόπουλος & Γιώργος Μπαρουξής, Αθήνα, Εκδόσεις Αίολος, 1998.

Πολύτιμο υπήρξε το δοκίμιο του Σταύρου Σταυρίδη Από την πόλη οθόνη στην πόλη σκηνή, Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα, 2001.

διαβάστε περισσότερα

Η Medea Electronique απαρτίζεται από δημιουργούς που μοιράζονται μια διάθεση για πρωτοπορία, κινούμενοι στον ευρύτερο χώρο της σύγχρονης τέχνης. Τα μέλη της ομάδας, ενεργά σε τομείς όπως η μουσική, η κινούμενη εικόνα, η ζωγραφική, τα πολυμέσα, η ρομποτική, οι διαδραστικές τεχνολογίες και η παραγωγή πολυμεσικών εκδηλώσεων, συγχωνεύουν διάφορα πεδία έρευνας και πρακτικής σε μια προσπάθεια ανάπτυξης ενός ιδιαίτερου ύφους. Η δραστηριότητα της Medea Electronique περιλαμβάνει σύγχρονες θεατρικές παραστάσεις, πειραματικά οπτικοακουστικά δρώμενα, συνθέσεις ηλεκτροακουστικής μουσικής, καθώς και τη διοργάνωση του ετήσιου Residency Koumaria (www.koumaria.gr).

Η ομάδα δημιουργήθηκε στην Αθήνα το 2006. Το όνομα είναι εμπνευσμένο από ένα παιχνίδι των λέξεων Medea (Μήδεια) και Media (Μέσα). Πρώτος καρπός της συνεργασίας τους ήταν το Peirama 1 που παρουσιάστηκε με επιτυχία στο Μουσείο Μπενάκη, στην Ιόνιο Ακαδημία της Κέρκυρας και στο φεστιβάλ NWEAMO του Σαν Ντιέγκο (ΗΠΑ), την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2007, αντίστοιχα. Ακολούθησαν το έργο Case of Emergency, µε παρουσιάσεις τόσο στην Ελλάδα (opening act στη συναυλία των FSOL στην Αθήνα) όσο και στο εξωτερικό (συμμετοχή στο LPM της Ρώμης και στο ΕXIBIT της Βενετίας), καθώς και το πιο πρόσφατο έργο Μονοτονία, το οποίο παρουσιάστηκε στα εγκαίνια κοινού της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών. Έργα τους (video art, electroacoustic music, live electronics) παρουσιάζονται σε διάφορα φεστιβάλ και συναυλίες.
Περισσότερες πληροφορίες στο www.medeaelectronique.com.