Rosas / Anne Teresa De Keersmaeker / ΣΤΕΓΗ
menu

Rosas / Anne Teresa De Keersmaeker

Vortex Temporum

16 - 18 Δεκεμβρίου 2013
20:30
Κεντρική Σκηνή
Οι Rosas της Αν Τερέζα ντε Κέερσμακερ συναντούν το ensemble Ictus και μας προσκαλούν σε μια περιδίνηση στα ατέρμονα μονοπάτια της σπείρας του χρόνου.
15 – 18 – 28 €
Μειωμ. 10 - 12 - 15 € | Άνεργοι 5 €
Εκπτωτικό πακέτο -20% για συνδυασμό εισιτηρίων των δύο εκδηλώσεων Rosas.
Από τους λίγους διακεκριμένους χορογράφους που εμμένουν στη σύγχρονη μουσική, η Αν Τερέζα Ντε Κέερσμακερ χορογραφεί το Vortex Temporum του Gérard Grisey, έργο στο οποίο εμφανίζεται μια μουσική φράση (ένας αρπισμός), που στη συνέχεια μεταμορφώνεται, όπως γράφει ο ίδιος, μέσα από τρία διαφορετικά πεδία χρόνου: το συνηθισμένο χρόνο της ανθρώπινης αναπνοής και γλώσσας, το διασταλμένο χρόνο των φαλαινών και το συσταλμένο χρόνο των πουλιών και των εντόμων.

Οι Rosas και το ensemble Ictus διερευνούν από κοινού αυτές τις εμπειρίες του χρόνου, καθώς η Ντε Κέερσμακερ αποδίδει με τα αγαπημένα της μοτίβα – κύκλους, δίνες και σπείρες– τη σύνθετη φύση του χρόνου, τη σύσπαση και την εξάπλωση, τις περιστροφές και την αναδίπλωσή του, αλλά και την ανεπαίσθητη μετατροπή του από το βίωμα. Χάρη στη μοναδική ικανότητά της να κάνει ορατή τη μουσική στο χώρο μέσω της κίνησης, δημιουργεί επί σκηνής ένα μεγάλο κινούμενο γλυπτό από ήχους, χειρονομίες μουσικών, κινήσεις χορευτών και δυναμικές που αναπτύσσονται μέσα στο χώρο, αφήνοντας να αναδυθεί το απόσταγμα της τριαντάχρονης εμπειρίας και έρευνάς της πάνω στη χορογραφική σύνθεση και την περίπλοκη λεπτότητα της κίνησης.

συντελεστές

Χορογραφία: Anne Teresa De Keersmaeker
Συνδημιουργοί & χορευτές: Boštjan Antončič, Carlos Garbin, Marie Goudot, Cynthia Loemij, Julien Monty, Michaël Pomero, Igor Shyshko
Συνδημιουργός: Chrysa Parkinson
Μουσική: Vortex Temporum, Gérard Grisey (1996)
Μουσική διεύθυνση: Georges-Elie Octors

Μουσικό σύνολο Ictus
Μουσικός διευθυντής παραγωγής: Georges-Elie Octors
Μουσική διεύθυνση: Matthew Coorey
Jean-Luc Plouvier: πιάνο
Michael Schmid: φλάουτο
Dirk Descheemaeker: κλαρινέτο
Igor Semenoff: βιολί
Jeroen Robbrecht: βιόλα
Geert De Bièvre: τσέλο

Σχεδιασμός φωτισμών: Anne Teresa De Keersmaeker, Luc Schaltin
Καλλιτεχνικός σύμβουλος φωτισμών: Michel François
Κοστούμια: Anne-Catherine Kunz
Μουσική δραματουργία: Bojana Cvejić
Καλλιτεχνικός βοηθός: Femke Gyselinck
Διεύθυνση προβών: Mark Lorimer
Καλλιτεχνικός συντονισμός και σχεδιασμός: Anne Van Aerschot
Τεχνική Διεύθυνση: Joris Erven
Ήχος: Vanessa Court
Βοηθός σχεδιασμού κοστουμιών: Valérie Dewaele
Ενδύτρια: Natalie Wynants
Κατασκευή κοστουμιών: Maria Eva Rodriguez, Tatjana Vilkitskaia
Τεχνικοί: Wannes De Rydt, Michael Smets

