Καμεράτα / ΣΤΕΓΗ
menu

Καμεράτα

Χριστούγεννα με Μότσαρτ

27 Δεκεμβρίου 2013
20:30
Κεντρική Σκηνή
Χριστούγεννα χωρίς Μότσαρτ δεν γίνονται. Σε μια εορταστική συναυλία, η συμφωνία «του Διός» από την Καμεράτα.
15 – 18 – 28 €
Μειωμ. 10 - 12 - 15 € | Άνεργοι 5 €
Η Καμεράτα γιορτάζει τα Χριστούγεννα του 2013 με δύο από τα πιο αγαπημένα αριστουργήματα του τρομερού παιδιού της κλασικής εποχής, Wolfgang Amadeus Mozart. Ο Μότσαρτ ολοκλήρωσε τη Συμφωνία σε ντο μείζονα, αρ 41, στις 10 Αυγούστου 1788. Το έργο, που έμεινε γνωστό με την επωνυμία «του Διός», χαρακτηρίστηκε από τον Sir George Grove ως το σημαντικότερο συμφωνικό έργο πριν από τη Γαλλική Επανάσταση. Πρόκειται για την τελευταία συμφωνία του συνθέτη και είναι πολύ πιθανό να μην παίχτηκε ποτέ όσο ο Μότσαρτ ήταν στη ζωή. Η Συμφωνία «του Διός» είναι ένα από τα πιο λαμπερά και αισιόδοξα έργα του συνθέτη, με μια ιδιαίτερα «εορταστική» διάθεση. Πίσω όμως από τον ανέφελο και χαρούμενο χαρακτήρα κρύβεται μια τέχνη άνευ προηγουμένου και μια τεχνική δοσμένη από τον Θεό.

H Λειτουργία σε ντο ελάσσονα παρέμεινε για άγνωστους λόγους ημιτελής. Έχουν γίνει κατά καιρούς διάφορες προσπάθειες για τη συμπλήρωση των μερών που λείπουν. Για την παρουσίασή της στη Στέγη, η Καμεράτα θα παρουσιάσει μόνο τα μέρη που συνέθεσε ο ίδιος ο Μότσαρτ, χωρίς καμία περαιτέρω προσθήκη, ακριβώς όπως παρουσιάστηκαν (σύμφωνα με το σωζόμενο υλικό ορχήστρας) στις 26 Οκτωβρίου 1783, στο Ζάλτσμπουργκ.

Τα κλασικά όργανα εποχής της Καμεράτα και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της, Γιώργος Πέτρου, με συνεργάτες τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων και ένα επιτελείο κορυφαίων σολίστ, θα μας ταξιδέψουν για άλλη μία φορά στους μαγευτικούς αυθεντικούς ήχους του 18ου αιώνα και θα δώσουν νέα πνοή στην ουράνια μουσική με τις θεϊκές μελωδίες του Μότσαρτ.

συντελεστές

Η Καμεράτα σε όργανα εποχής
Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Συμφωνία αρ. 41, ΚV 551 («του Διός»)
Ι. Allegro vivace
II. Andante cantabila
III. Menuetto: Allegretto
IV. Molto allegro

Μεγάλη λειτουργία σε ντο ελάσσονα, KV 427

Σολίστ:
Μυρσίνη Μαργαρίτη, σοπράνο
Μαίρη-Έλεν Νέζη, μετζο-σοπράνο
Χρήστος Κεχρής, τενόρος
Πέτρος Μαγουλάς, μπάσος

Χορωδία του Δήμου Αθηναίων
Διεύθυνση χορωδίας: Σταύρος Μπερής

        
 

διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε περισσότερα:

•    Στη συμφωνία «του Διός» ισχύει περισσότερο από οπουδήποτε αλλού αυτό που ο ίδιος ο Μότσαρτ είχε γράψει σε επιστολή προς τον πατέρα του αρκετά χρόνια πριν: «[Από το έργο αυτό] θα αντλήσουν μεγάλη απόλαυση τόσο οι γνώστες, όσο και οι λιγότερο εκπαιδευμένοι ακροατές, χωρίς να καταλάβουν το γιατί!»

•    Στις 4 Ιανουαρίου 1783, σε μια άλλη επιστολή προς τον πάτερα του, ο Μότσαρτ υποσχέθηκε να γράψει μια λειτουργία, όταν θα έφερνε την τότε αρραβωνιαστικιά του Κονστάντσε ως σύζυγό του στη Βιέννη. Η ευκαιρία δόθηκε αργότερα, και αφού είχε ήδη παντρευτεί την Κονστάντσε, τον Οκτώβριο του 1783, όταν για πρώτη φορά η νέα σύζυγος του Βόλφγκανγκ επισκέφθηκε την ιδιαίτερη πατρίδα του συζύγου της, το Ζάλτσμπουργκ.

H Λειτουργία σε ντο ελάσσονα παρέμεινε για άγνωστους λόγους ημιτελής. Έχουν γίνει κατά καιρούς διάφορες προσπάθειες για τη συμπλήρωση των μερών που λείπουν. Για την παρουσίασή της στη Στέγη, η Καμεράτα θα ερμηνεύσει μόνο τα μέρη που συνέθεσε ο ίδιος ο Μότσαρτ, χωρίς καμία περεταίρω προσθήκη, ακριβώς όπως παρουσιάστηκαν (σύμφωνα με το σωζόμενο υλικό ορχήστρας) στις 26 Οκτωβρίου 1783 στο Αβαείο του Αγίου Πέτρου, στο Ζάλτσμπουργκ.