Παραγωγή: Rosas
Συμπαραγωγή: De Munt / La Monnaie (Βρυξέλλες), Ruhrtriennale (Γερμανία), Les
Théâtres de la Ville de Luxembourg, Théâtre de la Ville (Παρίσι), Sadler’s Wells (Λονδίνο), Opéra de Lille (Λιλ), ImpulsTanz (Βιέννη), Hollandfestival (Άμστερνταμ), Concertgebouw Brugge (Μπρυζ)

Παγκόσμια πρεμιέρα: Ruhrtriennale, 3 Οκτωβρίου 2013

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους: Thierry Bae, Jean-Paul Van Bendegem
 

διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε περισσότερα:

• Το Vortex Temporum (1995) είναι ένα μουσικό έργο για φλάουτο, κλαρινέτο, πιάνο, βιολί, βιόλα και βιολοντσέλο. H Αν Τερέζα Ντε Κέερσμακερ δουλεύει πάνω σε αυτό τα τελευταία οχτώ χρόνια.

• Σε αυτή τη, δέκατη κατά σειρά, συνεργασία της με το διακεκριμένο στη σύγχρονη μουσική ensemble Ictus για πρώτη φορά ένας χορευτής των Rosas αντιστοιχεί σε έναν μουσικό των Ictus. Κάθε ζευγάρι διερευνά τις άπειρες δυνατότητες σύνδεσης της μουσικής με τα βήματα του χορού. Τα δύο σύνολα μοιράζονται την ίδια εμμονή με τη δίνη του χρόνου. Αυτή η χορογραφική έρευνα της ανάλυσης της μουσικής παρτιτούρας σε απλές σχέσεις μεταξύ μουσικών, ήχων και χορευτών ξεκίνησε στο έργο Cesena (2011). Στο Vortex Temporum διερευνάται ακόμα πιο συστηματικά η σχέση των στοιχείων της κάθε κίνησης με την κάθε νότα.

• Ο Γκριζαί γράφει στις σημειώσεις του προγράμματος για το Vortex Temporum: «Για πολλά χρόνια ονειρευόμουν να καταφέρω να καταργήσω την ύλη προς όφελος της καθαρής διάρκειας. Το Vortex Temporum είναι κατά πάσα πιθανότητα η ιστορία ενός αρπίσματος μέσα στο χώρο και το χρόνο, πριν και πέρα από τα όρια του εύρους της ανθρώπινης ακοής. […]

Ορισμένες νότες του πιάνου είναι χορδισμένες κατά ένα τέταρτο του τόνου χαμηλότερα. Αυτή η επίθεση στον ιερό και όσιο χαρακτήρα του συγκερασμένου πιάνου επιτρέπει μια διαστρέβλωση του ηχοχρώματός του και, ταυτόχρονα, μια καλύτερη ενσωμάτωσή του στα μικροδιαστήματα που είναι απαραίτητα για το κομμάτι.

[Στο έργο] συνυπάρχουν τρία φάσματα: αρμονικές, «επιμηκυμένες» δυσαρμονικές και «συμπιεσμένες» δυσαρμονικές. Συνυπάρχουν επίσης τρεις διαφορετικοί χρόνοι: ο κανονικός, ο λίγο έως πολύ διογκωμένος και ο λίγο έως πολύ συμπιεσμένος... Αυτοί οι χρόνοι, που λειτουργούν ως αρχετυπικές ιδέες του κομματιού, αναπτύσσονται με αλληλουχία και περνούν από το ένα μέρος του έργου στο άλλο σε συγκεκριμένες χρονικές σταθερές, τόσο διαφορετικές μεταξύ τους όσο ο χρόνος των ανθρώπων (ο ρυθμός της ομιλίας και της αναπνοής), των φαλαινών (ο φασματικός χρόνος των ρυθμών του ύπνου) και των πουλιών ή των εντόμων (ακραία συμπιεσμένος χρόνος, τα όρια του οποίου είναι δυσδιάκριτα). Έτσι, χάρη σε αυτό το φανταστικό μικροσκόπιο, κάθε νότα γίνεται χροιά, κάθε συγχορδία γίνεται φασματικό πλέγμα και κάθε ρυθμός μεταμορφώνεται σε ένα κύμα απρόσμενης διάρκειας».

• Ο Ζεράρ Γκριζαί γεννήθηκε στο Μπελφόρ της Γαλλίας το 1946 και πέθανε αιφνιδίως το 1998. Υπήρξε σημαντικός συνθέτης της σύγχρονης μουσικής και δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Berkeley στην Καλιφόρνια και στο Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse στο Παρίσι. Τα περισσότερα από τα έργα του ήταν παραγγελίες μεγάλων ιδρυμάτων και μουσικών συνόλων. Θεωρείται ο θεμελιωτής, μαζί με τον Tristan Murail, του κινήματος της «φασματικής μουσικής» (musique spectrale).

Οι «φασματικοί» θέλησαν να επιστρέψουν στον ήχο ως ματιέρα και να εξορύξουν δυναμικά στοιχεία από τη δομή, το ηχόχρωμα και την ακουστική συμπεριφορά του. Ο Γκριζαί μελέτησε όλο το φάσμα του ήχου που εκτείνεται ανάμεσα στις αρμονικές σχέσεις και το θόρυβο. Οι συνθέσεις του είναι μεγάλου ακουστικού πλούτου, αισθητικής λεπτότητας και καινοτόμου τεχνικής. Τον γοήτευαν οι μουσικές διαδικασίες που εκτυλίσσονται αργά, ενώ ο μουσικός χρόνος αποτέλεσε το κεντρικό στοιχείο σε πολλές από τις συνθέσεις του.

 • O Γκριζαί μελέτησε μουσική πλάι σε ορισμένα από τα πιο λαμπρά μυαλά της σύγχρονης μουσικής, όπως ήταν ο Olivier Messiaen, ο Györgi Ligeti, ο Karlheinz Stockahusen και ο Ιάννης Ξενάκης.

• Το Vortex Temporum γράφτηκε κατόπιν ανάθεσης από το Ensemble Recherche και ήταν παραγγελία του Υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας, του περιφερειακού Υπουργείου Τεχνών της Βάδης-Βυρτεμβέργης (Γερμανία), καθώς και της WDR, της δημόσιας τηλεόρασης της Κολωνίας.

• Η Αν Τερέζα Ντε Κέερσμακερ ήρθε στη Στέγη για πρώτη φορά το 2012 παρουσιάζοντας το κλασικό πλέον Fase (1982) και το πρόσφατο έργο της En Atendant (2010). Το τελευταίο έργο της, Cesena (2011), καθώς και το En Atendant, παρουσιάστηκαν αρχικά με την αυγή και με το σούρουπο, αντίστοιχα, σε ανοιχτό χώρο του Φεστιβάλ της Αβινιόν.


Πακέτο προσφοράς -20% και για τις 2 παραγωγές των Rosas (Partita 2 & Vortex Temporum).

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθύνεστε στα εκδοτήρια της Στέγης και τον αριθμό 213 017 8036 έως το Σάββατο 14/12/2013.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

17 Δεκ 2013

Κεντρική Σκηνή

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Συζήτηση μετά την παράσταση με τους συντελεστές του ''Vortex Temporum''

16 Δεκ 2013

18:30
Είσοδος ελεύθερη, με δελτία εισόδου

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Εργαστήριο / παρουσίαση από τον Χρήστο Καρρά, Καλλιτεχνικό Διευθυντή Μουσικής στη Στέγη, για το ''Vortex Temporum''

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

12 - 14 Δεκ 2013

20:30 Κεντρική Σκηνή
15 – 18 – 28 €
Μειωμ. 10 - 12 - 15 € | Άνεργοι 5 €
Εκπτωτικό πακέτο -20% για συνδυασμό εισιτηρίων των δύο εκδηλώσεων Rosas.

ΧΟΡΟΣ

Rosas / Anne Teresa De Keersmaeker Partita 2